Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η κρίση των ισραηλινό-αμερικανικών σχέσεων και οι περιφερειακές επιπτώσεις της

ompama-netaniaxou-arxeiou
Η κυβέρνηση του Ομπάμα είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματισμένη από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Νετανιάχου και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή, και για αυτό για πρώτη φορά οι αμερικανοί άφησαν να διαρρεύσει στα ΜΜΕ η ανησυχία τους για τις ισραηλινές δημόσιες επιπλήξεις, τις στρατιωτικές τακτικές και για την εποικιστική πολιτική

Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα
Σε μια περίοδο αντιπαράθεσης έχουν εισέλθει οι σχέσεις των δυο στενών συμμάχων, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, με αφορμή τις διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού και για τη διαχείριση κρίσιμων διεθνών θεμάτων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, σκληροπυρηνικός ο πρώτος και οπαδός της παραδοσιακής διπλωματίας ο δεύτερος.
Το ανησυχητικό μήνυμα από τις πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων δεν είναι οι προσβλητικές λέξεις που χρησιμοποίησαν αλλά το γεγονός ότι επέλεξαν τη δημοσιοποίηση τους. Τα ισραηλινά ΜΜΕ εστιάστηκαν κυρίως στον χαρακτηρισμό του Νετανιάχου ως «κότα» από αμερικανούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση του Ομπάμα είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματισμένη από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Νετανιάχου και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή, και για αυτό για πρώτη φορά οι αμερικανοί άφησαν να διαρρεύσει στα ΜΜΕ η ανησυχία τους για τις ισραηλινές δημόσιες επιπλήξεις, τις στρατιωτικές τακτικές και για την εποικιστική πολιτική.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν φοβάται, σύμφωνα τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ Αλιστερ Μπάσκει, για το αν το Ισραήλ θα επιβιώσει αλλά για το πώς θα επιβιώσει. Η αμερικάνικη αντίδραση στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα δεν είναι κάτι νέο και ούτε εκδηλώθηκε πρώτη από τον Ομπάμα και το επιτελείο του. Τη συγκεκριμένη πολιτική είχε επικρίνει και η Χίλαρι Κλίντον πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα και για τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με την JerusalemPost, ότι οι ισραηλινοί ομόλογοι τους έχουν παραπλανηθεί και πιστεύουν ότι δύο κυβερνήσεις τους είναι ισότιμοι παίκτες μέσα στη σχέση τους. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί το Ισραήλ ως έναν από τους πιο ζωτικής σημασίας συμμάχους του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η σχέση τους μπορεί να είναι ιερή, αλλά υπόκειται στην κριτική όπως συμβαίνει και με όλους τους άλλους συμμάχους των αμερικανών. Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά εξαρτάται εξολοκλήρου από τις ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι του StateDepartmentγνωρίζουν πολύ καλά ότι οι έποικοι και οι πολιτικοί εκπρόσωποι τους αντιτίθενται σφοδρά στη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους. Η σχέση του πρωθυπουργού Νετανιάχου με αυτές τις πολιτικές ομάδες προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τους αμερικανούς αξιωματούχους και τους κάνει να θέτουν μακροπρόθεσμα ζητήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της στήριξης των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Τελ- Αβιβ.
Η σκληροπυρηνική στάση της κυβέρνησης του Τελ- Αβίβ αναφορικά με τους εποικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εδώ και δεκαετίας ισραηλινό-αραβικής διένεξης. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέκρινε, σύμφωνα με τη The Daily Star τις ξένες αντιδράσεις για τα σχεδία κατασκευής 1.000 και περισσοτέρων νέων εβραϊκών οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ λέγοντας ότι η κριτική τους «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
Οι ΗΠΑ έχουν πρώτη προτεραιότητα να αποτρέψουν την επέκταση της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Iσλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) στην ευρύτερη περιοχή της Μέση Ανατολής. Hκοινή απειλή του ISISδημιουργεί ετερόκλητες συμμαχίες και ενώνει πρώην αντιπάλους, όπως ΗΠΑ και Ιράν, τον παραδοσιακό εχθρό του Ισραήλ. Το Παλαιστινιακό επηρέαζε τις πολιτικές και γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή αφού θεωρείται μια σημαντική αιτία για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας των ισλαμιστών εξτρεμιστών με στόχο να διατηρούν την επιρροή τους πάνω στις καταπιεσμένες μουσουλμανικές μάζες και να επενδύουν στο μίσος τους εναντίον της Δύσης και του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.