Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ξεκίνησε το 6ήμερο που θα κρίνει τα πάντα

Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση


Ξεκινά σήμερα το 6ήμερο θρίλερ για την κυβέρνηση, κατά το οποίο θα κριθεί κατά πόσον η κυβέρνηση θα φτάσει σε μία συμφωνία με τους δανειστές ή θα παραμείνει η παραλυτική για την χώρα «ελληνική εκκρεμότητα».
maximou
του Γιώργου Μελιγγώνη
Η διεθνής ατμόσφαιρα αλλάζει διαρκώς και η κατάσταση θυμίζει σκοτσέζικο ντους για το Μέγαρο Μαξίμου: έως προχθές, η ελληνογερμανική σύγκρουση είχε πάρει ανοιχτές διαστάσεις και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επετίθετο με σκληρότητα στην Αθήνα, συνοδευόμενος από δηλώσεις «απογοήτευσης» από τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών. Στη συνέχεια, το τηλεφώνημα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα και η πρόσκληση της καγκελαρίου για επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο ήρθε να αναπτερώσει τις ελπίδες της κυβέρνησης πως μπορεί να βρεθεί λύση. Παράλληλα, χθες, ως το απόγευμα, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν δηλώσεις του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, καθώς αμφότεροι δήλωναν την αισιοδοξία τους πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Ωστόσο, στη συνέχεια, η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε, σε κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών της, πως «η συνάντηση στο Βερολίνο (σ.σ. μεταξύ της ίδιας και του Αλέξη Τσίπρα) δεν υποκαθιστά τον έλεγχο και την αξιολόγηση των θεσμών», ενώ σαν βόμβα έπεσαν δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στην Ελλάδα το φαινόμενο Κύπρου -δηλαδή οι κλειστές τράπεζες- «αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις». Και, σαν να μην έφταναν αυτά, χθες το βράδυ προκάλεσε σοκ η είδηση πως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις του «Brussels Group», Ντεκλάν Κοστέλο επιχείρησε να «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.
«Δεν εκβιαζόμαστε»
Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση του τεχνοκράτη πως τα προαναφερθέντα νομοσχέδια αποτελούν «μονομερείς ενέργειες», το Μαξίμου διεμήνυσε χθες πως η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή Κοστέλο δείχνει απλώς ότι η συζήτηση δεν μπορεί να παραμείνει σε επίπεδο «τεχνικών συμβούλων», αλλά χρειάζεται δεύτερος γύρος πολιτικής διαπραγμάτευσης. «Το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη», έλεγαν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, προαναγγέλλοντας πως σήμερα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα ψηφιστεί -ενώ την ίδια στιγμή κατετίθετο στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.
Επίσης, νωρίτερα χθες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε απαντήσει ονομαστικά στις εμπρηστικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, καλώντας τον... «να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη». «Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», ανέφερε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Διαπραγματευτική «κλιμάκωση»
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το 6ήμερο που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, όταν θα τελειώσει και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, μπορεί να κρύβει ανατροπές και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της Ελλάδας και την τύχη της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου επιχείρησε χθες να διευρύνει την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να μην περιοριστεί στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο. Έτσι, σε μία κίνηση ρίσκου, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε «πενταμερή» συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αύριο, ώστε να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση κορυφής μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Παρότι ως τώρα η Κομισιόν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι τηρούν στάση αναμονής και δεν έχουν ούτε επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τη συνάντηση, επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να κλιμακώσει τη διαπραγμάτευση και να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην διελκυστίνδα με το Βερολίνο. Γι' αυτό εξάλλου και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προβεί σ' αυτή την κίνηση αμέσως μετά την πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να μην μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στο «εχθρικό» περιβάλλον της καγκελαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.