Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Μαξίμου: Πολιτική μοναξιά και στο βάθος… Λεβέντης

Ενόψει Ασφαλιστικού, αγροτικού και αξιολόγησης

Τα επόμενα βήματα στην πολιτική σκακιέρα εξετάζει το επιτελείο του πρωθυπουργού μετά το απόλυτο ναυάγιο στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το οποίο διεύρυνε τελικώς το χάσμα της κυβέρνησης με τα κόμματα της «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης». tsipras1



Ήδη από προχθές, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, χαρακτηρίζοντας την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης «κατώτερη των περιστάσεων», ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, επιτέθηκε με σφοδρότητα ειδικά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Μοναξιά
Τούτων δοθέντων, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όχι μόνο δεν κόμισε κάποιο νέο δεδομένο στη σχέση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, αλλά επιβεβαίωσε το χάσμα που υπάρχει και την προοπτική πολιτικής μοναξιάς για το Μαξίμου κατά το κρίσιμο δίμηνο που έχει ήδη ξεκινήσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη «ζυγίζουν» πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα, μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη ότι δεν πρόκειται να παράσχουν συναίνεση στην κυβέρνηση για μείζονα θέματα, όπως το Ασφαλιστικό. Η ανησυχία στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είναι έκδηλη, καθώς η κυβέρνηση έχει απομείνει με 153 βουλευτές και οι αποφάσεις που έρχονται θα είναι πολύ βαρύτερες απ’ όσες έχουν ληφθεί ως τώρα στις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Καταρχάς, λοιπόν, το βάρος θα πέσει στους βουλευτές της συμπολίτευσης, αφού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος έχουν ήδη συμφωνήσει να έχουν υπό παρακολούθηση τους βουλευτές τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου ετοιμάζεται να διαμηνύσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως όποιος διαφωνήσει, οφείλει να παραδώσει την έδρα του, όπως έκανε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ήδη χθες, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής διατύπωσε αυτή την άποψη, καλώντας όσους τυχόν διαφωνήσουν να παραιτηθούν, επειδή ήξεραν τις δεσμεύσεις της χώρας όταν αποφάσιζαν να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ελπίδες συνεργασίας
Σε κάθε περίπτωση, η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι κρίσιμη, αφού το Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει για κανέναν λόγο συζήτηση ανασύνθεσης της κυβέρνησης, σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης. Αυτό διότι, όταν μία τέτοια συζήτηση ανοίξει, τότε ενδεχομένως κάποιος αρχηγός να θέσει θέμα αλλαγής πρωθυπουργού –κάτι που, αυτονοήτως, δεν συζητεί καν ο Αλέξης Τσίπρας. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός καλείται τώρα να καταρτίσει ένα σχέδιο «σταθεροποίησης» της κυβέρνησης. Οι γέφυρες με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη κοπεί, ενώ η άκρως επιθετική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη μάλλον δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας πως μπορεί να στηρίξει το «Ποτάμι» την ασφαλιστική μεταρρύθμιση –όπως παραδέχονται και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Κατά συνέπεια, μόνη… ελπίδα διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή αποτελεί ο πρόεδρος της  Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη ζητήσει από στενό του συνεργάτη να βρίσκεται «σε ανοιχτή γραμμή» με τον κ. Λεβέντη, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κληθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων από τον πρωθυπουργό για μία «εφ’ όλης της ύλης» συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βεβαίως, το ενδεχόμενο να στηριχθεί η κυβέρνηση από τις ψήφους του Βασίλη Λεβέντη και των βουλευτών του προφανώς και δεν χαροποιεί πολλά κυβερνητικά στελέχη, λόγω του… ιδιαίτερου χαρακτήρα της Ένωσης Κεντρώων και του αρχηγού της. Ωστόσο, το ίδιο ακριβώς ίσχυε και όταν αποφασίστηκε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που μετρά αισίως 11 μήνες κυβερνητικής συνύπαρξης…

http://www.matrix24.gr/ 

1 σχόλιο:

  1. Τελικα είναι αλήθεια, οι πουτάνες οι μπεκρίδες και οι τρελοί κυβερνουν αυτον τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.