του Γ. Αγγέλη
Η ΕΚΤ παραμένει ο παράγοντας «κλειδί» τόσο στις διαδικασίες για την ενδιάμεση συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος χρηματοδότησης, όσο και για την μεσοπρόθεσμη συμφωνία «ρύθμισης» του ελληνικού προβλήματος. Αλλά η διοίκηση της ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ενεργήσει στην κατεύθυνση αυτή ερήμην των πολιτικών.
Η ΕΚΤ παραμένει ο παράγοντας «κλειδί» τόσο στις διαδικασίες για την ενδιάμεση συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος χρηματοδότησης, όσο και για την μεσοπρόθεσμη συμφωνία «ρύθμισης» του ελληνικού προβλήματος. Αλλά η διοίκηση της ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ενεργήσει στην κατεύθυνση αυτή ερήμην των πολιτικών.
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η διοίκηση της ΕΚΤ και προσωπικά ο Draghi βρίσκεται για τον λόγο αυτό σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση τόσο με τον Juncker στην Κομισιόν όσο και την Merkel, η οποία με συχνότητα σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα (σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr) επικοινωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Με άλλα λόγια αν η διοίκηση της ΕΚΤ κινηθεί είτε προς την μία κατεύθυνση, για παράδειγμα του περαιτέρω περιορισμού των συνθηκών χρηματοδότησης της Ελλάδας, είτε προς την άλλη, δηλαδή στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης, αυτό δεν θα είναι έκπληξη για κανένα εκ των εμπλεκόμενων στην διαπραγμάτευση και όλοι θα είναι έγκαιρα ενήμεροι για τους λόγους της, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Στην περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν σύμφωνα με το «κλίμα» των τελευταίων ημερών σε μία μεταβατική φόρμα «μη ρήξης» αλλά και «μη λύσης» και πάλι η ΕΚΤ θα κληθεί να καλύψει το κενό χρηματοδότησης ανάμεσα στα «υπόλοιπα» χρηματοδότησης από την ευρωζώνη και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τους επόμενους λίγους μήνες.
Και τα περιθώρια γα ένα τέτοιο ενδεχόμενο αγγίζουν τα 3 (χωρίς καμία αλλαγή στο όριο έκδοσης εντόκων) συν 3 δισ. ευρώ (με αύξηση του ορίου έκδοσης) με μοναδικό τομέα προέλευσης την επέκταση του εσωτερικού δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.
Όπως έχει διευκρινισθεί από πλευράς υπηρεσιακών της ΕΚΤ από το σκέλος του ELA το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ακόμα με βάση τις διαθέσιμες εγγυήσεις σημαντικά περιθώρια αύξησης της χρηματοδότησης περί τα 15 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι αποδοχής (ποσοστό έκπτωσης στην ονομαστική αξία) των εγγυήσεων που ισχύουν σήμερα. Αν αυτοί αλλάξουν και το ποσοστό του «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας των εγγυήσεων αυξηθεί, τότε μειώνεται ανάλογα και το εύρος της εν δυνάμει αύξησης της χρηματοδότησης μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η αλήθεια είναι ότι η πίεση στο εσωτερικό της ΕΚΤ από την πλευρά των «σκληρών», για αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αποδεκτής αξίας των εγγυήσεων, έχει αυξηθεί και δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσο η ισορροπία αυτή μπορεί να διατηρηθεί. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε είτε στην μεθαυριανή συνάντηση είτε σε εκείνη των αρχών του Ιουνίου να πάρει απόφαση για αύξηση του «κουρέματος» αλλά να μη την εφαρμόσει παρά μόνο αν υπάρξει το οκ από την πλευρά των πολιτικών, ήτοι να διατηρηθεί η απόφαση αυτή σε εκκρεμότητα ως προς την εφαρμογή της για μερικές εβδομάδες ακόμα.
Αν κάτι τέτοιο πάντως συμβεί στην μεθαυριανή συνάντηση θα είναι αναμφίβολα γεγονός που θα επηρεάσει την συνέχεια των διαπραγματεύσεων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.