Συντάκτης:
Είναι χαρακτηριστικό από τις χθεσινές δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πως η Ελλάδα έχει απολέσει και τους τελευταίους συμμάχους που είχε στην Ευρώπη.
Βέβαια, ο Γκάμπριελ δεν ήταν ποτέ οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πάντοτε υποστήριζε πως μια αριστερή κυβέρνηση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, είναι η τελευταία ευκαιρία για να μεταρρυθμιστεί το «διεφθαρμένο» πολιτικό σύστημα της χώρας μας.
Και ο Γκάμπριελ, όμως, τώρα δηλώνει απογοητευμένος από την ελληνική κυβέρνηση.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά χθες «η Ευρώπη ήδη κάνει πολλά για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα έναντι της απροθυμίας και της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους. Δεν μπορεί στο τέλος να πληρώνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είναι επιτακτικό. Το μήνυμα στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι: αρκεί να ψηφίζεις ριζοσπάστες-δημαγωγούς και να παίρνεις ό,τι θέλεις από την Ευρώπη. Αυτό θα διέλυε την Ευρώπη μας».
Πληροφορίες χθες στο Βερολίνο έλεγαν πως αρκετές χώρες της περιφέρειας στην ευρωζώνη είναι πολύ δυσαρεστημένες με τις κινήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες προσπαθούν πάση θυσία να επιτύχουν συμβιβασμό με την Ελλάδα. Οι χώρες αυτές ζητούν ισότιμη μεταχείριση και θέλουν να ακουστεί η φωνή τους, την ώρα που λένε πως πέρασαν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες απ’ ό,τι η Αθήνα.
Ρωτήσαμε τον Γέγκερ
Η «Εφ.Συν.» ρώτησε χθες τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, τη γνώμη του για την πρόταση που έστειλε η Αθήνα στην Κομισιόν. Σύμφωνα με τον Γέγκερ «η πρόταση της Αθήνας μάς εξέπληξε, καθώς το τελευταίο τετράμηνο δεν είχαμε καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία από την ελληνική πρωτεύουσα. Είπαμε πως θα δείξουμε ευελιξία, όμως οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν.
Εν όψει του τέλους του προγράμματος, είδαμε την αναγκαιότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία. Οι τρεις θεσμοί έχουν την αρμοδιότητα να δουν συνολικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός. Πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης. Αλλά δεν την έχω δει (σ.σ. την πρόταση). Βάσει των σχολίων από την Αθήνα, έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό που χρειάζεται. Αλλά αξιολόγηση και κρίση θα κάνουμε μόνον όταν δούμε την πρόταση».
Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανό πως βάση για τη λύση θα είναι η πρόταση των τριών θεσμών, η οποία είναι τώρα σε φάση επεξεργασίας και σύντομα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα. Βεβαίως -είπε- και θα ακουστεί η φωνή της Αθήνα, αλλά οι τρεις θεσμοί θα βάλουν τις βάσεις για μια λύση».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι θεσμοί να επεξεργαστούν μια κοινή θέση και να τη συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Δόξα τω θεώ, οι συνομιλίες αυτές τρέχουν. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μεταξύ Μέρκελ-Ολάντ και Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και μετά η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ».
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε χθες πως δεν υπάρχει λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, πρόσθεσε πως κάθε Σαββατοκύριακο ακούμε τα ίδια από την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν έχω καμιά πληροφορία που να δείχνει ότι υπάρχει σημαντική αλλαγή. Ακουσα κάποια στοιχεία από την τελευταία λίστα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά η γενική μου άποψη δεν αλλάζει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.