Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τρόικα: Πολύ δύσκολα προλαβαίνουμε πλέον το Δεκέμβριο

Του Γ. Αγγέλη 
Αν η εκτίμηση αυτή δεν ανατραπεί άμεσα, η δυνατότητα να προχωρήσει η λήξη του ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης στη βάση του Plan A, δηλαδή τη δρομολόγηση μιας πιστωτικής γραμμής (ECCL) για τα επόμενα δύο χρόνια και την εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους... εκλείπει. Και προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει σχεδιασθεί ένα Plan B, όπως παραδέχθηκε στο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν.

Στην εκτίμηση αυτή, ότι δηλαδή τα συμπεράσματα από τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικα, “πολύ δύσκολα πλέον θα προλάβουν να τεθούν υπ΄ όψη του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου”, συγκλίνουν επιτελικά στελέχη της Κομισιόν.

Ακόμα και τα περιθώρια παρέμβασης του Προέδρου της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ, όπως αναφέρεται αρμοδίως, φαίνεται να έχουν περιορισθεί, καθώς και το ΔΝΤ εμφανίζεται να έχει καταλήξει ότι “οι ημερομηνίες δεν επιτρέπουν αισιοδοξία” για μία λύση εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Εφόσον η εκτίμηση αυτή του ΔΝΤ επισημοποιηθεί τότε οι δυνατότητες για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Νοέμβριο του 2012 τίθενται εν αμφιβόλω.

Γεγονός που δημιουργεί ισχυρή ανησυχία για το τί θα ακολουθήσει την 31/12/2014 που κλείνει το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικα.

Βέβαια στην περίπτωση της κρίσης στην Ελλάδα έχουν προκύψει και στο παρελθόν στιγμές που οι συμφωνίες δεν έχουν επιτευχθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα και οι λύσεις που έχουν βρεθεί Ad hoc δεν έλειψαν...

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θα ήταν μία έκτακτη σύνοδος του Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να προλάβει έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει κάποιο είδος συμφωνίας για την “επόμενη ημέρα” του προγράμματος και κυρίως για να μη ακυρωθεί η διαθεσιμότητα των τελευταίων δόσεων και η “τύχη” των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι ενδείξεις για μία τέτοια εξέλιξη είχαν καταγραφεί στην συζήτηση για την Ελλάδα στο τελευταία Eurogroup.

Εκεί ο έλληνας Υπ. Οικονομικών είχε “ενημερωθεί” από τους συναδέλφους του για τις προθέσεις τους και τις εντολές που είχε το EWG για το τι και πώς θα συζητηθεί και θα ζητηθεί από την τρόικα.

Στις Βρυξέλλες τα τελευταία 24ωρα υπάρχει η διάχυτη αντίληψη ότι είτε ο Έλληνας Υπ. Οικονομικών δεν μετέφερε το κλίμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση είτε ότι η κυβέρνηση αν και ενημερώθηκε δεν το έλαβε υπ΄ όψη της...

Αποτέλεσμα αυτής “μη συνεννόησης” ήταν “η απώλεια χρόνου και η διαφαινόμενη απώλεια της δυνατότητας να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έγκαιρα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου...”.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών απέκτησε “τελεσιγραφικό” χαρακτήρα με την γνωστή συνέχεια.

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως στις Βρυξέλλες αναφέρουν τις τελευταίες ώρες οτι η “ρήξη” αυτή ενδέχεται να αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων στην Αθήνα. Εξελίξεων οι οποίες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να επηρεάσουν τον αρχικό στόχο, ήτοι την διαμόρφωση αποφάσεων που θα δίνουν εναλλακτικές λύσεις στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. 
   
Για τις εξελίξεις αυτές και ειδικά για τις προθέσεις της τρόικα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα το “Κεφάλαιο” στο κεντρικό θέμα του που επισημαίνει οτι “η γραμμή Σόιμπλε” απέναντι στην Αθήνα απαιτούσε πλήρη συμφωνία πρίν από κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και την παραχώρηση της νέας πιστωτικής γραμμής (ECCL).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.