Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:








ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απόφαση που έλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες. Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε το βράδυ της Δευτέρας συνεργασία με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η διάθεσή του να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι παρών στην κούρσα, ενώ μένει να φανεί ποιοί από τους φερόμενους ως δελφίνους θα διεκδικήσουν τον γαλάζιο θώκο. Η επιλογή Μεϊμαράκη για επίσπευση των διαδικασιών δεν σχετίζεται μόνο με την διάθεση να αποτραπεί ένα κύμα εσωστρέφειες στη ΝΔ αλλά και στην εύλογη εκτίμησή του ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί για λογαριασμό του την δυναμική που απέκτησε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της Κυριακής.

Η επίσημη ανακοίνωση των διαδικασιών που θα ανοίξει και τον χορό της υποβολής των επίσημων υποψηφιοτήτων για την εκλογή του νέου προέδρου από την βάση του κόμματος, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Ο κ. Μεϊμαράκης δέχεται εισηγήσεις να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, έχοντας ως εφαλτήριο τον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και τη βούληση της καραμανλικής πτέρυγας να τον στηρίξει.
Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη παραμένουν επί του παρόντος αμέτοχα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέμενε σε συνομιλητές της ότι δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση του κ. Μεϊμαράκη, ενώ τις κινήσεις του σταθμίζει και ο κ. Νίκος Δένδιας.
Στον αντίποδα, οι κ. Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης έκαναν άμεσα αισθητή την παρουσία τους, επαναβεβαίωνοντας ότι λειτουργούν ως «δεξιά πλατφόρμα» ή «συνιστώσα», κατά τον Ευ. Μεϊμαράκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ασκώντας, κατά βάση, κριτική στη στροφή προς τον «μεσαίο χώρο» που πραγματοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης, οι δύο βουλευτές, πλαισιωμένοι και με άλλους κοινοβουλευτικούς, όπως η Αννα Ασημακοπούλου, κάνουν λόγο για σειρά στρατηγικών και τακτικών αστοχιών που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη «νομιμοποίηση» του κ. Αλ. Τσίπρα. Οι δύο άνδρες, μαζί με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν εξ αυτών που επέμειναν, ήδη από το καλοκαίρι, στην ανάγκη ταχείας επίλυσης της εσωκομματικής εκκρεμότητας ως προς την ηγεσία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ταυτίζεται προφανώς με τη «δεξιά πλατφόρμα», ωστόσο μένει να φανεί εάν θα αναβιώσει η σύμπραξη των τριών που ήταν ορατή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Στη Ν.Δ. έχει ξεκινήσει και η αναζήτηση του «αντι-Τσίπρα», ενός στελέχους δηλαδή της νεότερης γενιάς, όπως, λ.χ., η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Β. Κικίλιας, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον νυν πρωθυπουργό και να επιχειρήσει να αποκαταστήσει την επικοινωνία της Ν.Δ. με νέους και γυναίκες. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι δύο περιφερειάρχες Κώστας Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας, που όμως έχουν το μειονέκτημα του ασυμβίβαστου εκλογής στη Βουλή έως το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.