Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Οκτώ μέτρα κατά της Τουρκίας

Η απάντηση της Λευκωσίας στις προκλήσεις στην ΑΟΖ


Το Barbaros πλέει μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού
Οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής ως απάντηση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στο μεταξύ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros,, που χθες κινείτο στο οικόπεδο 3, σήμερα βρέθηκε στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ και από το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό, πλέει μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.
Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η καταγγελία της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει 23-24 Οκτωβρίου, η μη συναίνεση στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενώ εξετάζεται και η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης αποφασίστηκαν:
- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.
- Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. - Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
- Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
- Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα εις την διάθεση της συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα.
Στο μεταξύ τη Δευτέρα, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επιστολή ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου του προέδρου Αναστασιάδη, προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Με την επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιανδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο κτύπημα στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, οι πρόσφατες εξελίξεις δεν βοηθούν την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και δύνανται να καταστρέψουν τις προσπάθειες δημιουργίας καλού και θετικού περιβάλλοντος, και να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Το Barbaros συνοδεύει από σήμερα η φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει την «Gelibolu».
Στην ίδια περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου, στην οποία θα λάβουν μέρος μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16 ενώ συνεχίζεται και η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
 
Ο ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους.
 
Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις κινήσεις της σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε εφ όλης της ύλης στο Πεντάγωνο.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από Φιλελεύθερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.