Του Γ. Αγγέλη
Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία ...διπλής όψεως κινητοποίηση από την πλευρά του Βερολίνου, της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, με στόχο την εξάντληση κάθε περιθωρίου μέσα στις επόμενες 48 ώρες να ανοίξει και πάλι το κανάλι επικοινωνίας και διαπραγματευτικού διαλόγου με την Αθήνα αλλά ταυτόχρονα και την επικοινωνιακή διαχείριση της "ρήξης” που έχει προηγηθεί το Σάββατο.
Κεντρικό πρόσωπο στις πρωτοβουλίες αυτές η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα "εξηγήσει” σήμερα στους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία διακινδυνεύει περί τα 87 δισ. ευρώ "δικά της κεφάλαια” σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά παράλληλα διακυβεύεται η προοπτική ακεραιότητας της Ευρωζώνης και του ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κα Μέρκελ δεν πρόκειται να καλέσει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων να "συναποφασίσουν”, αλλά έχει σκοπό να τους ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση και τις συνέπειες των εξελίξεων στο "ελληνικό πρόβλημα”. Παράλληλα θα καταστήσει σαφές ότι "η αναστροφή της διαδικασίας "ρήξης” που έχει προηγηθεί είναι εφικτή με την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την στάση της για το δημοψήφισμα”.
Με την προϋπόθεση αυτή το "πακέτο” μέτρων που θα μπορούσε προταθεί στην ελληνική πλευρά θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με εκείνο που είχε κατατεθεί από την πλευρά των Θεσμών στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και είχε προκαλέσει την αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από την διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στο Βερολίνο "μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών είναι εφικτή” μέχρι και την Τρίτη το βράδυ και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται "ίχνη προθέσεων” για την αποκατάσταση διαύλου επικοινωνίας ακόμα και στο τελευταίο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού και ολιγοήμερη παράταση.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται και από την πλευρά του επιτελείου του Αμερικανού Υπ. Οικονομικών Τζάκ Λιού ο οποίος σύμφωνα τόσο με τις πρόσφατες δηλώσεις και παρεμβάσεις προς τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα (;), αλλά και στην ελληνική πλευρά, επιχειρεί αφενός να διασφαλίσει διαδικασία "μη αποσταθεροποίησης” στο τραπεζικό σύστημα και αφ' εταίρου "να εισάγει στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους” που παραμένει ζήτημα "υψηλής ευαισθησίας” τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη αλλά από αντίθετη άποψη. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η γερμανική πλευρά διευκρινίζει ανεπισήμως ότι το θέμα του χρέους έχει ήδη αρχίσει να συζητείται αλλά "δεν μπορεί να μπει σαν προϋπόθεση” στην διαδικασία επαναπροσέγγισης.
Κρίσιμες στην διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες που είναι πιθανό να αναλάβει το ΔΝΤ, η παρέμβαση του οποίου την περασμένη Τρίτη είχε ανατρέψει τις θετικές προοπτικές προσέγγισης που είχαν διαμορφωθεί την περασμένη Δευτέρα.
"Σύνθετος” και πολύπλευρος πρόκειται να είναι και ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν τις επόμενες 48ώρες καθώς έχει αναλάβει να ενισχύσει τις προσπάθειες διάνοιξης του διαύλου επικοινωνίες με την Αθήνα αλλά ταυτόχρονα έχει επιφορτισθεί με την υποχρέωση να διαχειρισθεί επικοινωνιακά για λογαριασμό της Ευρωζώνης την καμπάνια παρουσίασης της θέσης των "θεσμών” στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό ακροατήριο, στην περίπτωση που οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης αποτύχουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.