Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Αθήνα

«Βουνό» οι υποχρεώσεις το επόμενο τετράμηνο


Με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις...
diapragmateusi
του Βαγγέλη Δουράκη
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης χαράσσει η Κυβέρνηση αναζητώντας «σωσίβια» ρευστότητας: Η χρηματοδότηση προς την χώρα έχει ουσιαστικά διακοπεί και οι καταθέσεις υπέστησαν καθίζηση. Με «φόντο» τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές -που εξελίσσονται σε αργούς ρυθμούς- οι υποχρεώσεις της Αθήνας για το επόμενο τετράμηνο φαντάζουν «βουνό».
Ο Απρίλιος δεν έχει άλλη μεγάλη υποχρέωση, αλλά θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ σε τόκους έως το τέλος του μήνα. «Μεγάλο αγκάθι» για τον τρέχοντα μήνα είναι ότι χρειάζεται ρευστό για την καταβολή της δεύτερης δόσης των μισθών καθώς και των συντάξεων: Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά τη νομοθετική παρέμβαση με την οποία κάλεσε «εθελοντικά» τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας η κυβέρνηση αναγκάζεται να περάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να απαιτήσει πλέον την κατάθεση των ποσών.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των οργανισμών ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Η ΠΝΠ εξαιρεί τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο στις οποίες διατηρεί συμμετοχή του Δημόσιο, καθώς και συνδεδεμένες εταιρείες με τις εισηγμένες. Επίσης εταιρείες που είναι σε διαδικασία αποκρατικοποίησης καθώς και ΝΠΙΔ χρηματοδοτούμενα από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ σε ποσοστό άνω του 50%.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπεραμύνεται της απόφαση υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Αρκετοί φορείς έχουν ήδη, πάντως, καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Εφόσον, λοιπόν μετά και από την παρέμβαση της Κυβέρνησης, οι ταμειακές δυσκολίες στα τέλη Απριλίου ξεπεραστούν, ο επόμενος «σκόπελος» είναι στις 12 Μαΐου. Εκείνη την Τρίτη, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει 697 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αφού πρώτα έχει αποπληρώσει 183 εκατ. ευρώ στο Ταμείο την 1η του μήνα. Ωστόσο, ο Μάιος δεν έχει άλλες μεγάλες υποχρεώσεις.
Αντιθέτως, ο Ιούνιος είναι πιο δύσκολος μήνας, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ και προς έντοκα γραμμάτια στα 5,2 δισ. ευρώ.
«Καυτό» και το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία οι υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 5,1 δισ. και 3,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι συζητήσεις στο Brussels Group καλά κρατούν και την Τρίτη ημέρα των συνεδριάσεων επικεντρώθηκαν στο χρέος και τα φορολογικά, ενώ νωρίτερα οι δανειστές μας έδειξαν να κατανοούν τις ελληνικές θέσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και φάνηκε σύγκλιση εκτιμήσεων στα δημοσιονομικά αναφορικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,2%-1,5%).
Πηγές των δανειστών κάνουν λόγο για βήματα προόδου και παραδέχονται πως η ελληνική αντιπροσωπία προσήλθε στο Παρίσι με καλύτερα τεκμηριωμένες προτάσεις.
Ωστόσο, εξακολουθούν να εκφράζουν δυσφορία για την αργή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, διατυπώνουν επιφυλάξεις για αρκετά από τα στοιχεία και δεν περιμένουν να αμβλυνθούν οι διαφωνίες για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Γίνεται ουσιαστική συζήτηση στο Παρίσι, όπως αποδεικνύουν οι πολύωρες τριήμερες διαβουλεύσεις. Οι εκπρόσωποι των θεσμών το αναγνωρίζουν. Οι ελληνικές προτάσεις συνοδεύονται από ανάλυση και τεκμηρίωση. Για παράδειγμα, αποδεικνύουμε γιατί είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έως 1,5% του ΑΕΠ», έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, προκειμένου οι εκπρόσωποι των πιστωτών να διαμορφώσουν μια συνοπτική έκθεση προόδου, η οποία θα αναλυθεί αύριο από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης στο Euro Working Group και εν συνεχεία θα εξεταστεί την Παρασκευή από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν περιμένει αποφάσεις για τη χώρα μας στις 24 Απριλίου, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως η αγωνία παρατείνεται ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
«Πιστεύω ότι πρέπει σίγουρα να δουλέψουμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση, 24 ώρες το 24ωρο, για τον πρόσθετο λόγο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα στην πραγματική οικονομία φυσικά χειροτερεύει», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες οι ρυθμοί έχουν ενταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.