Τρίτη 31 Μαΐου 2011

"Μπαράζ" προσφορών χωρίς... ανταπόκριση στην αγορά της Ερμού - "Βροχή" τα λουκέτα! - Στο -17,5% ο όγκος των λιανικών πωλήσεων το Μάρτιο


Η άποψη «φθηνό, άρα και χαμηλής ποιότητας» φαίνεται να έχει μπει στο περιθώριο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι καταστηματάρχες έχουν λάβει το μήνυμα «no money no shopping» και έτσι έχουν επιστρατεύσει όλα τα δυνατά μέσα για να ανταπεξέλθουν της ύφεσης. Όσοι έχουν αφομοιώσει την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το ελληνικό εμπόριο και κυρίως ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης, έχουν προχωρήσει σε «επιχείρηση προσέγγισης πελατείας», ενώ όσοι αψηφούν τον κίνδυνο του «λουκέτου» οδεύουν πρόσω ολοταχώς στην πτώχευση.
Δεν είναι μόνο τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΕΕ που «υπογράφουν» τη «σταύρωση» του εμπορίου. Μία βόλτα στην αγορά σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε το Μάρτιο στο -17,5% από -10,6% το Φεβρουάριο.

"Υour lucky days" στην πιο πολυσύχναστη αγορά της πόλης

Με τις ελπίδες να έχουν μετατοπιστεί στην πορεία της καλοκαιρινής σεζόν του τρέχοντος έτους, σχεδόν τα μισά από τα καταστήματα στην αγορά της Ερμού έχουν την ένδειξη «δεκαήμερο προσφορών», «εκπτώσεις - σοκ», «your lucky days». Σε «μπαράζ» προσφορών έχουν προβεί οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να δελεάσουν τον Έλληνα καταναλωτή, τη στιγμή που από τη συμπεριφορά του εξαρτάται η ανάκαμψη ή στασιμότητα του εμπορίου.

Όπως είχε δηλώσει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ λίγο μετά το Πάσχα, ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης περνά κρίσιμες ώρες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στο χώρο του εμπορίου.  Για το λόγο αυτό και οι επιχειρηματίες της εν λόγω αγοράς φαίνεται πως αποδέχθηκαν την έκκληση της Ένωσης, προχωρώντας σε εκπτώσεις των προϊόντων τους κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και όχι εντός συγκεκριμένης περιόδου, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους όποτε έχουν την οικονομική δυνατότητα και όχι όποτε τους επιβάλλεται.

Οι προσφορές κρατούν κυρίως ένα δεκαήμερο ή και 20ήμερο και περιλαμβάνουν ρούχα ή παπούτσια σε τιμές ευκαιρίας. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 30% και φτάνουν έως και 70% ακόμα και σε επώνυμα μαγαζιά ή και γνωστά πολυκαταστήματα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να αγοράσει κανείς δύο ζευγάρια παπούτσια στην τιμή του ενός.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και τα καταστήματα οπτικών, τα οποία ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών προχωρούν σε προσφορές στα γυαλιά ηλίου ή πουλούν επώνυμα stock γυαλιά ηλίου σε πολύ χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μαγαζί με οπτικά στην Ερμού, το οποίο πουλά μηνιαίους φακούς επαφής 3 ευρώ, όταν η πλειονότητα τέτοιου είδους καταστημάτων τους πουλούν στα 6 ευρώ.

Παρατηρείται λοιπόν μία ανταγωνιστικότητα στις τιμές, γεγονός το οποίο βοηθά τον καταναλωτή εν μέσω μίας τόσο δυσχερούς οικονομικά συγκυρίας να επιλέξει ό,τι ανταποκρίνεται καλύτερα στην οικονομική του κατάσταση.

Zara, H&M κερδίζουν τις εντυπώσεις

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες των επιχειρηματιών, η κίνηση που παρατηρείται στην πιο κεντρική αγορά της Αθήνας μοιάζει περισσότερο με «βόλτα στα μαγαζιά του κέντρου», παρά με shopping. Όπως τονίζουν καταστηματάρχες της περιοχής, είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο των πελατών που απλά κοιτάζουν τη βιτρίνα, αλλά δε πλησιάζουν ποτέ! Άλλοι μαγαζάτορες επισημαίνουν το «σκληρό παζάρι» στο οποίο επιδίδονται οι πελάτες, προκειμένου να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή από την προσαρμοσμένη. Τα παζάρια γίνονται ακόμα και σε ρούχα ή παπούτσια αξίας 30 ευρώ, τονίζουν οι επιχειρηματίες του κέντρου.

Στον αντίποδα, «ουρές» σχηματίζονται στα καταστήματα Zara και H&M, όπου κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα ρούχα και τα παπούτσια βρίσκονται σε τιμές ευκαιρίας. Στα H&M πάντως η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινά με τιμές από 4,95 ευρώ έως και 10 ευρώ σε ορισμένα ρούχα ή και αξεσουάρ, με αποτέλεσμα στα ταμεία να επικρατεί το χάος.


For Sale η μισή Πατησίων!

Την πιο αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζει η Πατησίων. Ένας από τους άλλοτε πιο φημισμένους δρόμους της αγοράς γνωρίζει κυριολεκτικά την «παρακμή». Από την ΑΣΟΕ (στάση του ΟΤΕ) έως και την Πλατεία Κολιάτσου πάνω από 40 και συγκεκριμένα 45 καταμετρούνται τα «λουκέτα» που έχουν μπει σε καταστήματα διαφόρων ειδών, αντανακλώντας όχι μόνο την «κατάρρευση» του εμπορίου και την «παγωμένη» κατανάλωση, αλλά και την υποβάθμιση της περιοχής, που κάποτε φιλοξενούσε τη μεγαλοαστική τάξη της Αθήνας.

Σταυρούλα Μαλαίνου


http://www.reporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.