Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ

Η πρόταση του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για συνεργασία και δημιουργία μιας κοινής αγοράς από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ εξέπληξε πολλούς. Ωστόσο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα των βαθύτατων διεργασιών που προκαλεί η κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμφανώς πια η οικονομική κρίση κινεί τον κόσμο, σείει τις τεκτονικές πλάκες της γεωπολιτικής, μεταβάλλει όσα θεωρούνταν σταθερά και βέβαια. Πολλές είναι οι ερμηνείες της ρωσικής πρωτοβουλίας, που θέλει τις δύο συγγενείς και συνορεύουσες ζώνες συνεργαζόμενες και ως έναν βαθμό ενωμένες από κοινά συμφέροντα στον βιομηχανικό τομέα, στην ενέργεια, στην τεχνολογική ανάπτυξη, στο εμπόριο και στις μετακινήσεις προσώπων.Ορισμένοι, κυρίως συνωμοσιολογούντες, αποδίδουν τη ρωσική πρόταση σε αμερικανικό δάκτυλο που θέλει, υποτίθεται, να ελέγξει και να υπονομεύσει μέσω του Πούτιν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλοι την αντιμετωπίζουν ως γερμανικό κόλπο, ότι είναι η Ανγκελα Μέρκελ αυτή που έβαλε τον ρώσο πρωθυπουργό να πει αυτά τα τόσο ασυνήθη, επειδή, υποτίθεται, έχει αλλάξει το γερμανικό στρατηγικό σχέδιο και τα συμφέροντατου Βερολίνου δεν είναι πλέον στενά ευρωπαϊκά, αλλά μετακινούνται προς Ανατολάς, καθ΄ ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα πλουτίζει σε τούτο τον καιρό της κρίσης από τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και γενικώς την Ασία, πράγμα αναληθές, καθώς οι καλύτεροι αγοραστές των γερμανικών προϊόντωνπαραμένουν οι Ευρωπαίοι. Και κάποιοι άλλοι, που σκέφτονται πιο πρακτικά και εκτιμούν απλά ότι η ρωσική πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της κρίσης και έρχεται να αντιμετωπίσει πρωτίστως τα ρωσικά αναπτυξιακάαδιέξοδα και αναζητεί καινούργια καύσιμα προκειμένου να διατηρήσει τη μεγέθυνσή της και να καλύψει τις πολλές ανάγκες του ρωσικού λαού.

Κακά τα ψέματα, είναι ο κόσμος, καλώς ή κακώς, τόσο αλληλοεξαρτώμενος που δεν υπάρχει ανεπηρέαστη ζώνη από την κρίση. Ολοι αυτή την ώρα, ακόμη και οι θεωρούμενοι απρόσβλητοι, έχουν να χάσουν από τηνεπέκταση και τη διαιώνιση της κρίσης. Και η πρόταση του ρώσου πρωθυπουργού δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιβεβαίωση της μεγάλη αγωνίας που διατρέχει όλον τον κόσμο. Και μπορεί να πει κανείς ότι προσφέρει μια διέξοδο. Χωρίς διεθνική συνεργασία, χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεγαλεπήβολα σχέδια, που θαξανακινήσουν την παγκόσμια οικονομία, δεν υπάρχει λύση ούτε διέξοδος από την κρίση.





http://www.inprecor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.