Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ξανά στο σημείο μηδέν !

Γιατί όχι εκλογές;
Του Γιάννη Σιδέρη         
Έχουν χιούμορ στην κυβέρνηση! «Κάθε τρεις μήνες εκλογές; Είστε με τα καλά σας;» ρώτησε σοβαρά τους δημοσιογράφους «ανώτατη κυβερνητική πηγή» στην Τεχεράνη, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις ερωτήσεις τους για τα εκλογική σενάρια που φούντωσαν, τη βοηθεία του συγκυβερνήτη Πάνου. Αναρωτιέται βέβαια κανείς αν έκανε την  ίδια ερώτηση πέρυσι στον εαυτό της η «ανώτατη κυβερνητική πηγή».
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση δήλωσε σοβαρά -σοβαρά και αυτός «δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών». Πολύ σωστά, το αποδεικνύουν οι τρεις (με το δημοψήφισμα) εκλογές του ‘15.
Το ερώτημα είναι φυσικά γιατί όχι εκλογές; Τρείς είχαμε σε εννιά μήνες και δεν ήταν αυτές που καθυστέρησαν τη χώρα, αλλά ο τρόπος του διοικείν, του πολιτεύεσθαι  και του διαπραγματεύεσθαι, που εφήρμοσε η κυβέρνηση. 
Παντού φράχτες
Ήδη η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα νέα μέτρα λιτότητας που κυμαίνονται από 1,8 έως 2 δις.  Φυσικά είναι πρόσθετα μέτρα τα οποία παρήγαγε η κυβερνητική αβελτηρία, και δεν αφορούν τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. (Όταν στη Βουλή η αντιπολίτευση τους έλεγε «καθυστερείτε» στην διαπραγμάτευση και ανεβαίνει ο λογαριασμός, οι συριζαίοι με σαρκασμό και υπονοούμενα απαντούσαν  «γιατί βιάζεστε, τι σας καίει;»).
Ήδη ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επαναφέρει την γνωστή πολιτική της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο MNI οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αν δεν λάβουν αποδεκτές προτάσεις, ενώ  η οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις και αν ζητήσει χαλάρωση, δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειοψηφία των δανειστριών χωρών.
Οι αγρότες καλομαθημένοι ή όχι, έχουν την εικόνα του κ. Τσίπρα ανεβασμένου στα τρακτέρ να δικαιώνει τα αιτήματά τους, παρόλο που τώρα η προαναφερόμενη κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει «εγωιστικό» το ότι δεν προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου. Διαβεβαιώνει παράλληλα και μάλλον τελεσίδικα, ότι «Δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση, γιατί η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή;», διερωτήθηκε.
Όμως τα «τανκς» των αγροτών, κατά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, κλείνουν δρόμους επ’ αόριστο και ετοιμάζονται να στρατοπεδεύσουν στην πλατεία Συντάγματος, σε μια εμπλοκή που δεν έχει διαφαινόμενη λύση.
Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει  στην Βουλή «καήκαμε αν πάει η αξιολόγηση Μάιο- Ιούνιο και δεν κλείσει τώρα». Φυσικά θα μπορούσαν να είχαν ψηφίσει το ασφαλιστικό τον Οκτώβριο, όταν ψήφισαν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Και τότε δύσκολη ήταν η ψήφιση, αλλά θα το κατόρθωναν ευκολότερα, καθώς δεν είχε αναπτυχτεί κοινωνική δυναμική αντίδρασης. Αλλά ήλπιζαν και τότε στην πολιτική διαπραγμάτευση.
Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν για τα hotspots, γιατί δεν έχουν την ίδια χαλαρή αντίληψη με την κα Χριστοδουλοπούλου, ότι οι μετανάστες «λιάζονται» (σ.σ. το θέμα δεν προσφέρεται για εύκολες αναλύσεις περί ρατσισμού, καθώς δεν είναι κοινά τα αίτια αντίδρασης από τόπο σε τόπο, ούτε είναι άμοιρη ευθυνών η κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί).
Τα συρματοπλέγματα στα Σκόπια εξακολουθούν να ορθώνονται ενισχυμένα ενώ ακολουθεί Βουλγαρία, μετατρέποντας την ανοιχτή Ελλάδα σε μια χώρα περίκλειστη, να φιλοξενεί μετανάστες που δεν θα μπορεί να τους ταΐσει (Τα hotspots έπρεπε να είχαν γίνει από τον Νοέμβριο, αλλά η διοικητική ανικανότητα σε συνδυασμό με την κουτοπονηριά μήπως πάρουμε χαλάρωση του προγράμματος, μεγιστοποίησαν το πρόβλημα. Με ποιες διοικητικές και κρατικές δομές θα ταΐσουμε τώρα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, αν αποκλειστούν στην χώρα;) 
Οι Μέρκελ - Νταβούτογλου θα προτείνουν την Πέμπτη στην σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση για το προσφυγικό, παρακάμπτοντας την άρνηση της Αθήνας για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο. Έτσι η Τουρκία αποκτά εμμέσως ρόλο στο Αιγαίο, όπου πλέον και με «συμμαχικό καπέλο» θα επιβάλει το πλαίσιο των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας, όπως έγραψε χθες το Liberal.
Οι εκλογές μια κάποια λύση
Αυτά ενδεικτικά από την χθεσινή και μόνο ειδησεογραφία. Αποτελούν σηματοδότες μιας πορείας προς το αδιέξοδο. Η κυβέρνηση καθυστέρησε αδιανόητα και αδικαιολόγητα, καθώς δεν είχε κάνει, ως υπόθεση εργασίας, καμία προβολή στο μέλλον για τις επιπτώσεις των επιλογών της.
Το μόνο φως που βλέπει στον σκοτεινό ορίζοντα είναι η ενδεχόμενη αξιολόγηση. Αλλά αυτή θα έρθει επί μιας κοινωνίας που ήδη κουρασμένη, απογοητευμένη, δεν δίνει πλέον πίστωση χρόνου, αρνείται να ακούσει και να πιστέψει αγαθές προθέσεις.
Θα ήταν σοφό για την κυβέρνηση να κήρυττε τώρα εκλογές. Θα αποφορτιζόταν από τα προβλήματα, θα έσωζε την αριστερή τιμή της. Βέβαια το πιο πιθανό να έβγαινε ο Μητσοτάκης, αλλά δεν είναι αυτό - για τον γράφοντα - το ζητούμενο. Απ΄ ότι δείχνουν οι έρευνες η κυβερνητική συνεργασία θα επιβληθεί από τα εκλογική ποσοστά. Το ζητούμενο είναι ότι το όποιο πρώτο κόμμα θα αναγκαζόταν να συγκυβερνήσει με ένα ή δύο μικρότερα. Και εκεί υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι μαθητευόμενοι μάγοι, που διέπονται από τεχνοκρατισμό και ρεαλισμό. Έτσι θα καλυπτόταν και η πρωτοφανής έλλειψη τεχνοκρατικής γνώσης, πολιτικού ρεαλισμού και διοικητικής ικανότητας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση.
Έτσι ίσως θα άρχιζε μια πορεία που θα μας οδηγούσε στην κανονικότητα. Και τότε θα ξαναείχαν σημασία τα ιδεολογικά φλάμπουρα, που τώρα έχουν καταντήσει ανέπνευστα κουφάρια.

http://www.liberal.gr/arthro/32325/politiki/2016/giati-ochi-ekloges.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.