Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Το πρώτο «Facebook» της δεκαετίας του '70


Πολλοί άνθρωποι που είδαν την επιτυχημένη ταινία «The Social Network», έχουν την εντύπωση ότι η κοινωνική δικτύωση ξεκίνησε με τη δημιουργία του Facebook το 2004. Ωστόσο σύμφωνα με το BBC η πραγματική προέλευση της κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζεται σε ένα δρόμο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, επίκεντρο της αντι-κουλτούρας τις δεκαετίες του ’60 και ’70.
Η πρωτοβουλία «Community Memory» ξεκίνησε το 1973 από τον επιστήμονα της πληροφορικής Λι Φέλσενσταϊν και του συναδέλφους του, όταν τοποθέτησαν ένα τερματικό υπολογιστή στο κατάστημα δίσκων Leopold's Records. Ξεκίνησαν να προσκαλούν περαστικούς, κυρίως φοιτητές, να γράψουν ένα μήνυμα. Την εποχή εκείνη όσοι έρχονταν σε επαφή με υπολογιστές ήταν συνήθως επιστήμονες, επομένως ο Φέλσενσταϊν πίστευε ότι ο κόσμος θα ήταν διστακτικός.
Ωστόσο σύντομα το μηχάνημα γέμισε μηνύματα και συζητήσεις με θέματα που κυμαίνονταν από τη μουσική μέχρι το καλύτερο σάντουιτς της πόλης. Στην πορεία μίας δεκαετίας η ομάδα του Φέλσενσταϊν συνέχισε την προσπάθεια εγκαθιστώντας κι άλλους υπολογιστές στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.
Το Well ήταν ακόμα ένα κοινωνικό δίκτυο στην Καλιφόρνια που προέκυψε από το πάντρεμα χίπηδων και χάκερς, αντι-κουλτούρας και κυβερνο-κουλτούρας. Ξεκίνησε όταν ο γιατρός Λάρι Μπρίλιαντ, που δούλευε για τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, δημιούργησε ένα υποτυπώδες δίκτυο για να βρει κινητήρα ελικοπτέρου για κάποιο επείγον περιστατικό στα Ιμαλάια. Τον υπολογιστή Apple και το μόντεμ του προμήθευσε ο φίλος του, Στιβ Τζομπς.
Στη συνέχεια, με το φίλο του Στούαρτ Μπραντ, συντάκτη της «βίβλου» του χιπισμού «The Whole Earth Catalog», δημιούργησαν το δίκτυο Well (Whole Earth 'Lectronic Link). Εκεί γίνονταν διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ χάκερ, χίπηδων και συγγραφέων του Σαν Φρανσίσκο. Ξεκίνησαν να οργανώνουν πάρτι για να γνωριστούν από κοντά, μάλιστα πολλοί από αυτούς έγιναν φίλοι ή παντρεύτηκαν, πρώτο δείγμα της συγχώνευσης πραγματικού και εικονικού κόσμου.
Το Well έγινε διάσημο μεταξύ άλλων επειδή αποτελούσε μέρος συνάντησης για τους θαυμαστές του συγκροτήματος Grateful Dead. Ο Τζον Πέρι Μπάρλοου, στιχουργός για το συγκρότημα, υποστηρίζει ότι κανένα από τα σημερινά κοινωνικά δίκτυα δεν πλησιάζει το αυθεντικό: «Το Facebook μοιάζει περισσότερο με παγκόσμια προάστια παρά με παγκόσμιο χωριό. Και ό,τι γράφεις στο Twitter κρατάει 20 λεπτά. Εάν ο Χριστός είχε γράψει σε tweet την επί του όρους ομιλία θα είχε διαρκέσει ως το ίδιο βράδυ».
Αντίστοιχα δίκτυα έγιναν και στην Ευρώπη, όπως το Bulletin Board System (BBS). Οι τηλεφωνικές εταιρίες Prestel στη Βρετανία και Minitel στη Γαλλία έδωσαν στους συνδρομητές τους που διέθεταν μόντεμ και υπολογιστή τη δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω αυτού. Ο Τζέισον Σκοτ, χρήστης του BBS τη δεκαετία του ’80 υποστηρίζει ότι έχει ακόμα φίλους που γνώρισε εκεί, μάλιστα είναι συχνός χρήστης των αντίστοιχων σύγχρονων δικτύων.
Πάντως ο Φέλσενσταϊν, αυτός που τα ξεκίνησε όλα, υποστηρίζει ότι η κοινωνική δικτύωση άλλαξε τη ζωή του. Έτσι γνώρισε τη γυναίκα του και ξεκίνησε την καριέρα του. «Θυμηθείτε το, υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Δε νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει», δηλώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.