Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ο Αβραμόπουλος, η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα παιχνίδια με το όνομα του Καραμανλή

Στη Ν.Δ περιμένουν με αγωνία σήμερα την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ένας υποψήφιος από το χώρο της κεντροδεξιάς θα πυροδοτήσει εξελίξεις και συζητήσεις. Ο Σαμαράς σε νέο αδιέξοδο. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
Στη Νέα Δημοκρατία περιμένουν με ενδιαφέρον και αγωνία σήμερα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς εφόσον τελικά πράγματι προταθεί υποψήφιος από το χώρο της κεντροδεξιάς αυτό θα πυροδοτήσει εξελίξεις και στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Οι πληροφορίες για πιθανή επιστροφή του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αθήνα, ως ενοίκου πλέον του Προεδρικού Μεγάρου, εξακολουθούν να μη διαψεύδονται, όμως στη δημοσιότητα κυριάρχησαν χθες παιχνίδια γύρω από το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέραν του ανοίγματος στο κέντρο και τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς, αλλά και του ότι θα φέρει τον Αντώνη Σαμαρά σε δύσκολη θέση, όπως έχει γράψει το news247, απελευθερώνει το ελληνικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν και δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει δικό του επίτροπο.
Η σαμαρική ηγεσία αντιλαμβάνεται πλέον πως μία υποψηφιότητα Αβραμόπουλου θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για την πρώτη αμφισβήτηση του προέδρου της Ν.Δ από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά και ότι ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας είναι αμφίβολο ότι θα αποδεχόταν να είναι ξανά υποψήφιος προτεινόμενος από την αντιπολιτευόμενη πλέον Ν.Δ για να υποστεί βέβαιη ήττα.
Το αρχικό σχέδιο για αποχή στην ψηφοφορία συνεπώς επανεξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, με τον κ.Σαμαρά να μην έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει τον κ.Αβραμόπουλο ως προτεινόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ κεντροδεξιό υποψήφιο, με την αιτιολογία φυσικά ότι εκείνος δεν παίζει με τους θεσμούς όπως η Κουμουνδούρου.
Διαφορετικά μπορεί με το καλημέρα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου να βρει απέναντι του βουλευτές και αυτό την ώρα που για να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ απαιτείται σύμφωνα με το καταστατικό πρόταση του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή εν προκειμένω 26 βουλευτών.
Καραμανλής και πάλι;
Στην προεδρολογία όμως ενεπλάκη χθες και το όνομα του κ.Καραμανλή, χωρίς βέβαια να διακινούνται τα σενάρια αυτά από την Παναγή Κυριακού. Συνάντηση με τον κ.Τσίπρα δεν υπήρξε, ούτε ζητήθηκε, ούτε βεβαίως έχει προγραμματιστεί, διευκρίνιζαν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, αρνούμενοι -όχι χωρίς ενόχληση- να σχολιάσουν υποθετικά σενάρια.
Πολλοί γαλάζιοι θεωρούν τη σχετική συζήτηση μάλλον ένα παιχνίδι των νέων κυβερνητικών εταίρων Τσίπρα- Καμμένου για λόγους τακτικής. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν εν τέλει ο νέος πρωθυπουργός να μην προτείνει καν πρόσωπο από την κεντροδεξιά, αλλά ο στόχος είναι να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από το θόρυβο. Και κάποιοι σκεπτόμενοι πονηρά εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο κ.Τσίπρας να προτιμά Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι της Νέας Δημοκρατίας, φοβούμενος κι εκείνος το σενάριο μίας επιστροφής, παρόλο που ούτε για αυτό έχει δείξει διάθεση ο πρώην πρωθυπουργός.
Δεν είναι λίγοι βέβαια και οι καραμανλικοί που θα έβλεπαν τον κ.Καραμανλή ως ένα ιδανικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να αποτελέσει ένα κεντροδεξιό αντίβαρο στον πρώτο πρωθυπουργό της αριστεράς, αλλά και τη μεταπήδηση στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ως μία πολιτική δικαίωση. Δεν είναι βέβαιον ωστόσο ότι αυτή είναι η πολιτική δικαίωση που θα επιθυμούσε ο ίδιος.
Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και λόγω της συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκίνησε ο κ.Σαμαράς το Δεκέμβριο ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στην προεδρική εκλογή, αυτές δεν μπορούν να αναθεωρηθούν και οι νέες να ισχύσουν παρά μόνο το 2020. Ένας Πρόεδρος χωρίς θεσμική δυνατότητα παρέμβασης δεν αποτελεί έναν ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, ο οποίος να μπορεί να καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι αμφίβολη- αν και βέβαια, ανάλογα και με το πολιτικό βάρος του προσώπου, ο Πρόεδρος έχει σημαντική δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης έστω με μία δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.