Ανατροπή στο καθεστώς των μετεγγραφών φέρνει απόφαση του ΣτΕ, καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στις σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι μετεγγραφές των φοιτητών θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από τις σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%) και θα αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών, αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4264/2014 και δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας του περασμένου έτους έδιναν τη δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ορφανών, τέκνων άγαμων μητέρων, κωφάλαλων, τυφλών, νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ατόμων που έχουν αναπηρία πάνω από 67%, τέκνων θυμάτων τρομοκρατίας κ.λπ.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι κάθε εισαγόμενος φοιτητής στα Πανεπιστήμια «πρέπει, κατ΄ αρχήν να φοιτά στη σχολή ή το τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του». Όμως, κατ' εξαίρεση ο νομοθέτης μπορεί να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη σχολή ή το τμήμα όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι σχολές ή τα τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:
α) να προβλέπει ανώτατο όριο για τις κα' έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει -συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής
β) να καθιστά τα όργανα των σχολών και των τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ αυτών στις σπουδές του».
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των σχολών αυτών (καθηγητές). Βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι η αυθαίρετη και χωρίς σχεδιασμό αύξηση του αριθμού των φοιτητών οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών.
Αρ. Μπαλτάς: Μετά το Πάσχα το νέο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές
Αντιδρώντας στην απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Παιδείας δήλωσε (ΑΝΤ1) το πρωί της Μ. Τετάρτης ότι μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο και για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια και θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια.
Χαρακτηρίζοντας «τρελή» την κατάσταση με τις μετεγγραφές, ο Αριστείδης Μπαλτάς απηύθυνε έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, ανακαλώντας τις προσφυγές τους στο ΣτΕ.
Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το κύμα μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές Σχολές, σχολιάζοντας ότι προήλθε από «απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».
«Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης δεν μπορούν να γίνουν πολλά» σημείωσε.
Ο κ. Μπαλτάς ζήτησε τη βοήθεια των πανεπιστημίων για να λυθεί το πρόβλημα με τους χιλιάδες φοιτητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον «αέρα», ενώ προανήγγειλε ότι το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για λιγότερες μετεγγραφές το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.