Νικόλ Λειβαδάρη
Η δημιουργική ασάφεια αίρεται υπό την απειλή των άδειων ταμείων, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκινά οριστικά αύριο, Τετάρτη, και η κυβέρνηση κάνει στροφή στον ρεαλισμό και επιλέγει να δώσει την επόμενη μάχη στην πολιτική ουσία και όχι στους συμβολισμούς.
Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup, στο οποίο το ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε περισσότερο από 20 λεπτά, ορίζει ρητά ότι αύριο, 11 Μαρτίου, αρχίζει «η αξιολόγηση των ελληνικών δεσμεύσεων από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Οι βασικές διαβουλεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες, τα τεχνικά κλιμάκια όμως θα έρθουν και στην Αθήνα – είτε ως «τρόικα» όπως επιμένει να την αποκαλεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είτε ως «θεσμοί» όπως με γαλλική αβρότητα τον διορθώνει ο Πιερ Μοσκοβισί.
Εξίσου ρητοί ήταν και οι όροι που τέθηκαν στην συνεδρίαση, στην οποία σημειωτέον οι συσχετισμοί – ανεξαρτήτως αποχρώσεων – ήταν και πάλι 18 προς 1: Οι δανειστές θέλουν πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να συζητηθεί μερική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις, ζητούν ενσωμάτωση κι άλλων μεταρρυθμίσεων στην γνωστή «λίστα Βαρουφάκη» και αξιώνουν αποχή από οποιαδήποτε «μονομερή ενέργεια» και απόλυτη ενημέρωση και συνεννόηση για κάθε ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.
«Αν συμφωνήσουμε στο σύνολο και προχωρά η εφαρμογή θα είμαι ανοικτός να σκεφτώ την σταδιακή κατανομή των κονδυλίων», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Την πλήρη… αποσαφήνιση του εν λόγω μηνύματος, δε, θα αναλάβει και πάλι ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος θα επανεξετάσει, εκτάκτως, αυτή την εβδομάδα το όριο χορήγησης ρευστότητας μέσω του ELA, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι εκείνη που κρατά στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες είναι η ΕΚΤ. Οι δανειστές ποντάρουν, άλλωστε, ανοιχτά πλέον στις επιτακτικές ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας και δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα έχει ρευστότητα «για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη».
Παρά την κλιμάκωση της πίεσης, πάντως, το Μαξίμου αποτιμά «θετικά» τις εξελίξεις και δεσμεύεται για εμπλουτισμό της «λίστας Βαρουφάκη» με πρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα παρουσιάζονται σταδιακά και κατά δέσμες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον εμπλουτισμό αυτό η ελληνική πλευρά θα επιμείνει σε μέτρα διαρθρωτικής φύσης με κύριο πάντα στόχο την εξεύρεση εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, από αύριο στις Βρυξέλλες ωστόσο οι εταίροι αναμένεται να πιέσουν ασφυκτικά και για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στον ΦΠΑ και τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Στρατηγικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπερβεί τον δύσκολο επόμενο μήνα της αξιολόγησης με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες ώστε να ανακτηθεί μερική έστω χρηματοδοτική ροή, και προσβλέπει στην πολιτική διαβούλευση για να ισοσταθμίσει τις όποιες παραχωρήσεις τακτικής. Ορόσημο σ΄αυτό τον σχεδιασμό θεωρείται η 20η Απριλίου, με τελικό στόχο να συνδυαστεί και να ενσωματωθεί η όποια συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων στο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα», όπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί το εν λόγω «σχέδιο Ανασυγκρότησης» να αποτελέσει και τον πρώτο πυλώνα-γέφυρα προς το «new deal» που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Ιούνιο. Σ’ αυτή την προσπάθεια για, μερική έστω, μετάβαση σε πιο αναπτυξιακές πολιτικές επενδύονται πολλά στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Κυβερνητικές πηγές, δε, δείχνουν με νόημα και τα όσα είπε στην τελευταία του συνέντευξη στην Die Welt ο κ. Γιούνκερ – μια συνέντευξη, στην οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι στο εξής «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι περισσότερο πολιτικές» και πως «μετά τον Ιούλιο θα εξεταστεί το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι διεθνείς πιστωτές σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.