Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Δεύτερη μέρα του Ειδικού Δικαστηρίου για τη λίστα Λαγκάρντ


Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου θα βρεθεί για δεύτερη συνεχή ημέρα ο πρώην τσάρος της οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου. Αναμένεται να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα για τους χειρισμούς του κατηγορούμενου στην υπόθεση της λίστας Λαγγκάρντ
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ.

Κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της έδρας Νικ. Πάσσος, κατονόμασε τους επόμενους τέσσερις μάρτυρες, προκειμένου να καταθέσουν σήμερα. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκά Τσούκαλη, την ειδική σύμβουλο του Γ. Παπακωνσταντίνου, Σοφία Ρίτσου, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νικ. Αλιβιζάτο, και τον ακαδημαϊκό Νικ. Διαμαντούρο.
Σε αντίθεση με την πρώτη συνεδρίαση πάντως, σήμερα αλλά και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η δίκη, το δικαστήριο θα ξεκινήσει στις 15:00, καθώς, όπως αναφέρθηκε από την έδρα, ο φόρτος εργασίας είναι ιδιαίτερα μεγάλος και θα πρέπει να διεκπεραιώνεται παράλληλα με το Ειδικό Δικαστήριο.



Ήδη η δίκη έχει ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς, αφού έχουν καταθέσει οι πρώτοι τρεις μάρτυρες, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασίνας, το στέλεχος του ΣΔΟΕ και υπεύθυνος για τη λίστα Λαγκάρντ, Παν. Μαντούβαλος και η Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του υπουργικού γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου.



Δεν έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος



Από τις καταθέσεις των δύο πρώτων ανδρών, προέκυψε ότι από το 2012 έως σήμερα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού σε βάθος 15ετίας.



Το εύλογο ερώτημα του προέδρου Πάσσου για το τί θα συμβεί με τα υπόλοιπα ονόματα της λίστα που υπερβαίνουν τα 2.000, αν χρειάστηκε τόσος χρόνος για τον έλεγχο μόλις 3 ατόμων, ακολούθησε η είδηση ότι δεν έχουν επιδοθεί τυχόν πρόστιμα.



Μάλιστα, μέχρι σήμερα οι δύο υπηρεσίες έχουν διαφορετική εικόνα για το ποσό του φόρου, που όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να καταβάλουν οι τρεις συγγενείς Παπακωνσταντίνου. Το ΣΔΟΕ υπολογίζει το φόρο στα 1,9 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το Κέντρο Ελέγχου περί των 8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.



Αυτό είναι και ένα από τα βασικά σημεία, πάνω στα οποία "πατά" η υπερασπιστική γραμμή του Γ. Παπακωνσταντίνου, με τν εκ των συνηγόρων του Τάκη Βασιλακόπουλο να δηλώνει στις κάμερες πως "όπως διαφάνηκε στη διαδικασία, ο φορολογικός έλεγχος δεν έχει τελειώσει".



Επίσης, οι υπερασπιστές του πρώην υπουργού έχουν εκφράσει στο δικαστήριο τη θέση πως εάν υπάρχει ζημία σε βάρος του Δημοσίου, αυτή προέρχεται από τους λογαριασμούς των συγγενών στην Ελλάδα και όχι σε αυτούς του εξωτερικού όπως η HSBC Γενεύης και κατ' επέκταση -κατά τους συνηγόρους- δεν προκύπτει δόλος του πρώην υπουργού για την "απόκρυψη" των ονομάτων από τη λίστα Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.