Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αρπα-κόλλα με υπογραφή Παμπούκη


Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής του πολυδιαφημισμένου νόμου για τις επενδύσεις «fast track» (Ν. 3894/2010) προκύπτουν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου νομικού πλαισίου. Εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Παμπούκης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα φιάσκο χειρότερο της «επένδυσης» του Αστακού.
Ανάμεσα στις 4 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, τις οποίες προβάλλει η εταιρεία που συστάθηκε με βάση το νέο νόμο, φιγουράρει κι εκείνη που χαρακτηρίστηκε από το βήμα της Βουλής «Βατοπέδι της Κρήτης». Η εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» είναι ο δημόσιος φορέας που συστάθηκε με πρωτοβουλία του κ. Παμπούκη για να παρέχει τις άδειες «fast track». Στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.investingreece.gov.gr) διαβάζουμε:
«Cavo Sidero Resort, πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζει η εταιρεία Minoan Group Plc., με έδρα το Λονδίνο. Διά μέσου της θυγατρικής της, Loyalward Ltd., πρόκειται να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση, ετήσιας λειτουργίας, εντός μιας περιοχής περίπου 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου, στην Κρήτη».
Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση της Μονής Τοπλού, δηλαδή την τουριστική εκμετάλλευση 26.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από τη Μονή σε μια βρετανική εταιρεία για τουριστική εκμετάλλευση. Για την υπόθεση αυτή, που είχε αποκαλύψει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Ιού» (15/4/2007, 15/7/2007 και 20/4/2008), υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3920/2010), με την οποία ακυρώνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση του τουριστικού οικισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΚΥΑ που παρείχε την άδεια «ακυρώθηκε διότι αφ' ενός δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός δευτέρου επιπέδου, αλλά έγινε απ' ευθείας εφαρμογή διατάξεων και χρήση διαδικασιών του τρίτου σταδίου της ατομικής αδειοδοτήσεως και αφ' ετέρου, παραβιάστηκαν οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου ΧΣΑΑ Κρήτης, που προβλέπουν για την περιοχή ήπια τουριστική εκμετάλλευση».
Ολα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός «επί των επενδύσεων» Χάρης Παμπούκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι τα δύο κυβερνητικά στελέχη που εποπτεύουν τη λειτουργία της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» και παραβρέθηκαν μάλιστα στις 25 Φεβρουαρίου στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Ο κ. Παμπούκης έχει ένα λόγο παραπάνω να γνωρίζει τα πράγματα από τα μέσα. Την παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της επένδυσης (που ήδη ακυρώθηκε) υπογράφουν δύο στενοί του συνεργάτες, η Γλυκερία Σιούτη και ο Σπύρος Φλογαΐτης, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Οι τρεις τους (Παμπούκης-Φλογαΐτης-Σιούτη) είχαν από το 1990 κοινό δικηγορικό γραφείο, όπως ανακοίνωνε μέχρι πρότινος στο επίσημο βιογραφικό του ο κ. Παμπούκης. Αλλά υπάρχει και κάτι σοβαρότερο. Μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τής «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» περιλαμβάνεται και ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Loyalward-Minoan. Δηλαδή ο δικηγόρος Ιωάννης Δρυλλεράκης, ως μέλος του Δ.Σ. της ημικρατικής εταιρείας, θα κρίνει αυτά που ο ίδιος συνέταξε ως νομικός σύμβουλος των υποψήφιων επενδυτών.
Αλλά δεν αμφισβητείται μόνον η περιβαλλοντική νομιμότητα της επένδυσης. Ακόμα σοβαρότερο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την εν λόγω τεράστια επένδυση, δεν έχει καμία άλλη δραστηριότητα εκτός από το συγκεκριμένο «επενδυτικό πρόγραμμα». Για την ακρίβεια, η εταιρεία Loyalward αντλεί κεφάλαια προπαγανδίζοντας το σχέδιο-μαμούθ, για το οποίο στην αρχή είχε θέσει χρόνο ολοκλήρωσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!
Το χειρότερο είναι ότι από την ελληνική Δικαιοσύνη αμφισβητείται η νομιμότητα της παραχώρησης αυτής της τεράστιας έκτασης από τον ηγούμενο στη βρετανική εταιρεία. Αμφισβητείται, δηλαδή, η κυριότητα της μονής σε όλη αυτή την έκταση. Με αναλυτικό έγγραφό του προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης στις 19/11/2008, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς είχε ζητήσει τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων που συνδέονται με την παραχώρηση αυτή, εφόσον, σύμφωνα με την άποψή του, από τη συνολική έκταση των 26.000 στρεμμάτων μόνο 3.400 στρέμματα ανήκαν στη μονή, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στο Δημόσιο.
Εκπρόσωποι από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν διατυπώσει με σκληρές εκφράσεις τις ενστάσεις τους για την υπόθεση. «Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, η μεγαλύτερη απάτη, το μεγαλύτερο ψέμα», δήλωνε ο σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή Γιάννης Κεφαλογιάννης. Και εξηγούσε: «Το έχω πει στη Βουλή, έκανα ερωτήσεις στον υπουργό της Οικονομίας, στον υπουργό της Εθνικής Αμυνας, στον υπουργό Ανάπτυξης, στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, διότι αυτό το έργο που προπαγάνδισαν είναι σε μια κατάσταση αυτή τη στιγμή απελπισίας. Τίθεται ακόμη και θέμα εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα, όταν μια αναξιόπιστη εταιρεία Αγγλων αναλαμβάνει, με παραχωρητήριο 80 χρόνων, εν λευκώ την εκμετάλλευση 26 χιλιάδων στρεμμάτων από τη Μονή Τοπλού. Οι κύριοι αυτοί, με το παραχωρητήριο στα χέρια, τεμαχίζουν προς χρονοπώληση τη γη, χωρίς ούτε ένα ευρώ στα συρτάρια τους για επένδυση και αξιοποίηση της περιοχής και παίζουν με μετοχές την έκταση σε χρηματιστήρια».
Και ο Αλέκος Αλαβάνος, που κατέθεσε ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικό φάκελο στον κ. Σανιδά, δήλωνε ότι «η επένδυση από μια αμφιβόλου προελεύσεως εταιρεία, με ανύπαρκτη οικονομική αλλά και κατασκευαστική εμπειρία, όταν μιλάμε για 26 χιλιάδες στρέμματα, είναι από μόνη της θέμα. Φυσικά και με ένα παραχωρητήριο 80 χρόνων υπάρχει και θέμα εθνικής κυριαρχίας σε μια τόσο μεγάλη έκταση. Αλλά ενώ μιλάνε για επενδύσεις, ουσιαστικά παραπέμπουν σε υδροβόρα μεγάλα γκολφ σε μια περιοχή όπου η ανεπάρκεια υδάτων είναι ήδη εμφανής και σε βαριά τουριστική ανάπτυξη με τουρισμό all inclusive, που φυσικά δεν θα ωφελήσει τους κατοίκους».
Την προσεχή Παρασκευή δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού και ορισμένοι πραγματογνώμονες δημόσιων υπηρεσιών με πολύ βαριές κατηγορίες, που συνδέονται με την παραχώρηση αυτή. Το εκτενές κατηγορητήριο των σχεδόν 100 σελίδων αποδίδει στον ηγούμενο την κακουργηματική κατηγορία της απάτης κατά συρροή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ενώ οι υπόλοιποι εφτά κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές.
Περιττό να πούμε ότι η Minoan προβάλλει ήδη με διθυραμβικούς τόνους προς τους υποψήφιους χρηματοδότες της την προβολή της «επένδυσής» τους από την «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (ανακοίνωση 21/3/2011) και ο πρόεδρός της Christopher Egleton διαβεβαιώνει ότι «οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας έχουν τη γνώμη ότι το project ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του νόμου fast track».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει ήδη συγκροτηθεί ο φάκελος της «επένδυσης», με ορισμένες αλλαγές για να παρακαμφθεί ο σκόπελος της απόφασης του ΣτΕ και μια νέα ονομασία: αντί για «Cavo Sidero Resort», τώρα η επένδυση θα ονομάζεται «Itanos Hotel». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.