Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Με «σκληρή γραμμή» ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Ξεκινά στην «7μερή» η πολιτική διαπραγμάτευση


Με την φράση «αν εμφανιστούμε υποχωρητικοί, θα τα ζητήσουν όλα» να επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου,  ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την έναρξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των πιστωτών χωρίς διάθεση περαιτέρω υποχωρήσεων σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
tsiprasbrussels
του Γιώργου Μελιγγώνη
Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρωθυπουργός, αλλά και όλοι οι κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης έχουν καταλήξει, ομοθύμως, σε ένα συμπέρασμα: ότι την κυβέρνηση «την παίρνει» να συνεχίσει ως ένα σημείο την σκληρή διαπραγμάτευση. Παράλληλα, ομόθυμη είναι η εκτίμηση στο Μαξίμου πως αν στη σημερινή σύσκεψη της 7μερούς αλλά και στην συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί σημαντικά υποχωρητικός –σε σχέση με την στάση που έχει τηρήσει ως τώρα- τότε οι δανειστές θα «ενθαρρυνθούν» και, βοηθούσης της πιστωτικής ασφυξίας, θα εντείνουν τις πιέσεις τους προκειμένου να «επαναφέρουν» την Ελλάδα στο Μνημόνιο και τις παλαιότερες δεσμεύσεις της 5ης αξιολόγησης και του mail Χαρδούβελη.
Κρίσιμη συνάντηση
Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός ανεβαίνει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα για την Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να μην αλλάξει την κεντρική διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, αποδεχόμενος μόνο επιμέρους αξιώσεις των δανειστών, που δεν δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Τέτοιες αξιώσεις θα μπορούσαν να είναι η «εξειδίκευση» των μεταρρυθμίσεων που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, η επαναβεβαίωση της βούλησης της Αθήνας να επιταχυνθούν οι τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στην Αθήνα κ.α.
Μ’ άλλα λόγια, στη 7μερή συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να επιμείνει στο τέλος της πολιτικής της λιτότητας, αποδεχόμενος μεταρρυθμίσεις «με προοδευτικό πρόσημο» -όπως εκείνες που συμφωνήθηκαν με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία- και επισημαίνοντας στους συνομιλητές του πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά χρειάζεται ορισμένους μήνες για να αποδώσει και να φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ήδη από την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή έδειξε πως στο Μαξίμου προς το παρόν δεν επικρατούν «δεύτερες σκέψεις» ως προς την διαπραγματευτική στρατηγική. Εξ ου και εξαπέλυσε βαριές βολές στους τεχνοκράτες «που θέλουν να κυβερνούν με e-mail» (φωτογραφίζοντας ευθέως το διπλό «βέτο» Κοστέλο στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και για τις 100 δόσεις), ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε την στάση που θα τηρήσει σήμερα: «Ο λαός μας ζήτησε να γίνει επιτέλους σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Κι αυτήν την εντολή την υλοποιούμε. Γνωρίζαμε πολύ καλά τις πιέσεις. Τώρα όμως αρχίζουν να μας γνωρίσουν και οι εταίροι μας. Αν είχαν στο βάθος του μυαλού τους ότι θα είμαστε η συνέχεια των προηγουμένων κυβερνήσεων τότε τους έχουμε απογοητεύσει», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.