Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα επισιτιστική κρίση;



epa02624399 Immigrants celebrate as they end their 44 days of hunger strike in a mansion in Athens on 09 March 2011. The 287 immigrants, mostly from north Africa, started their hunger strike on 24 January demanding their legalization. Their strike ended after a compromise was found between the government and the hunger strikers. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU  +++(c) dpa - Bildfunk+++

Στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρέθηκε η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ωστόσο για το ξέσπασμα νέας επισιτιστικής κρίσης.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κρίση αποτελεί πλέον παρελθόν. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα στην εαρινή σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.
Οι αναταραχές στην Εγγύς Ανατολή και Βόρεια Αφρική, τα προβλήματα χρέους των βιομηχανικών χωρών και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις πληθωριστικές τάσεις δείχνουν ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί.  Όμως ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερντ Ζέλινγκ προειδοποίησε και για έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο: την επανάληψη της επισιτιστικής κρίσης του 2008:
«Στις τιμές των τροφίμων έχουμε φθάσει σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο. Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρσι κατά 36% αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του 2008. Από τον Ιούνιο του 2010 44 εκ. άνθρωποι επιπλέον ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχοντας εισόδημα λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. Σε περίπτωση που οι τιμές των τροφίμων αυξηθούν επιπλέον κατά 10% θα πέσουν και άλλα 10 εκ. άνθρωποι κάτω από τα όρια της φτώχειας».
 Ακριβότερα τρόφιμα σημαίνει εξαθλίωση  
World Bank President Robert Zoellick pauses during the opening news conference for the annual IMF and World Bank meetings, Thursday, Oct. 7, 2010, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)O επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερντ ΖέλινγκΗ άνοδος των τιμών κατά 30% σημαίνει ότι 1,2 δις άνθρωποι θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η έκρηξη στις τιμές των τροφίμων οφείλεται σε πολλούς λόγους: κακές σοδειές λόγω καιρικών συνθηκών, αύξηση παραγωγής των βιοκαυσίμων, η οποία ανταγωνίζεται την παραγωγή τροφίμων, περιορισμένα αποθέματα σε τρόφιμα, διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και τέλος η κερδοσκοπία. Τα θύματα είναι οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
«Οι φτωχοί αυτής της γης δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, τόνισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερντ Ζέλινγκ. Μπροστά από το κτίριό μας στήσαμε ένα μετρητή για την πείνα. Δείχνει ότι σήμερα περίπου 1 δις άνθρωποι υποσιτίζονται. Κάθε λεπτό που περνά 68 άνθρωποι πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Θα πρέπει να καταβάλλουμε περαιτέρω προσπάθειες αν δεν θέλουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων».
Rolf Wenkel / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.