Πολ Κρούγκμαν
Έτσι όπως αντιλαμβάνομαι τα νεότερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης λέει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται για την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν στον αντίποδα είναι ουσιαστική, αλλά όχι εξωφρενική χαλάρωση από το βάρος των τρέχοντων πρωτογενών πλεονασμάτων, μειώνοντας την ποσότητα πόρων που καταλήγουν στους πιστωτές από 4,5% στο 1-1,5% του ΑΕΠ: θέλουν επίσης ευελιξία για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων με μία μίξη που περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα επί των εξόδων.
Αυτό είναι ένα «ποταπό» τέχνασμα από αυτούς τους ριζοσπάστες αριστερούς. Και αυτό γιατί είναι απολύτως λογικό!
Έχουμε λάβει, επανειλημμένα, διαβεβαιώσεις ότι όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί στο ακέραιο, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τελικά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με το χρέος. Πώς ακριβώς αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύεται -είτε πρόκειται για μια ευθεία μείωση της ονομαστικής αξίας χρέους είτε για μία ανασκευή του- είναι εκείνο που πρέπει να έχει σημασία.
Αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι το χρέος δεν θα αποπληρωθεί στο ακέραιο, το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε την μικρότερη από την πλήρη αποπληρωμή του. Όπως έχω υποστηρίξει, το βασικό είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη. Και αυτό είναι εκείνο που η Ελλάδα ζητάει τώρα.
Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση αυτή. Αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση ακόμα και αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες. Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση - σε μια διαπραγμάτευση που ελπίζω ότι δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες.
Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση είναι στο χέρι των πιστωτών.
*Ο Πολ Κρούγκμαν είναι νομπελίστας οικονομολόγος
Πηγή: New York times
Πηγή: New York times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.