Σίγουρα οι εξπέρ της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής μπορούν να αποτελέσουν τους ιδανικούς συμβούλους προκειμένου να θωρακιστεί η φορολογική πολιτική και να κλείσουν τα παράθυρα που επιτρέπουν στις πολυεθνικές να μη φορολογούνται για μυθώδη ποσά.
Μόνο που μπορούν να βοηθήσουν όταν εγκαταλείψουν τις θέσεις ευθύνης τους και αποφασίσουν να περάσουν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, λειτουργώντας ως «βαθύ λαρύγγι» για τα «καλά παιδιά».
Αυτή η μικρή λεπτομέρεια φαίνεται ότι διέφυγε από την Κομισιόν, αφού, όπως αποκαλύπτει τοthink tank Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory – CEO), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει το ίδιο τροπάρι με τους προηγούμενους και προχώρησε πάλι στη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την αναμόρφωση και θωράκιση της φορολογικής πολιτικής με 25 μέλη, εκ των οποίων τα 20 είναι εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών!
«Βαθύ λαρύγγι»
Όπως αποκαλύπτει το CEO, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο φοροδιαφυγής γνωστό και ως Swissleaks, ένα ειδικός επί των φορολογικών θεμάτων της τράπεζας που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο, της HSBC, επιλέχθηκε ως συνεργάτης και πήρε θέση σε επιτροπή της Κομισιόν.
Ο John Everett δεν παρουσιάστηκε ως μεταμελημένο «βαθύ λαρύγγι» για να ανοίξει τα μάτια της Επιτροπής, αλλά ως εκπρόσωπος της τράπεζας για να προτείνει τι πρέπει να αλλάξει ώστε να αντιμετωπιστεί το πολυδαίδαλο σύστημα με τις παράνομες πρακτικές φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής!
Εν ολίγοις, έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα ή καλύτερα ολόκληρη αγέλη λύκων αφού στη συμβουλευτική ομάδα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Barclay’s και τρεις υπάλληλοι από την KPMG, μία από τις εταιρείες που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή μετά την αποκάλυψη των στοιχείων του σκανδάλου Luxleaks.
Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών τον περασμένο Οκτώβριο, η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης συγκρότησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό να καταθέσει πρόταση στην Κομισιόν προκειμένου να διευκολυνθούν οι διασυνοριακοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Και αυτή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όμως, όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα, είχε καπελωθεί από εκπροσώπους των μεγάλων τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αφού 16 από τα 25 μέλη ήταν υπάλληλοί τους.
Από τις υπόλοιπες εννέα θέσεις, οι 3 δόθηκαν σε εκπροσώπους κοινοπραξιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μια σε εκπρόσωπο συνεταιρισμού και πέντε σε εκπροσώπους από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενώ δεν εκπροσωπούνται οι συνδικαλιστές οργανώσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα, όπως σημειώνει το CEO, είναι η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την πραγματική ταυτότητα των εμπειρογνωμόνων, η οποία επί της ουσίας αποκρύπτεται.
Ως χαρακτηριστικό και άκρως ανησυχητικό παράδειγμα προβάλλεται και πάλι ο John Everett, ο οποίος εκπροσωπεί επίσημα τη Βρετανική Ένωση Τραπεζιτών ενώ είναι παράλληλα επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος Υπηρεσιών της HSBC, της τράπεζας που έχει συνδεθεί με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Πιο κραυγαλέο παράδειγμα, όμως, εταιρείας που, αν και έχει αναπτυχθεί προσφέροντας υπηρεσίες για να παραβαίνουν οι πολυεθνικές - πελάτες της τους φορολογικούς νόμους, επίσης εκπροσωπείται στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν: Πρόκειται για την εταιρεία KPMG, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην παροχή ελεγκτικών και λογιστικών υπηρεσιών και μια από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες που κατονομάστηκαν στο σκάνδαλο Luxleaks ότι λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες που έκαναν οι πελάτες της με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.
Ένα τρισεκατομμύριο «μαύρα»
Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι ευρωπαϊκές κινήσεις πολιτών που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες θέτουν ευθέως σε αμφισβήτηση τις προθέσεις της Επιτροπής για την ανάληψη ενός σχεδίου δράσης με στόχο τη φορολόγηση των κερδών των πολυεθνικών και την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος που θα κλείνει τα «παραθυράκια» που εκμεταλλεύονται οι εξπέρ της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Και αυτό την ίδια ώρα που ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, παραδέχεται ότι, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, εκτιμάται ότι το κόστος της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε. υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως!
Συγκλονιστικά στοιχεία για το θέμα της φοροδιαφυγής που συνδέεται με ευρωπαϊκά κράτη έχει παρουσιάσει και ο διεθνής οργανισμός Oxfam – ένα παγκόσμιο δίκτυο που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας –, ο οποίος υπολογίζει σε 18,5 τρισεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα τα οποία είναι κατατεθειμένα σε φορολογικούς παραδείσους, ποσό που επαρκεί για να καλύψει δυο φορές την παγκόσμια φτώχεια. Από το ποσό αυτό, τα 2/3, σύμφωνα με τον Oxfam, είναι χρήματα που βρίσκονται σε off-shore εταιρείες της ευρωπαϊκής επικράτειας!
Να σημειωθεί ότι ο διεθνής οργανισμός με έκθεση που είχε παρουσιάσει το 2013 έβαλλε ευθέως κατά της Ε.Ε., κατηγορώντας για υποκρισία τους Ευρωπαίους ηγέτες και αποκαλύπτοντας ότι οι Βρυξέλλες κάνουν τα στραβά μάτια όσον αφορά τα 9,5 τρισεκατομμύρια ευρώ που είναι κρυμμένα σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους, σημειώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική κρίση γιγαντώνει τη φοροδιαφυγή.
Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι εντός του 2015 θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης το οποίο, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, θα περιλαμβάνει μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε. με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύστημα βάσει του οποίου η χώρα όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη είναι επίσης η χώρα φορολόγησης καθώς και πρόταση που θα διασφαλίζει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, σχετικά με διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις και συμφωνίες προκαθορισμένων τιμών. Μέτρα, όμως, που στη σύνταξή τους αποφασιστικό ρόλο θα έχουν παίξει και οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αποτελούν τα ιδανικά «οχήματα» για τη φοροδιαφυγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.