Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Συνεδριάζει η ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Στις 12:00 τηλεδιάσκεψη


Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για να εξεταστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
tilediaskepsi
Υπό ασφυκτική πίεση θα διατηρήσει τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση την ελληνική κυβέρνηση η ΕΚΤ επιδιώκοντας την επιτάχυνση της αξιολόγησης και την ολοκλήρωση νέας συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων, το συντομότερο δυνατό.
Σήμερα, στις 12 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη όπου θα εξεταστεί η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου χορήγησης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) που σήμερα διαμορφώνεται στο 68,8 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επεκτείνει το όριο παρά μόνο ελάχιστα –ακριβώς όπως είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα- για να καλυφθούν μόνο οι βασικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξηση το όριο του ELA μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά μικρό για την υποστήριξη της ρευστότητας. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την συμμετοχή των τραπεζών σε νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΕΚΤ ακολουθεί ασφυκτική πολιτική,  ενώ παλαιότερα, όπως σχολίασε, ήταν πιο χαλαρή. Ωστόσο όπως εκτίμησε η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει «το φίδι από την τρύπα».
Με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο των 135 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα δανείων να ξεπερνούν τα 210 δισ. ευρώ και το κενό των 80 δισ. ευρώ να καλύπτεται κυρίως από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), οι τράπεζες δεν έχουν κανένα περιθώριο για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Έτσι, η στρόφιγγα των δανείων που κάπως είχε ανοίξει το 2014 έκλεισε και πάλι απότομα λόγω της αβεβαιότητας και της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας. Στην πράξη η σημερινή ρευστότητα επαρκεί μόνο για την κάλυψη των καθημερινών μικροσυναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Επιπλέον οι τράπεζες παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η αβεβαιότητα για την υλοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης - εταίρων και ακόμα περισσότερο το φάσμα μιας μακρόσυρτης διαπραγμάτευσης για την τελική, μετά την τετράμηνη παράταση, συμφωνία καθιστά εξαιρετικά επισφαλή τη σημερινή ισορροπία που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο των καταθέσεων. Ανά πάσα στιγμή, εκτιμούν οι τράπεζες, μπορεί να πυροδοτηθεί νέο κύμα εκροών, δεδομένων μάλιστα των πολλών δημόσιων παρεμβάσεων μελών της κυβέρνησης, οι οποίες συχνά έρχονται σε αντίθεση με το πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές. Χθες η αναφορά του υπουργού Οικονομικών για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοσκόπησης δημιούργησε νέα ανησυχία για την αναζωπύρωση των πιέσεων στις καταθέσεις.
Το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 14,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες εκτιμούν ότι κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Έτσι οι καταθέσεις σήμερα διαμορφώνονται κάτω από τα 135 δισ. ευρώ, επίπεδο αντίστοιχο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα το 2005!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.