Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Εξοδος από το τέλμα


EPA/JULIEN WARNAND

Ο κ. Γιούνκερ καλείται να «επιστρατεύσει» την τεράστια πολιτική και ευρωπαϊκή εμπειρία του, προκειμένου να βγάλει την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη από το σημερινό οικονομικό τέλμα.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και η έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, μπορεί να μην οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, δεν αναμενόταν άλλωστε, ωστόσο σηματοδοτούν την απαρχή σημαντικών εξελίξεων μέσα στο επόμενο δίμηνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε το «πράσινο φως» της Ευρωβουλής για την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Νοεμβρίου.
Ο κ. Γιούνκερ καλείται να «επιστρατεύσει» την τεράστια πολιτική και ευρωπαϊκή εμπειρία του, προκειμένου να βγάλει την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη από το σημερινό οικονομικό τέλμα.
Η Κομισιόν ετοιμάζει ένα «πακέτο» 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε τομείς που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, όπως τα ενεργειακά δίκτυα, η ψηφιακή τεχνολογία, οι μεταφορές.
Τα χρήματα θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια τα οποία θα εκμεταλλευτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα τα πολλαπλασιάσει με μόχλευση στις αγορές.
Για τα κοινοτικά δεδομένα το ποσό δεν είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα υλοποιηθεί ένα συντονισμένο σχέδιο μεταξύ της ΕΚΤ και της ποσοτικής χαλάρωσης από τη μία και της Ε.Ε. με επενδυτικά κεφάλαια για την τόνωση της οικονομίας από την άλλη.
Το Βερολίνο, που μέχρι τώρα αντιδρούσε τόσο στις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ όσο και της Ε.Ε., λειτουργώντας στη λογική του «ο καθένας μόνος του», φαίνεται ότι αλλάζει στάση και προσαρμόζεται με την πλειοψηφία των χωρών-μελών.
Οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένεται να υιοθετηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Δεκεμβρίου).
Ο κ. Γιούνκερ, που είχε και την ιδέα του επενδυτικού «πακέτου», ασφαλώς και την πιστώνεται, γιατί στα 10 χρόνια του κ. Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν δεν είχε γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης από κοινού της ύφεσης και της ανεργίας.
Ωστόσο, για να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τον ίδιο και την Ευρώπη, ο νέος πρόεδρος καλείται να αφαιρέσει ένα μεγάλο «αγκάθι» που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής.
Μέχρι τώρα αυτό καθοριζόταν από το Βερολίνο και βασιζόταν στη λογική των Γερμανών ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα φέρει από μόνη της την ανάπτυξη.
Αυτό στην πράξη απέτυχε και δεν είναι οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί που θα ισχυριστούν το αντίθετο.
Σήμερα βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, το Παρίσι και η Ρώμη ηγούνται μιας εκστρατείας αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, ζητώντας συνδυασμένη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης.
Στο παρασκήνιο της συνόδου έγιναν συντονισμένες διαβουλεύσεις για την εξεύρεση της συμβιβαστικής λύσης που θα οδηγήσει σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής χωρίς νικητές και ηττημένους.
Τη φόρμουλα αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να τη βρει μέσα στο Νοέμβριο ο κ. Γιούνκερ. Αν το πετύχει δε, θα μπορούμε να μιλάμε για ιδανικό ξεκίνημα...
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.