SOOC/Nikos Libertas
Μέχρι σήμερα το βράδυ, το πολύ αύριο Πέμπτη, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση των δανειστών της χώρας για την ημερομηνία έλευσης τρόικας στην Αθήνα, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα είναι την επόμενη εβδομάδα.
Στη συνάντηση της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν:
- Να συνδέσουν την όποια συμφωνία με την τρόικα και την ικανοποίηση των αιτημάτων των δανειστών με την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την προληπτική γραμμή στήριξης. Είναι κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων» και για ανάγκη «να μη γίνεται αποσπασματική προσέγγιση». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα περάσει και τον σκόπελο της ψήφισης στη Βουλή της όποιας συμφωνίας με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
- Να βάλουν στο κάδρο της διαπραγμάτευσης και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον στο Μαξίμου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις. Δεν θα ήταν μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπως είχε ζητήσει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με στόχο μια συμφωνία για τρόικα, προεδρική εκλογή και εκλογές, αλλά μια ενημερωτική συνάντηση.
Ωστόσο, η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, μετά το «ναι» υπό όρους (να μην παραστεί ο Ευαγγ. Βενιζέλος) του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, φαίνεται ότι «καίγεται» πριν ακόμη επισημοποιηθεί.
Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι «αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν κάποιοι λόγοι προκειμένου να λάβει χώρα συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα», ενώ πηγές του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκαν με νόημα αν ένα δημοσίευμα «τρομοκράτησε σε τέτοιο βαθμό την Κουμουνδούρου».
Για μεν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το κλειδί βρίσκεται στο ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015 και στους τρόπους κάλυψής του και βέβαια στην ενσωμάτωση των μεταρρυθμίσεων που ζητά η τριμερής, πολλές εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη και από το 2013.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, για το δημοσιονομικό κενό η εκτίμηση είναι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να τα βρουν «κάπου στη μέση», με την Αθήνα να βρίσκει τρόπους να καλύπτει κενό ύψους 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συζητά αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στο ασφαλιστικό, στον συνδικαλιστικό νόμο σε σχέση με το λοκάουτ και στα εργασιακά.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, λένε στην κυβέρνηση, να αλλάξει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και οι φορολογικοί συντελεστές στη νησιωτική χώρα.
Το σίγουρο είναι, καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος, πως «μέχρι την Παρασκευή θα γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό το τι μέλλει γενέσθαι με την τρόικα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.