Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Πολιτική διαπραγμάτευση Τσίπρα με Γιούνκερ - Σουλτς

Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες


Στο ανώτατο επίπεδο περνά και πάλι η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές, στη σκιά της αμφιλεγόμενης απόφασης του Eurogroup και της ανοιχτής κόντρας Ελλάδας-Γερμανίας, μετά τις χθεσινές εμπρηστικές και απαξιωτικές δηλώσεις Σόιμπλε.
tsiprasgiounker
του Γιώργου Μελιγγώνη
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στο παρασκήνιο ήδη προετοιμάζεται η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ με διαρκή ανοιχτή γραμμή μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καθώς ο πρωθυπουργός έχει πολλές προσδοκίες από τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στην βελγική πρωτεύουσα έχοντας μία λίστα με αιτήματα για τον Λουξεμβούργιο κοινοτικό αξιωματούχο, με στόχο την υπέρβαση της εικόνας αδιεξόδου που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη διαπιστώσει εν τοις πράγμασι τις θετικές προθέσεις Γιούνκερ για άρση του αδιεξόδου, θα θέσει ως πρώτο ζήτημα στο τραπέζι της συζήτησης τις αξιώσεις της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στον πρόεδρο της Κομισιόν την «αντικανονική» -όπως την χαρακτηρίζουν στην Αθήνα- απόφαση της Φρανκφούρτης να συνεχίσει να μην δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες και, κατ’ επέκταση, από την ελληνική οικονομία. Σημειωτέον ότι, όπως λένε πηγές του Μαξίμου, αφ’ ης στιγμής η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα, ο Μάριο Ντράγκι όφειλε να δεχθεί εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν έκρυψαν, την περασμένη Τετάρτη, όταν δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της ΕΚΤ, την εκτίμησή τους πως πρόκειται για «πολιτική απόφαση» αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε παρέμβαση του Βερολίνου.
Για την ελληνική πλευρά, το άνοιγμα –έστω και εν μέρει- της στρόφιγγας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει σημαντικές ανάσες στην κυβέρνηση, με δεδομένη την κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφέρει στον πρόεδρο της Κομισιόν και την απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει την επέκταση του δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA μόλις κατά 500 εκατομμύρια, παρότι είχε υποβληθεί αίτημα για περίπου… δεκαπλάσια αύξηση. Αν η ΕΚΤ άλλαζε τις αποφάσεις της για τα ως άνω ζητήματα, η κυβέρνηση θα είχε εξασφαλίσει την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους και, έτσι, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την διαπραγμάτευση χωρίς να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όπως συμβαίνει τώρα.
Μέτρα-τρόικα
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει θετικό έδαφος και στο αίτημα που θα υποβάλει στον πρόεδρο της Κομισιόν αναφορικά με τον τρόπο και τον τόπο των διαπραγματεύσεων. Στο Μαξίμου συνεχίζουν να «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα –τουλάχιστον «με το καλημέρα»- και θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει «ατιμωτική» την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι η τρόικα, όπως την ξέραμε, «τελείωσε», εκτιμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποσπάσει την συναίνεση του λουξεμβούργιου επ’ αυτού του ζητήματος. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν να γίνουν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, ήτοι να συζητηθούν μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι μέτρα λιτότητας ή μειώσεις κύριων ή επικουρικών συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.