Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μουζάλας: Παραβιάζει τη συμφωνία της Συνόδου η κίνηση της ΠΓΔΜ - Έχουμε ξεκινήσει διπλωματικές κινήσεις



Μουζάλας: Παραβιάζει τη συμφωνία της Συνόδου η κίνηση της ΠΓΔΜ
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας   (Φωτογραφία:  Motionteam )


Αθήνα
Για εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, που έχει ως αποτέλεσμα να συνωστίζονται στην Ειδομένη περισσότεροι από 4.000 μετανάστες.

Η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο.

Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής, ο κ. Μουζάλας είπε πως η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo και δήλωσε ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις.

Ο υπουργός έκανε λόγο για κάποιες χώρες που «ξαφνικά νιώθουν ότι μπορούν να κινούνται α λα καρτ», προκαλώντας ένα τραύμα που, όταν περάσει το προσφυγικό, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επουλωθεί.

«Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί» ανέφερε.

Ο κ. Μουζάλας, πάντως, διαχώρισε σαφώς την Αυστρία από τις χώρες από την ομάδα του Βισεγκραντ.

«Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία είμαστε στην ίδια βάρκα. Είμαστε τέσσερις χώρες που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη στην αποδοχή των προσφύγων, ακολουθήσαμε τα κοινά μέτρα τα οποία πήρε η Ευρώπη. Νομίζουμε ότι αυτό που κάνει τώρα βλάπτει, αλλά οφείλει να δείξει κανείς κατανόηση. Όχι να αποδεχτεί, αλλά να καταλάβει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο έγινε. Διαφωνούμε με την Αυστρία, αλλά την καταλαβαίνουμε. Είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων που έβαλε πλαφόν, αλλά αφού δέχτηκε 100.000 πρόσφυγες».

Αντίθετα, τόνισε ο κ. Μουζάλας, «οι χώρες του Βίσεγκραντ όχι απλά δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα, αλλά δεν έστειλαν ούτε μία κουβέρτα για πρόσφυγα, έναν αστυνομικό να ενισχύσει τη FRONTEX, μιλούν προσβλητικά για τη χώρα μας, εξ αρχής σαμποτάρανε όλες τις ευρωπαϊκές ενέργειες».

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήρε τον ρόλο της γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό, λέγοντας πως «οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κ. Μέρκελ γιατί σε όλη τη διαδικασία του προσφυγικού υπήρξε ο ηγέτης ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο προσφυγικό, ισορροπώντας ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια και μέσα από ευρωπαϊκές λύσεις».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Μουζάλας είπε πως δεν τηρεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη ότι θα περιορίσει τις ροές, ενώ προχώρησε ακόμη παραπέρα κάνοντας λόγο για «κινήσεις που δείχνουν ότι πιθανώς να χρησιμοποιείται το προσφυγικό».

«Υπάρχουν κινήσεις που δείχνουν έναν έλεγχο ροών που είναι εναρμονισμένος με τα πολιτικά γεγονότα. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής οι ροές μηδενίζονται και αμέσως μετά φτάνουν σε απίστευτα ύψη. Πριν τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ οι ροές μειώνονται, μετά αυξάνονται. Αυτό, αν μη τι άλλο, μας δείχνει ότι υπάρχει μια δυνατότητα ελέγχου των ροών η οποία όμως κινείται σε αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση» επισήμανε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.