Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ύφεση διά χειρός ΣΥΡΙΖΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2016


Tου Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 117
PROSXEDIO_2016_01


Προσχέδιο προϋπολογισμού 2016, σελ. 19

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 που κατέθεσαν πριν λίγες μέρες οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης περιέχεται ένας πίνακας που αντικατοπτρίζει πλήρως την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η κυβέρνηση το προηγούμενο οχτάμηνο. Στον πίνακα αναφέρονται τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το 2014 και οι προβλέψεις τους για το τρέχον έτος και το επόμενο. Οι δύο υπουργοί παραδέχονται ότι το ΑΕΠ το 2014, μετά από 6 χρόνια ύφεσης, αναπτύχθηκε κατά 0,8%, η ιδιωτική κατανάλωση και, αυτή μετά από χρόνια συρρίκνωσης, αυξήθηκε κατά 1,3%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών την προηγούμενη χρονιά σημείωσαν άνοδο 9% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών άνοδο 7,4%. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 27,5% το 2013 στο 24,6% το 2014. Την προηγούμενη χρονιά υπήρξαν κάποιες αμυδρές ελπίδες ότι άρχιζε μια πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση.
Το 2015, όπως αναγνωρίζουν και οι δύο υπουργοί, ξαναγυρίσαμε στην ύφεση, όπου θα παραμείνουμε και το 2016 και ελπίδα για ανάκαμψη βλέπουν από το 2017 και μετά, αν μέχρι τότε τα απαιτούμενα του μνημονίου 3 υλοποιηθούν και αρχίσουν να «αποδίδουν». Το 2015 χωρίζεται σε δύο μέρη, τα πρώτα δύο εξάμηνα η οικονομία κινούνταν σε αναπτυξιακή τροχιά, αποτέλεσμα τόσο λόγω της κεκτημένης ταχύτητας που είχε από την προηγούμενη χρονιά, όσο και επειδή μέρος των αναλήψεων δεκάδων δισ. ευρώ που συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους πήγε στην ιδιωτική κατανάλωση. Το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, κατά συνέπεια και το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2015 ήταν κατά 0,9% μεγαλύτερο από το α΄ τρίμηνο του 2015 και κατά 1,6% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Άρα, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2015 ότι φέτος η χώρα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα και με 2,9% δεν ήταν εντελώς ουτοπικές.
Με την απόφαση του Τσίπρα να πάμε σε δημοψήφισμα (και φυσικά ό,τι είχε προηγηθεί στην οικονομία το προηγούμενο πεντάμηνο) και τα κάπιταλ κοντρόλ που προέκυψαν από αυτή την απόφαση, καθώς φυσικά και από τα νέα υφεσιακά μέτρα που άρχισαν να ψηφίζονται από τα μέσα Ιουλίου στα πλαίσια του μνημονίου 3, η ελληνική οικονομία υπέστη υφεσιακό σοκ. Η πρόβλεψη των δύο υπουργών είναι ότι φέτος η ύφεση θα είναι 2,3% (υπολογίζουν ότι μπορεί να είναι λίγο πιο κάτω, αλλά αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες), η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί κατ’ έτος 1,6% (σκεφτείτε πόσο θα μειωθεί τους επόμενους μήνες, αφού μέχρι τον Ιούνιο κινούνταν ανοδικά). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθούν 1,5% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών 3,6%. Η ανεργία θα αυξηθεί και θα φτάσει το 25,4%. Για το 2016 προβλέπουν ότι θα έχουμε ύφεση 1,3%, η ιδιωτική κατανάλωση θα πάει ακόμα πιο κάτω, μείωση 2,4% , οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα συρρικνωθούν κατά 1% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα παραμείνουν στάσιμες. Τέλος, η ανεργία θα αυξηθεί λίγο ακόμα και θα στρογγυλοκαθίσει στο 25,8%. Καλά τα κατάφεραν σε οχτώ μήνες διακυβέρνησης!
Επομένως, για να βγει η επόμενη χρονιά, αφού ξαναμπήκαμε σε υφεσιακή τροχιά, οι δύο υπουργοί αναγγέλλουν ότι πρέπει να παρθούν κάποια πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ύψους 4,35 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες περικοπές θα υποστούν συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής αλληλεγγύης (1,268 δισ. ευρώ), τα κοινωνικά επιδόματα (105 εκ. ευρώ), οι δαπάνες του υπ. Εθνικής Άμυνας θα περικοπούν κατά 400 εκ. ευρώ και το κράτος καλείται να βρει πρόσθετα έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, προφανώς από αύξηση της φορολογίας.
Κερασάκι στην τούρτα η εκτίμηση των υπουργών ότι το χρέος θα εκτοξευτεί στο 192,4% του ΑΕΠ από 181,8% φέτος, κυρίως λόγω των προβλεπόμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση που προκάλεσε η κυβέρνησή τους με το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι. Και μετά ο Τσίπρας έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι το δικό του μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.