Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Κομβική η Σύνοδος Κορυφής. Η «γραμμή» Τσίπρα για έντιμο συμβιβασμό και η σφήνα της «δεδηλωμένης». Ποιοί μιλούν για νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, τι απαντούν στελέχη της... σημερινής. Συνεχείς επαφές στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει νομοσχεδίων «εάν υπάρξει πολιτική λύση».
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει-Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση έξω, αρχίζει μέσα
Την βεβαιότητά τους ότι «η κλεψύδρα της διαπραγμάτευσης αδειάζει» εκφράζουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζοντας ως «τελευταίους σταθμούς» την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και ένα έκτακτο Eurogroup στη συνέχεια (πιθανά 25 Μαΐου).
Ως επιτυχή έκβαση του... τετράμηνου σήριαλ θεωρούν την πολιτική συμφωνίασε επίπεδο κορυφής στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί σε όλα τα μέτωπα πλην του «πυρήνα» του εργασιακού και του ασφαλιστικού, αφού και σ΄αυτά η κυβέρνηση θα δώσει «δείγματα καλής θέλησης», π.χ. στις πρόωρες συντάξεις και στις υψηλές επικουρικές.
Για τον λόγο αυτό, στα επόμενα 24ωρα μέχρι την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, κυρίως με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων «ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν», ωστόσο δεν θέτουν θέμα ολοκλήρωσής τους για να μην προκληθεί η εικόνα του «τετελεσμένου».

Η «τεσσάρα» του Τσίπρα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε και επισήμως από το βήμα του συνεδρίου του Economist την Παρασκευή τα τέσσερα σημεία της «μίας και μοναδικής», όπως είπε, («μεγάλης») συμφωνίας που, κατά την κυβέρνηση, συνιστούν τον έντιμο συμβιβασμό και ανοίγουν δρόμο στην οικονομική ανάκαμψη:
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για το 2016, ώστε να «φρενάρει» η λιτότητα μέσω της δημοσιονομικής ανάσας. (σ.σ. η διετία τίθεται ως αντίβαρο στα ακανθώδη φορολογικά μέτρα, όπως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έστω και ελαφρώς χαμηλότερου λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών, η έκτακτη εισφορά, η μη επαναφορά του αφορολόγητου και, κυρίως, οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ).
Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
Αναδιάρθρωση του χρέους για να κλείσει ο φαύλος κύκλος των συνεχόμενων αναποτελεσματικών δανεισμών.
Γενναίο πρόγραμμα-πακέτο δημοσίων επενδύσεων με συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει επί των συμφωνηθέντων σ΄ αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης ώστε να αρχίσει η χρηματοδοτική ροή και να δοθεί τέλος στην ταμειακή ασφυξία.

«Σφήνα» η απώλεια της δεδηλωμένης

Η μορφή με την οποία θα έρθουν...τα συμφωνηθέντα στη Βουλή, δηλαδή ως νομοσχέδια ή πολυνομοσχέδιο πολλών ή ενός άρθρου, δεν έχει αποφασισθεί.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να ψηφισθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία και να μη χρειασθεί η συνδρομή της αντιπολίτευσης, καθώς σ΄αυτή την περίπτωση θα τεθεί «θέμα δεδηλωμένης», όπως δήλωσε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το σενάριο που διακινείται μάλιστα από κύκλους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού είναι ότι εάν η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών (149 από ΣΥΡΙΖΑ και 13 από ΑΝΕΛ) έχει πάνω από 12απώλειες, τότε θα ζητηθεί «νέα διακομματική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή»...έστω και με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.

Μονοψήφιος αριθμός διαρροών...

Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» και ξεκαθαρίζουν ότι:
* Οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δώσουν θετική ψήφο «στην μεγάλη πλειοψηφία τους». Δεν αποκλείουν, δηλαδή, μονοψήφιο αριθμό «όχι» αν και υπενθυμίζουν τη συμφωνία τιμής που είχαν «υπογράψει» οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ότι σε περίπτωση κάθετης διαφωνίας τους με την κυβέρνηση θα παραιτηθούν (παραδίδοντας τις έδρες) και δεν θα ανεξαρτητοποιηθούν.
Τις πιθανές διαρροές, πάντως, δεν τις βλέπουν να προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, τη στιγμή που οι επικεφαλής της στην κυβέρνηση (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης) θα εγκρίνουν τα νομοθετήματα πριν αυτά φτάσουν στη Βουλή.
Αντιθέτως, δεν αποκλείουν διαρροές από βουλευτές που εκφράζουν τις πάλαι ποτέ «ούλτρα αριστερές» συνιστώσες, οι οποίοι ανέρχονται στους οκτώ.
* Η μοναδική περίπτωση να γενικευθεί η «ανταρσία» είναι να φτάσουν «μη ανεκτά» νομοθετήματα που θα έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. «Τέτοια νομοθετήματα όμως δεν θα τα έχει δεχτεί...ούτε ο Τσίπρας οπότε δεν θα τεθεί δίλημμα στους βουλευτές», λένε.

Η παράμετρος... Ζωή

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία, όπως έδειξε η πρόσφατη «επίθεσή» της στον Γιάννη Δραγασάκη, επιθυμεί να εμφανισθεί ως «πόλος» έκφρασης των εξ΄αριστερών διαφωνούντων.
«Αλλά και στην περίπτωσή της θα πρέπει να ισχύσει η 'συμφωνία τιμής' παρότι είναι Πρόεδρος της Βουλής», δηλαδή να παραιτηθεί από βουλευτής εάν έρθει σε ρήξη με το κόμμα της, κατά τις ίδιες πηγές. 
Να σημειωθεί πάντως ότι η ίδια μιλώντας σήμερα στον Skai εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν καπετανάτα στο κόμμα.
Από τους ΑΝΕΛ δεν αναμένονται σοβαροί τριγμοί, καθώς ο Πάνος Καμμένος ζήτησε και πήρε την εξουσιοδότηση από τους βουλευτές του να κρίνει τα νομοθετήματα, «και θα τα κρίνει θετικά εάν δεν αναιρούν τον πυρήνα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης», κατά τους συνεργάτες του.

Οικουμενική; Ξεχάστε το

Στην έσχατη περίπτωση που οι διαρροές στην ψηφοφορία (ή στις ψηφοφορίες) είναι περισσότερες από 12 και οι «αντάρτες» δηλώσουν ανεξάρτητοι, τότε η απάντηση των κεντρικών κυβερνητικών στελεχών είναι κοφτή:«πάμε σε εκλογές». Ητοι, τα σενάρια «οικουμενικής» κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή «θα παραμείνουν ευσεβείς πόθοι».
Επί όλων αυτών οι «ζυμώσεις» εντός ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον καθημερινές και οι συσκέψεις ανά ομάδες και τάσεις συνεχείς.
Διότι... Κυριακή κοντή γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.