Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Συνάντηση Κώστα Καραμανλή με τον Νίκο Δένδια


Συνάντηση με τον πρώην υπουργό Νίκο Δένδια είχε σήμερα ο Κώστας Καραμανλής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής της ΝΔ στη Β Αθήναςκαι ο πρώην πρωθυπουργός  συζήτησαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις, το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης
N.Π.

Η “μυστική” συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ για την αποπληρωμή του χρέους - Ένα αξιοσημείωτο δημοσίευμα της Repubblica

Η “μυστική” συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ για την αποπληρωμή του χρέους


Μία σημαντική πληροφορία μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica στην ηλεκτρονική της έκδοση, κάνοντας λόγο για “μυστική” συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία αφορά στο πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων.
Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, σημειώνει πως η συμφωνία προβλέπει εκτός από περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους μέχρι το 2020 και επιμήκυνση της αποπληρωμής του μέχρι το 2057.
Το δημοσίευμα προσθέτει ακόμη πως στα διμερή δάνεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται μείωση επιτοκίου στο ύψος του τρίμηνου διατραπεζικού επιτοκίου +50 μονάδες βάσης.
Συνεπώς, μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει μόνο το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι πληρωμές προς το EFSF, σύμφωνα με το “μυστικό” σχέδιο, θα ξεκινήσουν το 2023 και θα ολοκληρωθούν 42 χρόνια αργότερα, το 2057. Οι πιο δύσκολες φάσεις, όπως επισημαίνει η Repubblica, θα είναι το 2032, την εξαετία 2034-2039, και κυρίως το 2054.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα μεγάλα πρακτορείο, όπως το Bloomberg, αναπαράγουν το δημοσίευμα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσουν απόλυτα. Ωστόσο, δεν το αποκλείουν κιόλας…

Bloomberg: Γιατί θα υποχωρήσει τελικά η Γερμανία

Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι καταστροφική και για τις δύο πλευρές, υποστηρίζει ο αρθρογράφος Clive Crook. Ο συμβιβασμός είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Αθήνα αλλά και για το Βερολίνο. Πού μπορούν να τα βρουν οι δύο πλευρές για χρέος και λιτότητα.
Bloomberg: Γιατί θα υποχωρήσει τελικά η Γερμανία
«Μία πρόβλεψη: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μοιράσουν τις διαφορές τους στη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που δεν είναι ακόμη βέβαιο είναι πώς θα δικαιολογήσουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τη νέα συμφωνία και πόσο μεγάλη ζημιά θα προκαλέσουν η μία στην άλλη μέχρις ότουαποδεχθούν το αναπόφευκτο». Αυτό υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg στο σχετικό άρθρο που υπογράφει ο Clive Crook.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τη Γερμανία στο τιμόνι, δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους. Τα χρέη είναι χρέη λένε» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό και δηλώνει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνησή του δεν θα πληρώσει και ζητά να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Καμία πλευρά δεν υποχωρεί».
Το άρθρο, όμως, αμφισβητεί τις θέσεις και των δύο πλευρών.
«Τα χρέη είναι χρέη; Σας παρακαλώ!», αναφέρει σχεδόν ειρωνικά και θυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη κουρέψει το ελληνικό χρέος, που βρισκόταν στα χέρια των ιδιωτών. «Το σχέδιο, όμως, δεν λειτούργησε. Ο υφιστάμενος διακανονισμός έχει αποτύχει. Χρειάζεται λοιπόν να αναθεωρηθεί» και για αυτό «δεν χρειάζεται κάποια επαναστατική ιδέα».
Υπάρχουν βεβαίως μειονεκτήματα σε μία νέα ελάφρυνση του χρέους, παραδέχεται το Bloomberg, σημειώνοντας πως έτσι δίνεται το λάθος μήνυμα σε άλλες χώρες. Υποστηρίζει, όμως, ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί βάζοντας «προϋποθέσεις για υπεύθυνη συμπεριφορά». «Οι πιθανές επιπτώσεις από την άρνηση της Ε.Ε. να υποχωρήσει θα είναι πολύ χειρότερες» προειδοποιεί το άρθρο.
Χαρακτηρίζει καταστροφική και για τις δύο πλευρές ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Εάν όμως, η Ε.Ε. δεν προσφέρει τίποτα στον Τσίπρα, τότε έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα» υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Έτσι, στο τέλος, η Ε.Ε. κάτι θα προσφέρει. Οι συζητήσεις, πάντως, για έναν πιθανό συμβιβασμό πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Τσίπρας και η Ε.Ε. μπορεί να βρεθούν στο χειρότερο σενάριο που και οι δύο θέλουν να αποφύγουν».
Το άρθρο επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές είναι εγκλωβισμένες στις δεσμεύσεις που έχουν κάνει στο εκλογικό τους σώμα. «Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έρθει, όμως, με πολλούς άλλους τρόπους» σημειώνει το άρθρο και επαναλαμβάνει προτάσεις που ακούγονται από πολλά στόματα τον τελευταίο καιρό όπως παράταση των λήξεων, μείωση επιτοκίων,  moratorium πληρωμών, ακόμη και ρήτρα ανάπτυξης στις πληρωμές.
«Η Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να συμφωνήσει μετατροπές στο εποπτευόμενο πρόγραμμα λιτότητας» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Μέρος από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες ψηφοφόρους με τη μορφή κοινωνικών δαπανών».
Από την πλευρά του, «ο Τσίπρας πρέπει να γίνει λιγότερο δημαγωγός και περισσότερο πραγματιστής. Να αναγνωρίσει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει δεσμεύσεις σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους».
«Αξίζει η Ελλάδα αυτήν τη νέα στήριξη; Το ερώτημα είναι εύλογο, αλλά δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, ενώ, σε μεγάλο βαθμό, η συζήτηση αυτή είναι εκτός θέματος. Ο νέος συμβιβασμός είναι το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τη Γερμανία και την Ε.Ε.», καταλήγει το Bloomberg

Τσίπρας: Λογοδοτούμε μόνο στον λαό

Διπλό μήνυμα, ένα προς τους δανειστές ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα «σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη», αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή, και το δεύτερο προς το εσωτερικό χώρας ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά ένα κατεστημένο δεκαετιών και τη διαπλοκή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση του κύρους της χώρας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και οι μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το πελατειακό κράτος, όπως σημείωσε. 

Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει δύσκολο έργο, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός έχει μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα κυβέρνηση». Πρόσθεσε, ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τα αλλάξουμε όλα στην οικονομία σε μία ημέρα, αλλά περιμένει ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία και απαιτεί να είμαστε κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος εξουσίας. Αυτή η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει άλλες εξαρτήσεις πέρα από τους ίδιους τους πολίτες. «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει άλλες εξαρτήσεις και άλλο αφεντικό από τους ίδιους τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε για κάθε μας κίνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ο κ .Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές, αλλά να βάλει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα, να βάλει τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και να κάνει παρελθόν το πελατειακό κράτος. 
«Θέλω να έχετε στο μυαλό σας», είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, δηλαδή στον ελληνικό λαό» και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, στις σπατάλες και στη διαφθορά και «να μην ξεχάσουμε ότι ο λαός υποφέρει. Ο λαός, απαιτεί να ματώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».


Real.gr- ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive 

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν και οδήγησαν στη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε δύο ημέρες έγιναν αλλαγές που δεν είχαν γίνει σε 40 χρόνια, ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πιο μικρό σε σχέση με το παρελθόν και ότι αποδείχθηκε με αυτό τον τρόπο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και θα εργαστεί για την εμπέδωση ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως το κυβερνητικό έργο και να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και κυρίως να στηριχθούν οι αδύναμοι. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα εργαστεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα, αλλά και χωρίς εξοντωτικά πλεονάσματα, όπως είπε.

Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έρθει σε σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών και επισήμανε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Το δεύτερο μήνυμα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη, το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις. Η ευθύνη είναι βαριά και δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τη λαϊκή εντολή, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=387934&catID=1

Stratfor: Η Ελλάδα, η ΕΕ και η λίστα των κακών επιλογών

Μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές, η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με την πρώτη αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα, οι επιλογές και οι επιπτώσεις.
Stratfor: Η Ελλάδα, η ΕΕ και η λίστα των κακών επιλογών
Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε πρόσφατα πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αρέσουν τα νέα πρόσωπα». Η ομολογία αυτή δείχνει την έκταση στην οποία το ευρωπαϊκό κατεστημένο αγωνίζεται να χειριστεί την άνοδο νέων πολιτικών παικτών που προτείνουν σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Είτε αρέσει στους ευρωπαίους πολιτικούς είτε όχι, η πρόσφατη εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα τους αναγκάσει να έρθουν αντιμέτωποι με την πρώτη αντιμνημονιακή κυβέρνηση της ευρωζώνης. Το σημαντικότερο, θα αναγκάσει την ευρωπαϊκή ηγεσία να επιλέξει από έναν περιορισμένο αριθμό επιλογών –που όλες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες που δεν θέλει κανείς.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί «κύματα» στην Ισπανία, όπου το κόμμα Podemos πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να αναδιαπραγματευτεί το ισπανικό χρέος. Οι ισπανοί πολιτικοί φοβούνται πως μια επιτυχημένη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα ενίσχυε την δημοφιλία του Podemos και θα έβαζε τέλος στο παραδοσιακό δικομματικό σύστημα της Ισπανίας.
Η Μαδρίτη θα διενεργήσει γενικές εκλογές στα τέλη του 2015, αντιμετωπίζοντας την προοπτική η κοινή στήριξη προς τα κατεστημένα κόμματα να υποχωρήσει κάτω από το 50% για πρώτη φορά από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα το 2012, που ήταν και η τελευταία φορά που τα παραδοσιακά κόμματα πέτυχαν στις εκλογές.
Αν και η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για τα πολιτικά γεγονότα του τελευταίο τριμήνου του έτους, οι κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης έχουν πιο άμεσες ανησυχίες. Ιδιαίτερα ευαίσθητη είναι η περίπτωση της Γερμανίας: το Βερολίνο ακόμα προσπαθεί να «χωνέψει» το «πικρό χάπι» που λέγεται ποσοτική χαλάρωση, το μέτρο που ενέκρινε η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου παρά τις προειδοποιήσεις της Bundesbank και του γερμανικού κατεστημένου.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δημιούργησε ένα εκλογικά επιτυχημένο «αφήγημα» σύμφωνα με το οποίο τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων δεν θα κατασπαταληθούν σε κυβερνήσεις που αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Μια νέα αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους θα αποδυνάμωνε περαιτέρω αυτό το «αφήγημα».
Η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους θα είχε οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία –το 80% του χρέους της Ελλάδας είναι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης- όμως το Βερολίνο ανησυχεί περισσότερο για τις πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης. Η Γερμανία φοβάται πως αν υποκύψει στις απαιτήσεις της Ελλάδας, θα αποδυναμώνονταν η γερμανική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο εσωτερικό μέτωπο, η Μέρκελ για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με αντιπολίτευση από τα Δεξιά, με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία να απειλεί να «κλέψει» ψήφους από το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Η χώρα έχει δυο αντικρουόμενους στόχους: να διατηρήσει την ευρωζώνη, αλλά παράλληλα να προστατέψει και τον εθνικό της πλούτο. Χώρες που θα αποχωρούσαν από την ευρωζώνη θα απειλούσαν τον πρώτο στόχο, όμως το να απαιτούν χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναδιαπραγμάτευση του χρέους τους και εφαρμογή δημοσιονομικών μεταβιβάσεων από τον πυρήνα της Ευρώπης προς την περιφέρεια, θα απειλούσε τον δεύτερο στόχο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει «παγιδευτεί» στη μέση. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στην Αθήνα παράταση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, μείωση των επιτοκίων και περισσότερη ευελιξία σε ότι αφορά τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αν και οι προσφορές αυτές πιθανότατα δεν θα είναι αρκετές για να επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Το σημαντικότερο, ίσως δεν επαρκούν για να καθησυχάσουν τους έλληνες ψηφοφόρους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν η Αθήνα να «ξεκόψει» τελείως από τους δανειστές της.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, είναι ομοίωςπεριορισμένος. Μετά τη νίκη του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ανήγγειλε το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα και το τέλος της επιρροής των δανειστών της Ελλάδας στη χώρα. Η προεκλογική εκστρατεία του Τσίπρα βασίστηκε στην υπόσχεση για περισσότερες δημόσιες δαπάνες, για τις οποίες η Αθήνα δεν έχει χρήματα. Ουσιαστικά βασίζεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει η ευρωζώνη να χάσει κανένα μέλος της και οι Βρυξέλλες θα ενδώσουν στις απαιτήσεις του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν η νέα κυβέρνηση το παρατραβήξει και είναι άκαμπτη στις διαπραγματεύσεις, τότε η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να αποβληθεί από τη νομισματική ένωση, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι περισσότεροι Έλληνες.
Αυτά τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι περιορισμοί φέρνουν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων της Ευρώπης σε τέτοια θέση που καμία από τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι δεν είναι καλές. Αν η Ελλάδα πάρει αυτό που θέλει και υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, τότε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, θα μπορούσαν να απαιτήσουν το ίδιο. Αν η Αθήνα και οι Βρυξέλλες καταλήξουν σε συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα πιο μακροχρόνιες περιόδους ωρίμανσης και χαμηλότερα επιτόκια για το χρέος της χώρας, επιτρέποντας στην Αθήνα να ανατρέψει κάποια από τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας, η κίνηση θα έστελνε στους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα πως η στήριξη κομμάτων διαμαρτυρίας όπως το Podemos ή το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας δεν θα ήταν τόσο καταστροφική όσο θα ήθελαν να τους κάνουν να πιστέψουν τα κατεστημένα κόμματα.
Τέλος, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρήσει την σκληρή της στάση έναντι της Ελλάδας, η χώρα θα έρχονταν αντιμέτωπη με την πιθανότητα άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη –μια πολιτική ήττα που ελάχιστοι στο κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήθελαν να δουν.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Τσίπρα στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη συνέχεια με τους ομολόγους του στη σύνοδο της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου. Τα γεγονότα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα και στις δυο πλευρές να αρχίσουν να «δοκιμάζουν τα νερά» πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα πάρει όλα αυτά που θέλει, και οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακροχρόνιες και απογοητευτικές και για τις δυο πλευρές, προτού καταλήξουν σε συμφωνία. Ασχέτως τι θα συμβεί στην Ελλάδα, η ευρωπαϊκή κρίση έχει φτάσει σε σημείο που τα αντικαθεστωτικά όμματα βρίσκονται σε θέση να έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Κάποια από αυτά θα ηγηθούν κυβερνήσεων, ενώ άλλα θα πρωταγωνιστήσουν ως εταίροι σε συνασπισμούς. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δει έναν αυξανόμενο αριθμό «νέων προσώπων» τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

«Πασαρέλα» Δυτικοευρωπαίων σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Το Ποντίκι

«Θα ’μαι κοντά σου όταν με θες» λέει η Δύση στην Ανατολική Ευρώπη, ευελπιστώντας να κεφαλαιοποιήσει την οικονομική κρίση στη Ρωσία. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και παρακολουθώντας το πρόγραμμα δυτικών ηγετών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων το αμέσως επόμενο διάστημα, καταλαβαίνει κάποιος πως βρισκόμαστε μπροστά σε συντονισμένη εκστρατεία.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ερμηνευτεί η παρέλαση Αμερικανών, Βρετανών και Γερμανών σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έχουμε και λέμε: Στις 15 Ιανουαρίου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι βρέθηκε στη Βουλγαρία.

Την προηγούμενη μέρα, τη χώρα επισκέφτηκε και ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ, ενώ το δεξί χέρι του Κέρι, η Βικτόρια Νούλαντ, προσγειωνόταν στη Ρουμανία. Μόλις μια εβδομάδα πριν, ο Κέρι είχε συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο Βρετανός υπ. Άμυνας Τσακ Χέιγκελ συνομιλούσε με τον ομόλογό του εκ Σλοβακίας.

Σύμφωνα δε με το επίσημο πρόγραμμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πρόκειται να επισκεφτεί με τη σειρά του τη Βουλγαρία στα τέλη του Γενάρη, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται στην Ουγγαρία στις 2 Φεβρουαρίου.

«Το χαμένο έδαφος»

Ο διπλωματικός πυρετός δεν είναι τυχαίος φυσικά, και οι στόχοι του είναι πολλαπλοί. Τώρα που η Μόσχα τα έχει βρει σκούρα οικονομικά, η Δύση διαβλέπει μια ευκαιρία για να κερδίσει το «χαμένο έδαφος» σε χώρες που παραδοσιακά προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες με το Κρεμλίνο αλλά και να καθησυχάσει (εκ του ασφαλούς) χώρες (όπως π.χ. τις Βαλτικές) που αντιμετωπίζουν τη Μόσχα ως απειλή. Οι απανωτές συνομιλίες και επισκέψεις έχουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Πρώτον και κύριο, η Ε.Ε. θα κληθεί μέσα στο 2015 να τοποθετηθεί εκ νέου στο ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και οι απόψεις στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη για το τι πρέπει να γίνει διίστανται.

Έτσι, την ίδια ώρα που Γάλλοι και Γερμανοί εκπρόσωποι συνεχίζουν τις «συνομιλίες» για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, Αμερικάνοι, Βρετανοί και Γερμανοί (κι όμως, βρίσκονται παντού) προσπαθούν να καλλιεργήσουν το έδαφος ούτως ώστε να μην υπάρξει διχογνωμία όταν έρθει η ώρα της «κρίσης» για το μέλλον των κυρώσεων, καθώς για να ακολουθήσει η Ε.Ε. την όποια πολιτική επιβολής των εν λόγω μέτρων, αυτή πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα.

Βασικό δηλαδή μέλημα των υψηλόβαθμων δυτικών «απεσταλμένων» στην περιοχή είναι να συμφωνηθεί, εάν όχι η συνέχιση των κυρώσεων ως έχουν, τουλάχιστον το πλαίσιο των προϋποθέσεων που πρέπει να τηρήσει η Μόσχα για να αρθούν τα μέτρα.

Διχασμός

Επιπλέον, το τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση καθώς και το ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση έναντι αυτού συνεχίζει να διχάζει την Ευρώπη. Ορισμένοι επιμένουν στην ανάγκη μιας πιο «δυναμικής» αντίδρασης έναντι του Κρεμλίνου, ενώ άλλοι στηρίζουν μια στρατηγική προσέγγισης.

Το πρόβλημα για τη Δύση είναι ότι δεν έχει πολλούς τρόπους να πείσει τις εκάστοτε «συμμαχικές» φωνές προς Ανατολάς ότι είναι διατεθειμένη να προτάξει τα στήθια της έναντι της Μόσχας για πάρτη τους.


Το βασικό εργαλείο που υποτίθεται ότι διαθέτει για τον σκοπό αυτό είναι το ΝΑΤΟ, μέσω του οποίου, όπως διαπίστωσαν άπαντες ενδιαφερόμενοι για πολλοστή φορά, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να δοθούν «ριζικές απαντήσεις». Για τον λόγο αυτό, οι ηγέτες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων είπαν να δοκιμάσουν τον «καθησυχασμό» χωρών όπως η Πολωνία ή η Εσθονία μέσω της πάρλας.

Τέλος, για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και το οικονομικό.

Ποια καλύτερη στιγμή από τώρα που η Ρωσία δείχνει να βρίσκεται σε οικονομική στενότητα για να υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια; Πώς το κάνουν αυτό; Προωθώντας τις «στρατηγικές επενδύσεις» των δυτικών κολοσσών σε ευαίσθητους και κρίσιμους τομείς, όπως ο ενεργειακός.

Αρκεί, φυσικά, οι χώρες - «αποδέκτριες» της γενναιοδωρίας να ακολουθούν την «επίσημη γραμμή» τόσο σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόζουν εντός συνόρων όσο και σε ότι αφορά τον τρόπο που θα ψηφίζουν τις προτάσεις των ισχυρών στους κόλπους τις Ε.Ε., αλλά και να εγκαταλείψουν μια για πάντα την ιδέα (;) ότι κάπου εκεί γύρω τους υπάρχει και η Μόσχα.

Το τι θα καταφέρουν θα φανεί στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, δεν το βάζει κάτω. Αυτό μαρτυρούν οι συνομιλίες που προγραμματίζει με τον πρόεδρο της Τσεχίας στα τέλη του μήνα καθώς και η επίσκεψη που ανακοίνωσε ότι θα κάνει στην Ουγγαρία τον Μάρτιο. 

Συνελήφθη η Αγγελική-συνεργός του Ξηρού

Πριν από λίγα λεπτά συνελήφθη από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής η 22χρονη Αγγελική, η οποία υπήρξε συνεργάτης του αρχιτρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε έξω από ταχυδρομείο της Επανομής Θεσσαλονίκης.

Τσόμσκι: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξεγερτική αντίδραση στις καταστροφικές πολιτικές της τρόικας





Δήλωση για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στο Κόκκινο ο σπουδαίος αμερικάνος φιλόσοφος, συγγραφέας και καθηγητής γλωσσολογίας, Νόαμ Τσόμσκι: 

«Η νίκη του Συριζα είναι, πιστεύω, μια εξεγερτική λαϊκή αντίδραση στις άγριες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Τρόικα, μια από πολλές παρόμοιες αντιδράσεις στην Ευρώπη, και μέχρι στιγμής αυτή που πρωταγωνιστεί. Θα υπάρξουν πολλά και πολύ σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια να εφαρμοστούν υγιείς και ανθρώπινες πολιτικές» ανέφερε ο γνωστό διανοητής.

«Η επιτυχία δεν θα είναι μόνο νίκη για την Ελλάδα αλλά και για πολλούς άλλους που υπόκεινται στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στον παγκόσμιο πληθυσμό, επίθεση που παίρνει πολλές μορφές» ανέφερε ο Νόαμ Τσόμσκι.

Πηγή: stokokkino.grΤο Ποντίκι Web

Παναγιώτης Νικολούδης, ο υπουργός υπερ-ελεγκτής


Ο αντεισαγγελέας που μιλάει έξω από τα δόντια και η «λίστα» που εντυπωσίασε τον Αλ. Τσίπρα
Παναγιώτης Νικολούδης, ο υπουργός υπερ-ελεγκτής
Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κ. Παναγιώτης Νικολούδης (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Παπαδάκου Γιάννα

Είναι ένα από τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης που θα συζητηθούν. Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είναι σήμερα 65 χρόνων και ετοιμάζεται από ό,τι φαίνεται να κάνει το μεγάλο βήμα: Να φύγει από το δικαστικό σώμα και να μπει για τα καλά στον χώρο της πολιτικής.

Είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς με απεριόριστες αρμοδιότητες για έλεγχο στις δημόσιες προμήθειες, στο «μαύρο χρήμα» του Δημοσίου και κυρίως στον έλεγχο των προμηθειών. Σε αυτόν θα υπάγεται το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό, η επιτροπή Ελέγχου Προμηθειών κ.ά. Είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Η πρόσφατη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς εντυπωσίασε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος και προεκλογικά έχει πολλές φορές επικαλεστεί τη «λίστα Νικολούδη».

Όχι ότι και η προηγούμενη θέση του δεν ήταν πολιτική, αφού πολλές φορές εκλήθη να ελέγξει και τα «πόθεν έσχες» ισχυρών πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων μεγάλα στελέχη, όπως τότε με την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ.

Γεννήθηκε το 1949 στη Μάνη και ανέλαβε επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος τον Οκτώβριο του 2010 διεδεχόμενος τον άλλον αντεισαγγελέα, τον κ. Στυλιανό Γκρόζο. Ποτέ δεν δίστασε να πει την αλήθεια και ενώπιον της Βουλής. Όπως τον Μάρτιο του 2014 όταν στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανέφερε πώς κατάφερε να δεσμεύσει τα 200 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών.

Για τις προμήθειες των εξοπλιστικών που δεν κατάφερναν να εισπράξουν οι εφορίες ο κ. Νικολούδης τις είχε χαρακτηρίσει «Σόδομα και Γόμορρα». Όταν βγήκε μετά την περίφημη κατάθεση στη Βουλή μιλώντας στους συνεργάτες του είπε: «Έγινε χαμός, αλλά τι χαμός, επανάσταση έπρεπε να έχει γίνει και να κατέβει ο κόσμος στο Σύνταγμα...»

Κάθε φορά που ο κ. Νικολούδης κατέθετε στη Βουλή για να παρουσιάσει τα ετήσια αποτελέσματα των ελέγχων της Αρχής γινόταν πράγματι χαμός. Όπως τότε που μιλώντας για το σκάνδαλο της Proton είπε ότι «τόσα χρόνια εισαγγελέας δεν είχε ξαναδεί τέτοιο σκάνδαλο...» Δεν δίστασε να πει για τους εγκληματίες των τραπεζών ότι «αυτοί δεν χρησιμοποιούν καλάσνικοφ και μάσκες, αλλά ΜΜΕ... Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή, στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο...»

Είναι πρόσωπο ιδιαίτερα σκληρό, αλλά δίκαιο με τους συνεργάτες του. Συγκεντρωτικός, αφού μοίραζε τη δουλειά σε λίγους και τους επισήμαινε ότι αν διαρρεύσει κάτι, θα ξέρει το άτομο... Όσοι έχουν μιλήσει μαζί του τον έχουν ακούσει να λέει ότι «αν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω, δεν ξέρω αν θα αναλάμβανα». Είναι αυτός που κάλεσε και ανώτατο κληρικό να τον ελέγξει για τα οικονομικά του. Είναι αυτός που «τσίμπησε» και μητροπολίτες να διακινούν «μαύρα» μέσω λογαριασμών τους.

Όταν ο Χορστ Ράινχεμπαχ, επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τον κάλεσε να αναλάβει και μέρος της φοροδιαφυγής αρνήθηκε. Όταν εκείνος επέμενε, απάντησε «θα βοηθήσω» και εντόπισε 10.000 φορολογουμένους που δεν δήλωναν τίποτε αλλά είχαν σκάφη, ακριβά ΙΧ και άλλα...

Το καλοκαίρι του 2011 ήταν σταθμός αφού μια πληροφορία που ήρθε στα γραφεία του για τα δάνεια της Proton τον οδήγησε να ξεδιπλώσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Λίγο αργότερα ξεδίπλωσε και το σκάνδαλο τη τράπεζας FBB για το οποίο επίσης μίλησε στη Βουλή.

Σήμερα καλείται να τα βάλει με τους πραγματικούς δράστες των σκανδάλων με αντικείμενο «μαύρα» εκατομμυρίων ευρώ που έχουν κατακλέψει τα Δημόσια Ταμεία. Τα αποτελέσματα θα κριθούν σύντομα. Ένα είναι σίγουρο, ότι γνωρίζει τους μηχανισμούς και πού να ψάξει...

Ο Δημήτρης Μάρδας νέος «θησαυροφύλακας» του Κράτους


Ο Δημήτρης Μάρδας νέος «θησαυροφύλακας» του Κράτους
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας 


Αθήνα
Τα «κλειδιά» του θησαυροφυλακίου του Κράτους θα κρατά από σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος θα παραλάβει νωρίς το απόγευμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε τη θέση του «θησαυροφύλακα» να την αναλάβει στέλεχος με άρτια οικονομική κατάρτιση και με εμπειρία στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης προκείμενου να μην απολεσθεί χρόνος στο συντονισμό με τις υπηρεσίες του ΓΛΚ.
Ο κ. Μάρδας, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη έχει διατελέσει στο παρελθόν Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και έχει εμπειρία στη συνεργασία με στελέχη της διοίκησης. Ακόμη, έχει παραστάσεις από τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς έχει εργασθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ΓΛΚ την τελευταία διετία και υπό την πολιτική επιστασία του Χρήστου Σταϊκούρα αναδείχθηκε ως μια από τις πλέον αποτελεσματικές δομές της δημόσιας διοίκησης και ήταν η κορωνίδα της επιτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επικουρήσει την ομόλογό του Νάντια Βαλαβάνη σε ζητήματα που άπτονται του λαθρεμπορίου καυσίμου και δεν αποκλείεται στη βάση αυτή να έχει κάποια καθήκοντά «γέφυρες» που θα του δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ.

Πρέπει να σημειωθεί πως το 2012 μελέτη του κ. Μάρδα είχε αποκαλύψει λαθρεμπόριο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με εικονικές εξαγωγές καυσίμων σε Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Τα στοιχεία για τις εικονικές εξαγωγές καυσίμων εκείνης της μελέτης έδειχναν ότι οι ελληνικές αρχές δηλώνουν στον ΟΗΕ μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγών προς τα Σκόπια από ό,τι δηλώνουν τα Σκόπια ότι εισήγαγαν στην Ελλάδα.
Θανάσης Κουκάκης


Newsroom ΔΟΛ

Πρόβλημα βαθύ μπλε

Το ισχυρό πρόσωπο για την επόμενη μέρα στη ΝΔ είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας που έκανε την έκπληξη στην Β Αθήνας παίρνοντας την πρωτιά από τον Κ. Μητσοτάκη. Μετακινήθηκε από την Κέρκυρα και αναμενόταν μια καλή επίδοση, αλλά σε καμία περίπτωση ότι θα «σαρώσει» αφήνοντας πίσω του τον φιλόδοξο γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι πότε θα ξημερώσει η επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Ο Α. Σαμαράς έδειξε από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογική ήττα ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει και ότι θα διεκδικήσει την παραμονή του στην αρχηγία. Τον διευκολύνει η στάση αναμονής που κρατούν οι δελφίνοι επειδή δεν μπορούν να εκτιμήσουν ποια θα είναι η πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα. Με απλά λόγια, οι σκέψεις τους, όπως μεταφέρονται από συνομιλητές τους, μπορούν να περιγραφούν ως εξής: Αν γίνει σχετικά σύντομα και σχετικά ομαλά μια συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές, τότε θα θεωρηθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους ότι η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει. Αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε μπορεί –σύμφωνα με την ανάλυσή τους- να προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, ο Α. Σαμαράς διευκολύνεται από το κακό σενάριο, γιατί διαφορετικά, αν δηλαδή φανεί ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει πολύ πολιτικό χρόνο, τότε θα κινηθούν, εκτός απροόπτου, οι ενδιαφερόμενοι για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα του.
Το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό του Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι φήμες ότι μπορεί να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ προκαλούν προφανή εκνευρισμό στη Συγγρού που δεν μπορεί να «σηκώσει» ένα τέτοιο σενάριο. Ούτε ενδεχόμενη επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου μπορεί να γίνει ανεκτή εύκολα από την ηγεσία της ΝΔ, που ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα ξαναπροτείνει τον Στ. Δήμα.
Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι η Κουμουνδούρου εφαρμόζει σχέδιο διεμβολισμού της παράταξής τους δείχνοντας εκτίμηση στον Κ. Καραμανλή και τον Δ. Αβραμόπουλο. Και αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι πρόβλημα για τον Α. Σαμαρά που επιμένει στη στρατηγική της έντασης και σε διχαστική λογική. Το γεγονός ότι δεν υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο εσωτερικό του κόμματός του. Δημοσίως εκφράστηκε κριτικά ο «καραμανλικός» βουλευτής Γ. Κουμουτσάκος. Αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε η ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη (πριν παραδώσει την εκπροσώπηση στον Κ. Καραγκούνη) στον Α. Τσίπρα για τον πολιτικό όρκο προκάλεσε αμηχανία μεταξύ φιλελευθέρων στελεχών της ΝΔ.
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκαο οποίος με δήλωσή του, ζήτησε την συνέχιση της εκπροσώπησης των Μεσσηνίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Γ. Λαμπρόπουλο, ο οποίος όπως λέει έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων της ΝΔ. Η αιχμή είναι για τον Α. Σαμαρά που επέλεξε για τον εαυτό του την έδρα της Μεσσηνίας  Τόνισε μάλιστα ότι «η Μεσσηνία δεν μπορεί να μείνει χωρίς φιλελεύθερη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, αφού ο τ. Πρωθυπουργός έχει σοβαρά θεσμικά καθήκοντα ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». Ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός κ. Λαμπρόπουλος με ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες του τους ενημέρωσε ότι «ο δικός τους άνθρωπος, που έδινε μάχες, που στήριξε τη Μεσσηνία, που αγωνιζόταν για τα προβλήματά της, δεν θα είναι στη Βουλή, παρά τη θέλησή τους».

Ο «οδικός χάρτης» προς τους νέους Υπουργούς


Η πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, τι θα πει στους Υπουργούς
oi-kanones-tou-tsipra-pros-tous-upourgous

Να τραβήξει από την πρώτη στιγμή τα «σχοινιά» στους υπουργούς του θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ιδίως θα επιχειρήσει να θέσει τέλος σε φαινόμενα πολυφωνίας - στα οποία άλλωστε έχει καλή ...παράδοση ο ΣΥΡΙΖΑ - πριν καν αυτά εκδηλωθούν. Το γεγονός ότι στην κυβέρνηση συναντά κανείς όλα τα ιδεολογικά ρεύματα του κυβερνώντος κόμματος μαζί και τους Ανεξάρτητους Έλληνες – αυτό δημιουργεί ένα καλό «προσάναμμα» για το μέλλον. Πόσο μάλλον που, συν τοις άλλοις, στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δεν θα πάρει (η κυβέρνηση) και το 100% των στόχων της...
Χώρος διατύπωσης των διαφορετικών απόψεων δεν είναι τα κανάλια, εκτιμάται πως θα υπονοήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο και ακόμη συχνότερα η... μίνι εκδοχή του, το 15μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης, οι 10 υπουργοί και οι 3 υπουργοί Επικρατείας. Ένα σχήμα το οποίο θα συνεδριάζει ανά εβδομάδα - και πιο τακτικά, αν αυτό απαιτείται - και το οποίο θα είναι ο χώρος επίλυσης διαφωνιών και λήψης αποφάσεων, οι οποίες εν συνεχεία θα δεσμεύουν όλα μέλη της κυβέρνησης.
Τέλος, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει αυτό που και ο πρόσφατα ψηφισθείς Κώδικας Δεοντολογίας που δεσμεύει τους βουλευτές του κόμματός του, ότι δηλαδή, τα μέλη εν προκειμένω του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να αποφεύγουν δημόσιες συμπεριφορές που πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων τους. 

Κυβέρνηση Τσίπρα... αύρα αλλαγής στην Ευρώπη υπό όρους


Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  
Ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςκερδίζει τις εντυπώσεις με την αμεσότητα, την ακρίβεια και τους συμβολισμούς των κινήσεων του. Δεν θυμάμαι άλλη φορά τόσο γρήγορα να έχουν ανακοινωθεί σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, συμφωνία για συγκυβέρνηση, να ορκιστούν Πρωθυπουργός και Υπουργοί και να συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
Προφανώς ήταν έτοιμος από καιρό καιυπήρχε σχέδιο με αποτέλεσμα επικοινωνιακά το πρώτο του στίγμα να είναι θετικό. Παρότι έγινε εντυπωσιακή συγχώνευση των υπουργείων, τα σαράντα κυβερνητικά μέλη ακυρώνουν τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για μικρό και ευέλικτο σχήμα. Με έναναντιπρόεδρο, 10 υπουργούς και τρεις Επικρατείας, 19 αναπληρωτές και 6 υφυπουργούς
Ωστόσο όλα αυτά είναι οι πρώτες ώρες και οι εντυπώσεις και η ουσία θα κριθεί στην αποτελεσματικότητα του σχήματος αλλά και στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. 
Σχολιάστηκε αλλά και προβληματίζει πολλούς η συγκυβέρνηση με το κόμμα του κ. Καμμένου, επί του παρόντος ο αρμός που εφάπτονται είναι η αντιμνημανιακή στάση των δυο κομμάτων. 
Η συγκυβέρνηση θα δοκιμαστεί όταν θα έρθει η ώρα των συμβιβασμών, γιατί όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση χωρίς αυτούς δεν καταλήγεις σε αποτέλεσμα.
Πάρα τα όσα καταστροφικά ακούστηκαν προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη θητεία της χωρίς απειλές και εκβιασμούς
Υπάρχει η αίσθηση και κάποιες μικρές ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας σε μια φάση που η ΕΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η συνταγή της τυφλής λιτότητας την οδηγεί σε φαύλος κύκλους ύφεσης. Παράλληλα αρχίζουν δειλά-δειλά οι φωνές για επανεξέταση της συνταγής για την υπέρβαση της κρίσης. Πέντε χρόνια έχουν κουράσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αλλά και τις ηγεσίες τους καθώς ο μονόδρομος του Βερολίνου οδηγεί σε ένα νέο μονότονο αδιέξοδο ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας. 
Ο Ρέντσι στην Ιταλία νοιώθει την πίεση και  προσπαθεί να αντισταθεί, ενώ η νίκη ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα διαμορφώνει κλίμα ανατροπής στις επικείμενες εκλογές στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.  
Στην Ισπανία το PODEMOS, ενώ στην Πορτογαλία το Μπλόκο κρατά σταθερά την πρωτιά. 
Στην εικόνα αυτή δεν πρέπει να εξαιρέσουμε τη Γαλλία που ασφυκτιά και ψάχνει συμμάχους από αριστερά. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Ολάντ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει στο Παρίσι.  
Σε κλίμα για αλλαγή λογικής ήταν και οι ανακοινώσεις Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το πρόγραμμα Γιούνκερ, που προβλέπει τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, 315 δισ.ευρώ  σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στα ευρυζωνικά δίκτυα και τα δίκτυα ενέργειας, ενισχύοντας τα προγράμματα των μεσαίων επιχειρήσεων. 
Μετά από πέντε χρόνια ξηρασίας και περιοριστικών πολιτικών ανθίζουν, πλέον,αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. 
Η υποδοχή της νίκης Τσίπρα ήταν σε χαμηλούς τόνους από την  ευρωπαϊκή ηγεσία αν θυμηθούμε τη ανάλογη που είχαν επιφυλάξει ακόμα και στον Λουκά Παπαδήμο, έναν «δικό τους» άνθρωπο.  
Το δυνατό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι έχει αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «κοιλάδα», δηλαδή μια τετραετία ανεμπόδιστη καθώς η επόμενη προεκλογική αναμέτρηση που προβλέπεται αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Μάιο 2018.  
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια καθαρή τετραετία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. 
Βασική προϋπόθεση να κινηθεί γρήγορα και με σχέδιο στη διαπραγμάτευση ώστε να εκμεταλλευτεί την τάση αλλαγής και προβληματισμού των Ευρωπαίων ηγετών για τα αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης που οδηγεί σε πολιτικές ανατροπές. Σε αυτό το τοπίο ο κ. Τσίπρας μπορεί να πετύχει έναν ιστορικό συμβιβασμό προς όφελος της χώρας.  
Σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται να επικρατήσουν λογικές συμβατές στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με τόσο σύνθετες διαδικασίες και  οργανισμούς.  
Σύντομα η Τρόικα θα επανέλθει- με αυτήν ή άλλη μορφή - και χρειάζεται έξυπνη και ευέλικτη διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστεί «συμφωνία». Σίγουρα δεν υπάρχεικίνδυνος Grexit, αλλά υπάρχει η μέθοδος της ασφυξίας του Τραπεζικού συστήματος, αφού το «πείραμα της Κύπρου» έχει αποδείξει πως όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνίαυπάρχει κι άλλος τρόπος. 
Η διαπραγμάτευση σημαίνει δούναι και λαβείν, που καταλήγει σε συμβιβασμό μεταξύ δύο πλευρών. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι έτοιμος τι είναι σε θέση να προσφέρει, προκειμένου να πάρει από τους εταίρους  και δανειστές μας.

Ο Αβραμόπουλος, η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα παιχνίδια με το όνομα του Καραμανλή

Στη Ν.Δ περιμένουν με αγωνία σήμερα την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ένας υποψήφιος από το χώρο της κεντροδεξιάς θα πυροδοτήσει εξελίξεις και συζητήσεις. Ο Σαμαράς σε νέο αδιέξοδο. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
Στη Νέα Δημοκρατία περιμένουν με ενδιαφέρον και αγωνία σήμερα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς εφόσον τελικά πράγματι προταθεί υποψήφιος από το χώρο της κεντροδεξιάς αυτό θα πυροδοτήσει εξελίξεις και στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Οι πληροφορίες για πιθανή επιστροφή του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αθήνα, ως ενοίκου πλέον του Προεδρικού Μεγάρου, εξακολουθούν να μη διαψεύδονται, όμως στη δημοσιότητα κυριάρχησαν χθες παιχνίδια γύρω από το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέραν του ανοίγματος στο κέντρο και τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς, αλλά και του ότι θα φέρει τον Αντώνη Σαμαρά σε δύσκολη θέση, όπως έχει γράψει το news247, απελευθερώνει το ελληνικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν και δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει δικό του επίτροπο.
Η σαμαρική ηγεσία αντιλαμβάνεται πλέον πως μία υποψηφιότητα Αβραμόπουλου θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για την πρώτη αμφισβήτηση του προέδρου της Ν.Δ από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά και ότι ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας είναι αμφίβολο ότι θα αποδεχόταν να είναι ξανά υποψήφιος προτεινόμενος από την αντιπολιτευόμενη πλέον Ν.Δ για να υποστεί βέβαιη ήττα.
Το αρχικό σχέδιο για αποχή στην ψηφοφορία συνεπώς επανεξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, με τον κ.Σαμαρά να μην έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει τον κ.Αβραμόπουλο ως προτεινόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ κεντροδεξιό υποψήφιο, με την αιτιολογία φυσικά ότι εκείνος δεν παίζει με τους θεσμούς όπως η Κουμουνδούρου.
Διαφορετικά μπορεί με το καλημέρα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου να βρει απέναντι του βουλευτές και αυτό την ώρα που για να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ απαιτείται σύμφωνα με το καταστατικό πρόταση του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή εν προκειμένω 26 βουλευτών.
Καραμανλής και πάλι;
Στην προεδρολογία όμως ενεπλάκη χθες και το όνομα του κ.Καραμανλή, χωρίς βέβαια να διακινούνται τα σενάρια αυτά από την Παναγή Κυριακού. Συνάντηση με τον κ.Τσίπρα δεν υπήρξε, ούτε ζητήθηκε, ούτε βεβαίως έχει προγραμματιστεί, διευκρίνιζαν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, αρνούμενοι -όχι χωρίς ενόχληση- να σχολιάσουν υποθετικά σενάρια.
Πολλοί γαλάζιοι θεωρούν τη σχετική συζήτηση μάλλον ένα παιχνίδι των νέων κυβερνητικών εταίρων Τσίπρα- Καμμένου για λόγους τακτικής. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν εν τέλει ο νέος πρωθυπουργός να μην προτείνει καν πρόσωπο από την κεντροδεξιά, αλλά ο στόχος είναι να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από το θόρυβο. Και κάποιοι σκεπτόμενοι πονηρά εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο κ.Τσίπρας να προτιμά Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι της Νέας Δημοκρατίας, φοβούμενος κι εκείνος το σενάριο μίας επιστροφής, παρόλο που ούτε για αυτό έχει δείξει διάθεση ο πρώην πρωθυπουργός.
Δεν είναι λίγοι βέβαια και οι καραμανλικοί που θα έβλεπαν τον κ.Καραμανλή ως ένα ιδανικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να αποτελέσει ένα κεντροδεξιό αντίβαρο στον πρώτο πρωθυπουργό της αριστεράς, αλλά και τη μεταπήδηση στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ως μία πολιτική δικαίωση. Δεν είναι βέβαιον ωστόσο ότι αυτή είναι η πολιτική δικαίωση που θα επιθυμούσε ο ίδιος.
Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και λόγω της συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκίνησε ο κ.Σαμαράς το Δεκέμβριο ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στην προεδρική εκλογή, αυτές δεν μπορούν να αναθεωρηθούν και οι νέες να ισχύσουν παρά μόνο το 2020. Ένας Πρόεδρος χωρίς θεσμική δυνατότητα παρέμβασης δεν αποτελεί έναν ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, ο οποίος να μπορεί να καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι αμφίβολη- αν και βέβαια, ανάλογα και με το πολιτικό βάρος του προσώπου, ο Πρόεδρος έχει σημαντική δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης έστω με μία δήλωση.

Τι θα προβλέπει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης - Τι αλλάζει σε ακίνητα και φορολογία εισοδήματος


Τον τομέα που απασχόλησε την προεκλογική περίοδο αυτόν της φορολογίας αναλαμβάνει η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη. Αμέσως θα πρέπει να ασχοληθεί με τα υπεσχημένα και συγκεκριμένα με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση του νέου φόρου επί των ακινήτων καθώς και τη νέα κλίμακα για τη φορολογία εισοδήματος.
forologia
Την ίδια στιγμή η Νάντια Βαλαβάνη θα πρέπει να αναστρέψει το ζοφερό κλίμα στη φορολογική διοίκηση προκειμένου να ξεκινήσει η είσπραξη των δημοσίων εσόδων και να ξεκινήσουν πάλι οι έλεγχοι. Αν και είναι άγνωστο εάν το ΣΔΟΕ θα λειτουργεί υπό τις οδηγίες της κ. Βαλαβάνη είναι γνωστό ότι την προεκλογική περίοδο είχε σταματήσει κάθε ενέργεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπεγράφη ούτε μία εντολή ελέγχου κατά την προαναφερόμενη περίοδο.
Όσον αφορά στη φορολογία η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ακίνητα και το εισόδημα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης που έχει προαναγγελθεί,  προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Συγκεκριμένα στις προθέσεις του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% και αντικατάσταση του από  το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το ακριβές αφορολόγητο όριο.
Τα έσοδα από το νέο φόρο θα προκύψουν από την μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες. Στόχος όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η είσπραξη περίπου 1,2- 1,5 δισ. ευρώ δηλαδή λιγότερα κατά 1,1- 1,45 δισ. ευρώ. Το αφορολόγητο όριο ενδέχεται να ξεκινά με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες από τα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.
Στο φόρο εισοδήματος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους και καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας. Ταυτόχρονα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να φθάσει έως και 60% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που τα εισοδήματα φορολογήθηκαν με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ήταν το 2011 (και αφορούσε τα εισοδήματα του 2010). Ο ανώτατος συντελεστής της χρονιάς εκείνης ήταν 45% και αφορούσε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Στην νέα κλίμακα με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ θα υπάγονται όλα τα εισοδήματα από κάθε πηγή (μισθός, ελευθέριο επάγγελμα εισόδημα από ακίνητα κ.λ.π.). Η νέα κλίμακα θα έχει περισσότερους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται όσο θα μεγαλώνει και το εισόδημα.

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης


Όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει 10 αντί 18 υπουργεία, με 13 υπουργούς αντί 19 και με 5 υφυπουργούς αντί για 20.
Διαμορφώθηκε επίσης ένα 15μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο αντί για κυβερνητική επιτροπή, που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και το οποίο θα συγκροτούν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι 13 υπουργοί.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των οικονομικών υπουργείων και θα προεδρεύει στο Ε.ΣΥ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Επικρατείας με ευθύνη τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης με υφυπουργό τον Τέρενς Κουίκ, θα εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.
Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Νικολούδης εποπτεύει τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εποπτεύει τη Γ.Γ. Πρωθυπουργού και τη Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης.
Συνολικά δεκατέσσερα είναι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στη νέα 41μελή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για τους:
Δημήτρη Μάρδα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,
Γιώργο Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης,
Γιάννη Πανούση, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,
Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,
Αριστείδη Μπαλτά, Υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας,
Νίκο Κοτζιά, Υπουργό Εξωτερικών,
Παναγιώτη Νικολούδη, Υπουργό Επικρατείας αρμόδιo για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Νίκο Παρασκευόπουλο, Υπουργό Δικαιοσύνης,
Αλέκο Φλαμπουράρη, Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου
Τέρενς Κουϊκ, Υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου
Χρήστο Σπίρτζη, Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Γιάννη Τσιρώνη, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος.
Κώστα Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας
Παναγιώτη Σγουρίδη, Υφυπoυργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ας δούμε όμως όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την νέα κυβέρνηση, αναλύοντας την "ανθρωπογεωγραφία" και τις καταβολές των νέων μελών της.

* Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ). Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70%. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ως επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α' Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος) όπου πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991.
Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του ιστορικού σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ και της μετέπειτα ΑΡΕΝ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.
Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.
Αυτό είναι και το πρώτο του Tweet σαν πρωθυπουργός:
 

* Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης

Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας "Γρηγόρης Λαμπράκης". Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Ήταν Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Λονδίνου. Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.
 
Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα. Στις αντίστοιχες εκλογές του 1998, 2007 και Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής της Β' Αθηνών. Το 2004 αντικατέστησε ως επιλαχών την Μαρία Δαμανάκη μετά την παραίτησή της.
Στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ μεταξύ "ορθοδόξων" και ανανεωτικών, δεν υπερίσχυε στην ψηφοφορία για την ηγεσία του ΚΚΕ καθώς ηττήθηκε από την Αλέκα Παπαρήγα με ψήφους 57-53 κατά του κ. Δραγασάκη.

* Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος  Παρασκευόπουλος είναι  καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, με γνωστικό αντικείμενο το ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο).
 
Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.
Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 και 1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).
Το Μάιο του 2014 συνυπέγραψε μαζί με άλλους 179 διανοούμενους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο "Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

* Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης

Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς με απεριόριστες αρμοδιότητες για έλεγχο στις δημόσιες προμήθειες, στο "μαύρο χρήμα" του Δημοσίου και κυρίως στον έλεγχο των προμηθειών.
 
Για τις προμήθειες των εξοπλιστικών που δεν κατάφερναν να εισπράξουν οι εφορίες ο κ. Νικολούδης τις είχε χαρακτηρίσει "Σόδομα και Γόμορρα". Όταν βγήκε μετά την περίφημη κατάθεση στη Βουλή μιλώντας στους συνεργάτες του είπε: "Έγινε χαμός, αλλά τι χαμός, επανάσταση έπρεπε να έχει γίνει και να κατέβει ο κόσμος στο Σύνταγμα".
Όταν ο Χορστ Ράινχεμπαχ, επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τον κάλεσε να αναλάβει και μέρος της φοροδιαφυγής αρνήθηκε. Όταν εκείνος επέμενε, απάντησε "θα βοηθήσω" και εντόπισε 10.000 φορολογουμένους που δεν δήλωναν τίποτε αλλά είχαν σκάφη, ακριβά ΙΧ κλπ.
Ο νέος υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας   Παναγιώτης  Νικολούδης ήταν μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου και από το Μάρτιο του 2011 ήταν πρόεδρος  της "Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης" (λεγόμενη Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος).
Σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του από τα εισαγγελικά και άλλα καθήκοντά του  προκειμένου να αναλάβει τα νέα υπουργικά του καθήκοντα.

* Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

Είναι ο άνθρωπος που για πολλούς "έσωσε" το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα από την πρόωρη εκπαραθύρωσή του μετά τις ευρωεκλογές του 2009, όταν ο κ. Αλέκος Αλαβάνος ήθελε να επιστρέψει στην προεδρία του κόμματος.
 
Ο Α. Φλαμπουράρης φέρεται ως ο βασικότερος αυτών που διέλυσε ουσιαστικά τις συνιστώσες και ανέλαβε τη παρασκηνιακή διαχείριση της κατάστασης ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίο κόμμα.
Ήταν από τα βασικά στελέχη όσον αφορά την προσέγγιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΕΚ ώστε να βρεθεί μια λογική προς όλους λύση για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
* Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ
Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό "Νέα Εποχή" του Μιλτιάδη Έβερτ. Απέσπασε 13.511 σταυρούς προτίμησης, κατατασσόμενος στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 40 υποψήφιους.
Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε τη θέση του Εκπρόσωπου Τύπου το κινήματος "Ανεξάρτητοι Έλληνες".
Στις Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του 2012 ορίστηκε επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας, ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κ.Ο. του Κινήματος.
Στις 19 Μαΐου 2013, παραιτήθηκε από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ.
Συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στις οποίες ο συνδυασμός του βγήκε τέταρτος.
* Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς
Είναι ο οικονομολόγος διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Νίκος Παππάς ανήκει στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα, ενώ όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές, όπως ήταν οι προεκλογικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με απογοητευμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αριστεράς.
Έχοντας κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη υπερθεματίζοντας στις κλειστές κομματικές συσκέψεις για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

* Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης.
 
Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος με σύμβαση σε ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστημιακές μελέτες και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς".
Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ήρθε δεύτερος σε ψήφους με 20% ξεπερνώντας πιο γνωστούς υποψήφιους και πέρασε στον δεύτερο, όπου έχασε οριακά από τον εν ενεργεία δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, λαμβάνοντας το 48,60% των ψήφων.

Πρόεδρος Βουλής: Θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής, μετά την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.
 
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Την περίοδο 2007-2012 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.
Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.
Στις εκλογές του 2015 έλαβε 34.262 ψήφους.

* Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος

Το 1993 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στη Β' Περιφέρεια Αθηνών. Από τότε εκλέγεται συνεχώς μέχρι σήμερα.
 
Το 2007 διορίστηκε Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπου υπουργός και πολιτικός του προϊστάμενος ήταν ο Γεώργιος Βουλγαράκης. Συμμετέχει πολλές φορές ως ειδικός μεσολαβητής και επίσημος παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες του εξωτερικού.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από εντολή του προέδρου του Κόμματος Αντώνη Σαμαρά στις 16 Νοεμβρίου του 2011 ανακοίνωσε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όχι όμως και απ' το κόμμα. Η απόφαση του Πάνου Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου οδήγησε στην απόφαση αυτή. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε οριστικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με άλλους 20 βουλευτές, ύστερα απ'την επιλογή του να καταψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.
Στις 21 Ιανουαρίου 2012 με δηλώσεις του σε γνωστή εφημερίδα, ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος, του οποίου πιθανώς θα ηγηθεί, διακόπτοντας με αυτόν το τρόπο την πολιτική του διαδρομή με την Νέα Δημοκρατία.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, μέσω των προσωπικών του ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματος με το όνομα "Ανεξάρτητοι Έλληνες" και δημοσίευσε την διακήρυξη του.
Πλέον αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά την προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Αναπληρωτής υπουργός ο Κώστας Ήσυχος
Ο Κώστας Ήσυχος γεννήθηκε στο Μπουένος 'Αιρες στην Αργεντινή το 1957. Είναι οµογενής 3ης γενιάς. Κατά τη περίοδο της Χούντας Βιντέλα στην Αργεντινή µετανάστευσε µε την οικογένεια του στο Τορόντο του Καναδά. Σπούδασε πολιτικές και οικονοµικές επιστήµες το Πανεπιστήµιο Γιόρκ στο Τορόντο. Υπήρξε στέλεχος τη Κοµµουνιστικής νεολαίας Καναδά και µέλος του κόµµατος. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ και µέλος του ΚΚΕ από το1985 έως την ίδρυση του ΣΥΝ.
∆ιετέλεσε αρθογράφος του Οδηγητή για θέµατα διεθνών σχέσεων.Είναι µέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ από την ίδρυση του. Μέλος του τµήµατος ∆ιεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέµατα Λατινικής Αµερικής. Έχει λάβει µέρος σε αποστολές του ΣΥΝ στην Ευρώπη, Λατινική Αµερική και Αφρική. (Μέλος της ελληνικής επιτροπής αγνοουµένων οµογενών στις Χούντες Χιλής και Αργεντινής (Πινοσέτ - Βιντέλα).
Υφυπουργός ο Νίκος Τόσκας
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.
Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε από το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.
Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.
Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής και είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά. Στο πλαίσιο αυτής της Κίνησης έγιναν εκδηλώσεις για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.

* Υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς

Στέλεχος της Αριστεράς, ο Νίκος Κοτζιάς, που εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου, καταδικάστηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της χούντας.
 
Σήμερα είναι καθηγητής "Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών" στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ).
Είναι επικεφαλής της κίνησης "ΠΡΑΤΤΩ".
Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής
Συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004 και μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ Συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας. Τον Μάιο του 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.
Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009. Συμμετέχει στη συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL).
Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Οξφόρδη και έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ, καθώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το καλοκαίρι του 2010 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παλαιότερα ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

* Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία.
Είναι Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε το 2011 όταν και καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Με το ΠΑΣΟΚ είχε εκλεχθεί τρεις φορές.
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Ξάνθος
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου.
Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Συνασπισμού και μέλος της ΚΠΕ.
Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012.
Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδυασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιώργο Σταθάκη.
Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Δημήτρης Στρατούλης
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του, ενώ είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριό του, το 1991.
 
Ο Δημήτρης Στρατούλης έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ πριν το 1991.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2012 δέχτηκε επίθεση από αγνώστους κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ-Ατρόμητος στο ΟΑΚΑ, οι οποίοι τον χτύπησαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ιατρείο του σταδίου. Κατηγόρησε ότι οι άγνωστοι που του επιτέθηκαν ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, δήλωση για την οποία και μηνύθηκε από τη Χρυσή Αυγή ως συκοφαντική δυσφήμιση.

* Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ο Πάνος Σκουρλέτης

Ο Πάνος Σκουρλέτης μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο στενότερος, μαζί με τον Νίκο Παππά, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της αντιπολίτευσης, αναλαμβάνει την καυτή πατάτα της καταπολέμησης της ανεργίας, του μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
 
Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος (το 1986) της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά (Πανεπιστήμιο Πειραιά, σήμερα)  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια όπως και μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκ των παλαιότερων στελεχών του Συνασπισμού, προερχόμενος από τον "Ρήγα Φεραίο" και στενός συνεργάτης στο παρελθόν του Αλέκου Αλαβάνου.
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Η κα Θεανώ Φωτίου είναι Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π.
Το 1990-92 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning.
Είναι εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης.
Επίσης, είναι Συνιδρύτρια και μέλος του Eυρωπαϊκού Δικτύου για την Tρίτη Hλικία και συντονίστρια πολλών ευρωπαϊκών συμφωνιών στα πλαίσια του Προγράμματος Σωκράτης.
Εξελέγη βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2012.
Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση ανεργίας, είναι η Ράνια Αντωνοπούλου, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, το πρόσωπο-έκπληξη στη νέα κυβέρνηση.
Είναι επίσης διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.
Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Η κυρία Αντωνοπούλου αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της καταπολέμησης της ανεργίας.

* Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης, που εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012, συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ.
 
Ήταν αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975 και γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85).
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86.
Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.
Αναπληρωτής υπουργός στο Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Πανούσης
Είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ και στήριξε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2001 όταν και ήρθε σε οριστική ρήξη με το κόμμα.
Πριν τις εκλογές του 2015, αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που διευκρίνισε και το κόμμα με ανακοίνωση του.
Αναπληρωτής υπουργός στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Γιώργος Κατρούγκαλος
Όταν ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξελέγη στην Ευρωβουλή με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη δέσμευση να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πολιτικό στίβο "ενάντια στον παλαιοκομματισμό, τη διαπλοκή και τον νεοφιλελευθερισμό, για μια νέα, δημοκρατική Ελλάδα σε μια κοινωνική Ευρώπη".
Το βιογραφικό του είναι πλούσιο: συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ευρωβουλευτής, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
 
Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της Unicef, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.
Αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας έγινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αλλά και η σύζυγός του Τασία Χριστοδουλοπούλου βρήκε θέση στην κυβέρνηση ως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση. Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων. Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.
Αναπληρώτρια υπουργός στο Μακεδονίας - Θράκης η Μαρία - Κόλλια Τσαρουχά
Εξελέγη Βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ.
Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος μαζί με τον Χρήστο Ζώη.

* Υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος θα ηγηθεί της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών με περισσότερους από 135.000 σταυρούς.
 
 είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Παράλληλα, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν-Λα-Νεβ, Βέλγιο).
Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αναπληρωτής υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη
Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-74 και της Δημοτικής Κίνησης Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι. Είναι επίσης μέλος του Οικονομικού Επιμελητήριου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ).
Αναπληρωτής υπουργός: Δήμητρης Μάρδας
Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και από το 1956 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλή­ρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Y­πουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γε­νικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004).

* Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο Γιώργος Σταθάκης

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ.
Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τον καιρό της αντιπολίτευσης, υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης. Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ Εσωτερικού, έχει περάσει από συμβουλευτικές θέσεις στην ΕΤΒΑ, τον ΕΟΤ και το υπουργείο Οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα της Ανάπτυξης στο Σύριζα όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ήταν από τους συνομιλητές του κόμματος με επιχειρηματίες και ξένους οικονομικούς παράγοντες. Ηταν μεταξύ των συνομιλητών του γερμανού υφυπουργού Εργασίας κ. Γκέργκ Ασμουσεν και έμπιστου της Καγκελαρίου κυρίας Αγκελας Μέρκελ, μαζί με τον κ. Δραγασάκη, όπως και οικονομικών παραγόντων του Σίτι του Λονδίνου - μαζί με τον κ. Γιάννη Μηλιό. Εχει κάνει σπουδές στην Αθήνα και στη Βρετανία, διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. 
Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης
Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φουφρή και έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Κάλλια.
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το1993.
Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.
Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β' Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Ασφαλιστικό, την άδεια άσκησης Επαγγέλματος, τις Εκδόσεις, τη δεοντολογία Εκπροσωπήσεων και την Τράπεζα Πληροφοριών.
Εκπροσώπησε το ΤΕΕ σε κοινωνικές δράσεις για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τους ελεύθερους χώρους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ήταν υπεύθυνος για κοινές δράσεις με άλλους Φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την προετοιμασία για διακριτό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ο Θεόδωρος Δρίτσας
Ο Θεόδωρος Δρίτσας γίνεται ο τέταρτος βουλευτής από τον Πειραιά που αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά τους Αντώνη Ντεντιδάκη, Σταύρο Σουμάκη και Γιάννη Διαμαντίδη.
Ο κ. Δρίτσας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 22 Αυγούστου 1947. Ως επάγγελμα δηλώνει έμπορος φαρμάκων και ήταν ομόρρυθμος εταίρος από το 1972 στο οικογενειακό φαρμακείο στον Πειραιά, μέχρι την αποχώρησή του λόγω ασυμβίβαστου.
Τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων στις εκλογές στις 16.9.2007.
Είναι επίσης επικεφαλής του συνδυασμού "Το Λιμάνι της Αγωνίας" με το οποίο συμμετέχει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Πειραιά από την ίδρυσή του, το 1998, και ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ενώ είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2002.
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού η Έλενα Κουντουρά
Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά. Από το 1984 έως το 1996 έκανε διεθνή καριέρα ως μοντέλο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μέχρι το 2004 ήταν εκδότρια περιοδικών με γυναικεία και κοινωνικά θέματα.
 
Στις εκλογές του 2004, εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, ήταν μέλος επιτροπών Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κορέας και μέλος των Ομάδων Φιλίας με την Ρουμανία, Ιορδανία, Ουζμπεκιστάν και Γαλλίας.
Το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα και τον Νοέμβριο του 2011 επανήλθε στη Βουλή, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 διαφώνησε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, καταψηφίζοντας το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους και διεγράφη με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

* Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Εξελέγη βουλευτής της Β΄ Πειραιά με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2000 και με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 και του 2015.
 
Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων- Τραπεζών- Οργανισμών Κοινής Ωφελείας , στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή του Απολογισμού και του γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.
Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.
Είναι επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος.
Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Τσιρώνης
Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας "Πράσινη Πολιτική".
Σήμερα είναι συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.
Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου
Σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα.
Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως σήμερα.
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης
Όταν διέρρευσε το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ ως πιθανού υπουργού έγινε σάλος στα social media. Ετσι, αντ'αυτού προέκυψε Παναγιώτης Σγουρίδης.
Πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, προηγήθηκε ένα θρίλερ γύρω από το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου. Οταν διέρρευσε ότι ο βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα μπει στην κυβέρνηση, ακολούθησε ένας σάλος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ήταν κυρίως επικεντρωμένα στο γνωστό ομοφοβικό σχόλιο που είχε κάνει ο κ. Νικολόπουλος για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
Ο 65χρονος Παναγιώτης Σγουρίδης υπήρξε βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα χωρίς να εκλεγεί και τιμητικά είχε μπει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές.

* Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Αριστείδης Μπαλτάς

Τα μεγάλα θέματα της παιδείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα ο νέος υπουργός Παιδείας, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αριστείδης Μπαλτάς.
Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα/Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκαταλέγεται στους ανθρώπους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Ο Νίκος Ξυδάκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστός δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Καθημερινή", ορκίστηκε την Τρίτη αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων και από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης (Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο).
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Από το 1976 συμμετέχει ενεργά στον ιατρικό και εκπαιδευτικό συνδικαλισμό.
 
Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003).
Επί 20 έτη μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.
Ιδιαίτερη είναι η ενασχόλησή του με θέματα Υγείας -Παιδείας- Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής.
Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη γενετική, τη βιοηθική και τα ναρκωτικά.
Τις θέσεις του για τα μεταλλαγμένα τις έχει αναπτύξει κατόπιν πρόσκλησης, στη Βουλή, στα Νομαρχιακά συμβούλια πολλών πόλεων και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Υπερασπίστηκε στα δικαστήρια πολίτες που διώχθηκαν για την κοινωνική τους δράση. Συμμετέχει ανελλιπώς σε κινήσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δεν διστάζει να συμμετέχει σε  ακτιβίστικες ενέργειες.
Συμμετείχε στις ευρωπορείες στην Πράγα, στη Γένοβα και στη Φλωρεντία, εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο αναλαμβάνει ένας Κρητικός, εγνωσμένου κύρους, ο οποίος αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο σχετικό με το αντικείμενό του.
Ο Κώστας Φωτάκης, πριν αναλάβει τα "ηνία" του ΙΤΕ ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Διετέλεσε, επίσης Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους ("European Ultraviolet Laser Facility" ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Ο βουλευτής Ζακύνθου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής ανακοινώθηκε ως ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού.
Κατά την διάρκεια της φοίτησης του στη νομική σχολή διετέλεσε για δύο θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών νομικής και μέλος του προεδρείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ.
 
Ήταν εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής Πανεπιστημιακού Ασύλου σαν εκπρόσωπος των φοιτητών .
Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΚΟΝ "Ρήγας Φεραίος" της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού.
Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς ( ΑΚΟΑ ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά στην συγκέντρωση, τον εντοπισμό και την αποκάλυψη στοιχείων για το σκάνδαλο των “μαϊμού” αναπηρικών συντάξεων στη Ζάκυνθο.
Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.