Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Καβγάς για τροπολογία στη Δι@ύγεια. Την ενισχύουμε λέει η κυβέρνηση

diaugeia

Επίθεση στη κυβέρνηση για μια τροπολογία με την οποία όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες υπονομεύεται η λειτουργία της Δι@ύγειας, εξαπέλυσαν ο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) κ. Διομήδης Σπινέλλης, συνεπικουρούμενος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδο,  Ο τελευταίος μάλιστα κήρυξε ανένδοτο για αν αποτραπεί η ψήφιση της. Για ψαλίδισμα της Δι@ύγειας μίλησε και ο Σ. Θεοδωράκης. 
Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, οι ανακλητικές πράξεις, οι αποφάσεις δηλαδή με τις οποίες ανακαλείται η ανάληψη υποχρέωσης  καταβολής δημόσιας δαπάνης για οποιαδήποτε λόγο, οι οποίες εκδίδονται μέχρι το τέλος κάθε έτους, δηλ, μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους,  ισχύουν από την ημερομηνία αυτή και δημοσιεύονται στη Δι@ύγεια μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επομένου έτους. Κατ’ εξαίρεση για το 2015 η προθεσμία ανάρτησης παρατείνεται για 10 ημέρες μετά την δημοσίευση του νόμου.
Τι σημαίνει αυτό και για ποιό σκοπό έγινε, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση; Η κυβέρνηση επικαλείται την δυσλειτουργία των δημοσιονομικών εγγραφών και ελέγχων που καθυστερούν τις διαδικασίες με αποτέλεσμα δαπάνες που ανακλήθηκαν, δηλαδή  δεν πραγματοποιήθηκαν, να μην προλαβαίνουν οι υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να τις καταγράψουν και να τις δημοσιεύσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Για το λόγο αυτό,  με οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται μέχρι τέλους του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. οπότε και καταχωρούνται.
Με βάση όμως το άρθρο 4 του ν.3861/2010, που προβλέπει ότι οι πράξεις αυτές ισχύουν από τη στιγμή της ανάρτησής τους στο διαδίκτυο(Δι@ύγεια), προκύπτει πρόβλημα νομιμότητας για τις δαπάνες του συγκεκριμένου έτους, η πληρωμή των οποίων διενεργείται από τις πιστώσεις του επόμενου έτους, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συγκεκριμένε πράξεις δεν ισχύουν από την έκδοσή αλλά από την ανάρτησή τους.
Ολο αυτό το λογιστικό και δημοσιονομικό μπέρδεμα, διογκώνει τη γραφειοκρατία και δυσκολεύει όπως είναι φυσικό τις πληρωμές προς τους πιστωτές του δημοσίου. Η κυβέρνηση επικαλούμενη αυτό το αλλαλούμ, αλλά και ευρωπαικές αποφάσεις όπως η οδηγία 2011/7/ΕΕ  για καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις εμπορικές συναλλαγές, επιχειρεί, όπως ισχυρίζεται, να ορθολογικοποιήσει με τις ρυθμίσει την όλη διαδικασία και ν διευκολυνει τις επιστροφές χρημάτων στους πιστωτές του δημοσίου.
Η επιστολή Σπινέλλη
Ο κ.Σπινέλλης, ωστόσο δεν έχει πεισθεί από τις εξηγήσεις της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας. Διαβλέπει κινδυνο κατάργησης της Δι@υγειας και γι αυτό έστειλε επιστολή προς  την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητεί την απόσυρση της. Οπως αναφέρει, η εν λογω τροπολογία, επικαλείται «εσωτερικές δυσλειτουργίες των διαδικασιών των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου» και επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο.
«Θεμελιώδης αρχή του προγράμματος “Διαύγεια” αποτελεί η αρχή ότι η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ταυτίζεται με την ημερομηνία ανάρτησής τους. Η αρχή αυτή διασφαλίζει την υποχρέωση τήρησης των αρχών της διαφάνειας με τρόπο που δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί αφού η “Διαύγεια” καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών» συνεχίζει.
«Είναι προφανές ότι η αποσπασματική εισαγωγή διατάξεων που αποκλίνουν από τη γενική αυτή αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο το οποίο δυνητικά θα επανεμφανιστεί αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της “Διαύγειας” ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τη στιγμή που η εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης δαπανών» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Το πρόβλημα των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να λυθεί με εναλλακτικό τρόπο τόσο με την απλοποίηση των διαδικασιών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις ΥΔΕ όσο και με τη διαλειτουργικότητα των πληροφορικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι ΥΔΕ με τη «Διαύγεια», όπως ήδη γίνεται από πολλούς φορείς που χρησιμοποιούν την διεπαφή αυτόματης ανάρτησης στη «Διαύγεια», αναφέρει ο κ. Σπινέλλης.
«Η διαλειτουργικότητα των κεντρικών συστημάτων του Δημοσίου, που αποτελεί υποχρέωσή του σύμφωνα με τον Ν. 3979/2011 και το Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και η αντίστοιχη προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή μεταρρύθμιση και απλοποίηση στις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε αυτές των ελεγκτικών μηχανισμών» επισημαίνει η ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Κυβέρνηση: Έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα
Για «προβοκάτσια» μιλούν κυβερνητικοί κύκλοι
«Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!
»Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!
»Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.