Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η Πυθία, ο Mario Draghi, τα ελληνικά ομόλογα και η επόμενη μέρα





Του Γ. Αγγέλη

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την στιγμή των “μεγάλων” ανακοινώσεων του ΔΣ της ΕΚΤ που θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρωζώνη. Και -κατά πως ακούγεται στους διαδρόμους του ουρανοξύστη όπου και η έδρα της στην Φρανκφούρτη- ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφαση για το πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” αλά ευρωπαϊκά, αλλά θα αφήσει για τον Φεβρουάριο τις επεξηγήσεις για τις τεχνικές εφαρμογής του.

Και επειδή αυτή την φορά το “μέγεθος” μετράει ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να είναι πειστικός στις αγορές παρουσιάζοντας το εύρος των αγορών κρατικών και αργότερα εταιρικών ομολόγων, αφήνοντας πιθανότατα για επόμενο Συμβούλιο τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοσθεί.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο κ. Draghi θα δώσει με έμμεσο τρόπο και την απάντηση για το αν στις αγορές αυτές θα συμπεριλαμβάνονται ή όχι τα ελληνικά ομόλογα, αφού η ενεργοποίηση του προγράμματος -εκτός εκπλήξεων της τελευταίας στιγμής- θα αρχίσει τον Μάρτιο. Όταν δηλαδή θα έχει λήξει η παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται  το νέο τοπίο σχέσεων της Ελλάδας με την τρόικα. Άλλωστε μέχρι τις 28/2 το πρόγραμμα ισχύει και δεν τίθεται θέμα για την αποδοχή ή όχι των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ φέρεται να επιμένει μέσω υπηρεσιακών κυρίως αξιωματούχων, ότι όταν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ενεργοποιηθεί, η Ελλάδα “θα είναι ήδη σε κάποιο είδος προγράμματος...”, χωρίς να διευκρινίζεται το τι και κυρίως το πως.

Σε κάθε περίπτωση η μέθοδος της “Πυθίας” αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σήμερα με μέτρο προκειμένου να ενισχυθούν οι προσδοκίες των αγορών χωρίς να θιγούν σε υπερβολικό βαθμό οι εσωτερικές ανισορροπίες της Ευρωζώνης ειδικά στο γερμανική πολιτική και οικονομική σκακιέρα.

Οι αγορές όμως περιμένουν εδώ και καιρό τις απαντήσεις του κ. Draghi και δεν είναι βέβαιο το πως θα αντιδράσουν αν το “μέγεθος” της παρέμβασης δεν θεωρηθεί ικανοποιητικό.

Το ενδιαφέρον πάντως και συγκυριακά παράδοξο, είναι ότι είτε ο κ. Draghi πείσει τις αγορές ότι η επέμβασή του θα τροφοδοτήσει ανοδικές πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη είτε τις απογοητεύσει και ενισχύσει τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ, η αντίδραση των αγορών θα πρέπει να είναι η άνοδος των αποδόσεων σε ορισμένο κομμάτι της αγοράς των μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων... Εκεί που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί είναι στις χρηματιστηριακές τιμές όπου η προσδοκία εισροών μισού έως και ενός τρισ. ευρώ μέσω των επενδυτικών τραπεζικών φορέων θα προκαλέσει ...ευφορία.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Draghi έχει αποδείξει ότι δεν διεκδικεί την ιδιότητα του “μάγου” και ούτε πρόκειται να την εξασκήσει. Αυτό που – κατ΄ ανάγκη - προσφέρει στην Ευρωζώνη είναι πολιτικό χρόνο στις κυβερνήσεις.

Πόσο; Τόσο όσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” και η κατα συνέπεια διολίσθηση του ευρώ.

Μένουν όμως μόνο λίγες ώρες μέχρι την συνέντευξη τύπου όπου θα δώσει όποιες εξηγήσεις μπορεί να δώσει.

Και εκεί θα δοκιμασθεί η ακρίβεια των “διαρροών” από τα μέλη του Συμβουλίου μέχρι και χθες το βράδυ μετά το τακτικό γεύμα των διοικητών.    


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.