Η «στάση πληρωμών» και τα 3 δισ. ευρώ
Του Βαγγέλη Δουράκη
Από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών μιλά για αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο ενώ πιέσεις δέχτηκε και το εξωτερικό εμπόριο από την επιβολή των capital controls.
Ως «μάννα εξ΄ουρανού», αναμένουν οι προμηθευτές του Δημοσίου την εκταμίευση της υπο-δόσης των 3 δισ. που προορίζεται να δοθεί ώστε να εξοφληθεί μέρος των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες: Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, η Κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση θα κληθεί να πάρει «καλό βαθμό» στην αξιολόγηση του φθινοπώρου και να προωθήσει ένα μεγάλο «πακέτο» δράσεων.
Μόνο τον Οκτώβριο οι ενέργειες που θα πρέπει να φέρει εις πέρας το νέο Κυβερνητικό σχήμα είναι 51.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δράσεων του Μνημονίου, οι 25 αφορούν την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ακολουθούν τα μέτρα για τις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις (22) και οι παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα (21).
Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να γίνουν φέτος, καθώς αποτελούν παρεμβάσεις που θα αρχίσουν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια και δεν υπάρχει περιθώριο χρονοτριβής. Το 2015 και το 2016 θα πρέπει επίσης να υλοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών στις αγορές προϊόντων και στο επιχειρηματικό περιβάλλον
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι δεδομένο αυτή την στιγμή και … όπως αναμενόταν άλλωστε, αυξητικά κινήθηκαν τον Ιούλιο οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αλλά και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, κάτι που ουσιαστικά συνιστά «στάση πληρωμών» από πλευράς Κράτους.
Τον μήνα που οι τράπεζες ήταν κλειστές λόγω των capital controls, τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά αυξήθηκαν συνολικά κατά 412 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 4,595 δισ. ευρώ ανέβηκαν σε 4,959 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο, ποσό δηλαδή που συνολικά αγγίζει τα 5,7 δισ. ευρώ.
Όπως όλους τους τελευταίους μήνες, τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,457 δισ.). Εξ αυτών το 1,708 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 446 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ακολουθούν τα νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες 1,179 δισ. και οι ΟΤΑ (δήμοι κ.λπ.) με 315 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν τα νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες 1,179 δισ. και οι ΟΤΑ (δήμοι κ.λπ.) με 315 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως εκτιμά πως γενικότερα η εικόνα αλλάζει και δηλώνει ότι όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του Αυγούστου 2015, όχι απλά υστέρηση εσόδων δεν υπήρξε για τα κρατικά Ταμεία, αλλά κατεγράφη:
• Υπέρβαση των εσόδων των Δ.Ο.Υ και Ελεγκτικών Κέντρων κατά 617 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή 28,17% αύξηση.
• Υπέρβαση των εσόδων γενικά σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,6%. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε 3.991 και τα έσοδα έφθασαν τα 4.055 εκατ.
Η πίεση πάντως που δέχτηκε το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από την επιβολή τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών ελέγχων κατά τον περασμένο Ιούλιο ήταν μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ωστόσο καταγράφονται θετικές επιδόσεις πολλών κλάδων της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος είχε εκτιμήσει, με βάση το παράδειγμα της Κύπρου, ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα προκαλούσαν σε μηνιαία βάση μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28%.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για τον περασμένο Ιούλιο του 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8% (στα 2,3 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου του 2014), ενώ η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 32% (στα 3,02 δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. ευρώ του περυσινού Ιουλίου).
Αν εξαιρεθούν, όμως, από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, προκύπτει σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 7% και μικρότερη μείωση των εισαγωγών, κατά 22,6%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.