Οι δεσμεύσεις στο ασφαλιστικό που έχουν άρωμα... Χαρδούβελη. Τα θέματα που παραμένουν «ανοικτά» για διαφορετικές ερμηνείες και οι διαβεβαιώσεις του υπ. Εργασίας για τις συντάξεις. «Ισορροπία» πέτυχε η κυβέρνηση στο μέτωπο των εργασιακών.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεσμεύεται, αλλά και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το e-mail Βαρουφάκη που εγκρίθηκε χθες από το Eurogroup.
Η αναφορά αυτή στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους εκπροσώπους των θεσμών συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή στα μέχρι σήμερα υπεσχημένα της νέας κυβέρνησης. Αποτελεί βέβαια συνέχεια των πολιτικών επιλογών της προηγούμενης και των δικών της υπεσχημένων έναντι της τρόικας των δανειστών, για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η ανησυχία στους κόλπους των ασφαλισμένων αλλά και το... μούδιασμα στον 7ο όροφο της οδού Σταδίου όπου στεγάζεται η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντείνονται και από την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για πάγωμα των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Απουσία ρητής αναφοράς διαπιστώνεται και στα εργασιακά, κυρίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αν και η φιλοσοφία που διαπνέει την επιστολή του κ. Βαρουφάκη σε αυτό το μέτωπο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν της προηγούμενης επιστολής που έγινε γνωστή και ως e-mail Χαρδούβελη.
Γιατί «πάγωσαν» στη Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Το e-mail Βαρουφάκη βάζει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέπει ενοποιήσεις ταμείων και στενότερη σύνδεση εισφορών και εισοδημάτων. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, ακολουθεί τη λογική του e-mail Χαρδούβελη και απέχει πολύ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων πάντως, ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση
Όσο αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ξεκαθάριζαν ότι δεν θα θιγούν δικαιώματα εργαζομένων γυναικών με ανήλικα, άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζόμενοι σε βαρέα - ανθυγιεινά, ενώ όποιες ενοποιήσεις αποφασιστούν θα γίνουν αφού προηγηθεί διάλογος με τους φορείς των ενδιαφερόμενων και χωρίς περαιτέρω συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ειδικά για το θέμα της εξάλειψης κινήτρων και των ανοικτών παραθύρων που οδηγούν σε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο στόχαστρο πιθανότατα θα μπουν όσοι ασφαλισμένοι -δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες- έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με τη μέθοδο της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (όπως προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη), είτε με την κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και την επιβολή επιπλέον κινήτρων ή αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη έξοδο.
Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωναν αργά χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση στηρίζει το κοινωνικό αναδιανεμητικό, καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και όπου αναφέρεται ενίσχυση της σύνδεσης εισφορών με εισοδήματα αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, που οι ίδιοι ζητούν αυτή τη σύνδεση.
Όσον αφορά τη δύσκολη εξίσωση της μείωσης των κοινωνικών πόρων, θέμα για το οποίο επέμεναν με ιδιαίτερο ζήλο οι εκπρόσωποι των «θεσμών» όταν λέγονταν «τρόικα», σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί, όπου καταργηθούν, να υπάρξει πρόβλεψη για εύρεση πρόσθετων πόρων από άλλες πηγές, ώστε να μην υπάρξει έλλειμμα στα ταμεία.
Στο κάδρο των αλλαγών μπαίνουν κυρίως οι κλάδοι των δικηγόρων και των μηχανικών στο ΕΤΑΑ, καθώς και το ταμείο των δημοσιογράφων, ενώ μένει να διευκρινιστεί εάν υπό κατάργηση τελούν και οι κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονται στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς πάντως, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που έχουν απομείνει (μια σειρά τέτοιων πόρων που κατευθύνονταν κυρίως σε επικουρικά ταμεία έχουν ήδη καταργηθεί) θα κοστίσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περί το 1,5 δισ. ευρώ.
«Πολλές ερμηνείες» στα εργασιακά
Γενικές αναφορές, χωρίς χρονοδιαγράμματα και ρητές αναφορές αλλά και χωρίς δεσμεύσεις που να παρεκκλίνουν ιδιαίτερα από όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης περιλαμβάνει το e-mail Βαρουφάκη για τα εργασιακά.
Στην πράξη, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι ένα αρκετά ευρύ κείμενο σαν κι αυτό επιτρέπει πολλές ερμηνείες και κατά συνέπεια η εξειδίκευσή του εξαρτάται από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που είναι πολύ συγκεκριμένη αλλά και από τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν στους κόλπους των θεσμών. Και πράγματι, στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται μια γενική αναφορά στην εφαρμογή των «βέλτιστων πρακτικών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά και σε συνεργασία με φορείς όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και ο ΟΟΣΑ.
Δεν υπάρχει καμία νύξη για επαναφορά της μετενέργειας, και των τριετιών ή επίσης για μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων και επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ, όπως βέβαια δεν υπάρχει αναφορά για επαναφορά του θεσμού του lock out, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για αυστηροποίηση του τρόπου προκήρυξης των απεργιών.
Ειδικά για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, γίνεται αναφορά σε μια νέα, έξυπνη προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, στην οποία η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σταδιακά, εξισορροπώντας τις ανάγκες για ευελιξία, αλλά και δικαιοσύνη. Η πρόθεση για αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε βάθος χρόνου και κατά τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης.
πολύ ωραίο και εμπεριστατωμένο άρθρο. αυτά με τα ασφαλιστικά με μπερδεύουν λίγο η αλήθεια είναι. εσείς τα λέτε καθαρά όμως ! ευχαριστώ !
ΑπάντησηΔιαγραφή