Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Κρίσιμο 24ωρο για τα ελληνικά θέματα

Κρίσιμη είναι τόσο η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο όσο και η διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες.
Η μεν πρώτη είναι κρίσιμη αφενός για τα προσεκτικά μηνύματα που πρέπει να στείλει στους εταίρους της χώρας στην Ε.Ε. οι οποίοι χθες, διά στόματος του Μ. Σουλτς, προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η κοινή στάση εντός της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, αφετέρου για τα οφέλη που μπορεί να έχει η Αθήνα, όπως η χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ου προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας θα συναντάται με τον Ρώσο Πρόεδρο, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει το Euro Working Group, από όπου και αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την πλευρά των δανειστών και κυρίως για την αποδοχή ή μη της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, γύρω από την οποία οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για εμπλουτισμό της από την ελληνική πλευρά.
Κατά τη διάρκεια πάντως της χθεσινής ημέρας κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εξέπεμψαν  αντιφατικά μηνύματα σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Μετά τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη από την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και την προειδοποίηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ότι «χρειάζεται επιτάχυνση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο», διότι στις 24 συνεδριάζει το Eurogroup, αποστάσεις κράτησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Ο κ. Καμμένος, μιλώντας στο STAR υποστήριξε ότι «εντολή του ελληνικού λαού είναι: ή θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο ελληνικός λαός ή θα πάμε σε ρήξη», ενώ από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης στο Mega επανήλθε στο θέμα της αναβολής πληρωμών προς το ΔΝΤ και μίλησε για μια συνολική αναδιάρθρωση χρέους που θα περιλαμβάνει και «παγώματα». Όπως είπε «υπάρχει αυτή η δυνατότητα θεωρητικώς και νομίζω ότι θα ήταν απολύτως συμβατή μια τέτοια σκέψη και πρόταση».
«Είναι προφανές», σημειώνει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ότι στο μέτρο που αυτές οι δηλώσεις δεν εντάσσονται σε ένα διαπραγματευτικό σχέδιο -που και εδώ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις- μαρτυρούν την έλλειψη μιας ενιαίας γραμμής στο εσωτερικό της κυβέρνησης που δυστυχώς στέλνει πολύ αρνητικά μηνύματα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.