Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Κορυφώνεται η πολιτική «μάχη» για την ψήφο εμπιστοσύνης

Κορυφώνεται η πολιτική «μάχη» για την ψήφο εμπιστοσύνης
Ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς στη Βουλή (Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC)  

Αθήνα
Σήμερα, Παρασκευή κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η πολιτική «μάχη» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, η οποία θα καταλήξει τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση αναμένει τουλάχιστον 155 θετικές ψήφους, μετά και την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη Νέα Δημοκρατία. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης.

Ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ορισμένοι έχουν ήδη αποκαλύψει τις προθέσεις τους: Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, ο Γιώργος Νταβρής ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία, ενώ ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει δηλώσει στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι θα καταψηφίσει.


Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι πλέον η οικονομία όπως ήταν πριν λίγα χρόνια ή πριν μερικούς μήνες είναι το πολιτικό κλίμα. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια που δεν αφήνουν τα πράγματα να προχωρήσουν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «Υπάρχει ευθύνη όσων εκφράζονται ως πολιτικές ηγεσίες ενώπιον του λαού. Ο λαός δεν πρέπει να προσβάλλεται στον πυρήνα της ευφυΐας και του ενστίκτου επιβίωσης που έχει. Και επειδή έχει ευφυΐα και ένστικτο, είμαι βέβαιος πως θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας, τόσο μέσα στην Βουλή όσο κι απ' έξω».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, είπε πως η κυβέρνηση πράττει το αυτονόητο ζητώντας στα μέσα της θητείας της ψήφο εμπιστοσύνης και κατηγόρησε εκείνους τους δημάρχους που αρνούνται να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις συμβάσεις υπαλλήλων που έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.
Ο κ. Ντινόπουλος έστρεψε τα πυρά του κατά της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής λέγοντας ότι δεν θέλει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την διαχείριση των απορριμμάτων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των πολιτών αλλά και δεν θα αφήσει να χαθούν κοινοτικοί πόροι.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως στην πραγματικότητα συγκρούονται ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ με την υπευθυνότητα της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οι ιδέες τους «είναι γερασμένες και αναχρονιστικές» και πρόσθεσε πως ο κύκλος του μνημονίου κλείνει.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από παλινωδίες αποφάσισε ότι πρέπει να απολυθούν όσοι έχουν μπει στο Δημόσιο με πλαστά στοιχεία και κατηγόρησε την περιφερειάρχη Αττικής για τη στάση της στο θέμα των σκουπιδιών.
Την περιφερειάρχη Αττική Ρένα Δούρου υπερασπίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής έναντι της κριτικής που δέχθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών. «Να ξέρετε καλά ότι η Περιφέρεια Αττικής ακολουθεί στο θέμα των απορριμμάτων τη διεθνή πρακτική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα τηρηθεί η νομιμότητα, σε όλο της το μήκος και πλάτος. Να το ξέρει πολύ καλά και η κυβέρνηση και οι εργολάβοι» τόνισε ο κ. Κοντονής.
«Ναι» στην εθνική συνεννόηση στη βάση εθνικού αρραγούς μετώπου για το χρέος, και «όχι» στη βάση του «σκίζω τα μνημόνια» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εκβιάσει εθνικές εκλογές ενόψει της προεδρικής εκλογής, καθώς φοβάται ότι έως το 2016 τα μνημόνια θα είναι μακρινό παρελθόν και τότε θα ξαναγυρίσει στις παραδοσιακές του ρίζες με τους «μπαχαλάκηδες».
«Ή Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά ούτε με την σύγκρουση καλών και κακών Ελλήνων ούτε με το «ή εμείς ή εσείς» όπως ακούω κάποιες φορές από ορισμένες πλευρές της Βουλής. Δεν είμαστε εχθροί, έχουμε πολιτικές διαφωνίες και αυτό είναι ευεργετικό για την δημοκρατία, αλλά μπορούμε να διεκδικούμε την συνεννόηση, να φτιάξουμε μαζί ένα ποιοτικό πλαίσιο για τον μεταξύ μας ανταγωνισμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Την ανάγκη για σταθερότητα, ασφάλεια και σιγουριά ως προϋπόθεση για να καρποφορήσουν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού προέταξε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία ταυτοχρόνως παρουσίασε την πολιτική του υπουργείου της τονίζοντας πως ο τουρισμός είναι «εθνική υπόθεση».

Με μια επιθετική, κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομιλία, τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης προκαλώντας μια εξαιρετικά φορτισμένη απόκριση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και τα φιλολαϊκά.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε τον συμψηφισμό παραγώμενης και καταναλώμενης ενέργειας που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους αγρότες όπως επίσης και την τροπολογία για έκπτωση στα τιμολόγια 3.000 δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

- «Τους δίνουμε φθηνότερα τιμολόγια κι εσείς το αρνείστε!» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κος Μανιάτης.
- «Μην λέτε ανακρίβειες! Το έχουμε υπερψηφίσει!» αποκρίθηκαν ενοχλημένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
- «Θα το δούμε στα πρακτικά» επανήλθε ο υπουργός.
Εμφανώς φορτισμένος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, έλαβε το λόγο στη συνέχεια, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στον προεδρεύοντα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη για το «πολιτικό στήσιμο της συζήτησης».
«Έχει δοθεί να μιλήσουν εννέα υπουργοί - και όλο το απόγευμα έχει δοθεί ο λόγος στο ΣΥΡΙΖΑ μονάχα μία φορά. Εδώ μέσα δεν είμαστε για να υφιστάμεθα την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ακούμε το κατηγορητήριο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορούμε να απαντήσουμε!» διαμαρτυρήθηκε ο Ν.Βούτσης.
Σε αμφισβήτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο προχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται «ανελλιπώς» όταν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ενώ ταυτοχρόνως καταλόγισε πως ενώ ασκεί πολιτικές εξαθλίωσης του λαού, την ίδια ώρα δημιουργεί νέους ολιγάρχες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Σπύρος Λυκούδης, που πρόσφατα αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ, από το βήμα της Βουλής είπε πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί δεν επιθυμεί να προσμετρηθεί «στην υποστηρικτική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία». Την πρόθεσή του να δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής. «Μέχρι να λεχθούν αλήθειες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» είπε.
Με αιχμές προς την ηγεσία του κόμματός του μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚΝίκος Σηφουνάκης. «Στο κόμμα μου υπάρχουν ευθύνες. Γιατί ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πώς η χώρα, μετά το ανθηρό 2004, έφθασε στο 2009 και από τότε στα Μνημόνια» είπε. «'Σώσαμε τη χώρα', διακηρύττουμε, ναι, αλλά σώσαμε και τη Νέα Δημοκρατία και τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην λησμονούμε ότι επί 40 χρόνια τα εκλογικά του ποσοστά ήταν 3 έως 5%» πρόσθεσε.
Την πεποίθηση ότι οι ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές, θα έχουν ρόλο εγγυητή σε μια μεγάλη κυβερνητική συμμαχία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, αν και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κυβερνητική συμμαχία θα μετέχουν όλα τα κόμματα και αυτά της συγκυβέρνησης, χωρίς, όμως, τις σημερινές ηγεσίες.
Την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί ο λαός στην κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τεχνητή πόλωση. «Προκαλείτε τεχνητή πόλωση για να κρύψετε αυτό που όλο και περισσότερο γίνεται εμφανές κάθε ημέρα, ότι συγκλίνετε στο κοινό στρατηγικό πλαίσιο ανεξάρτητα από το μίγμα διαχείρισης.
Από την πλευρά της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, τονίζοντας ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει εναλλαγή στη διακυβέρνηση. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα, η Αριστερά να μη χάσει την ιστορική της ευκαιρία.
Ραντεβού «στα αλώνια το 2016» έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, εκτιμώντας ότι τότε θα γίνουν οι εκλογές. Ταυτόχρονα προέτρεψε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κρατήσουν τότε μικρό καλάθι διότι τα... κεράσια θα είναι λίγα για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις θα μείνουν στο χρονοντούλαπο».
«Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του ανεξάρτητου δημοκρατικού βουλευτή Κοζάνης,Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «είναι δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, συνεπικουρώ».
«Θεσμοθετημένη παράσταση», χαρακτήρισε την αντιπαράθεση στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Ανάπτυξη για την εργατική τάξη μέσα στη στρούγκα δεν μπορεί να γίνει. Στο σύνολο της εργατικής τάξης ο δρόμος είναι ένας και ευτυχώς υπάρχει το ΚΚΕ να τον δείχνει», ανέφερε η βουλευτής.
Υπέρ της εθνικής συνεννόησης τάχθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πορότεινε, ως δείγμα συνεννόησης, όπως είπε, να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Από τι ματαιώθηκε η λειτουργία κέντρων αξιοποίησης απορριμμάτων στην Κερατέα και γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο χρυσού στη Χαλκιδική; (...) Ξεχάσατε πως κάποιοι από σας χαρακτηρίζατε "πνευματικά κέντρα" την "Βίλα Αμαλία" και την "Υπατία"; Ξεχάσατε πως λέγατε στον κόσμο να κατέβει στους δρόμους; Η ευθύνη δεν ανήκει μόνον σε όσους κυβέρνησαν, αλλά και σε όσους με τη στάση τους δημιούργησαν αδιέξοδα» ανέφερε.
Αποστάσεις από την κυβέρνηση, κράτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης. Ο βουλευτής προδιέγραψε πως θα δώσει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση, η οποία ανοχή «περνά τους επόμενους μήνες, μέσα από την αλλαγή πολιτικής, την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και μία νέα προγραμματική συμφωνία. Έτσι, μπορεί πράγματι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, να καταστεί μια πολιτική αφετηρία σταθερότητας και αλλαγών - αν χρειαστεί ακόμα, και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα Βουλή».
Για «κολοβή Βουλή που λειτουργεί παράνομα» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο οποίος κατήγγειλε επίσης «κατάλυση του πολιτεύματος από έναν Πρωθυπουργό που δεν δίνει το δικαίωμα σε εν ενεργεία βουλευτές, να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να ψηφίσουν κατά την αυριανή ψηφοφορία».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.