Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το «χαρτί» του ανασχηματισμού και το φλέρτ με την ακροδεξιά

gourounakia

Την στρατηγική της έντασης, την επισημοποίηση της στροφής της πολιτικής αντιπαράθεσης προς την κινδυνολογία, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και την εξυπηρέτηση εσωκομματικών ισορροπιών με τις οποίες δεν είναι άσχετες και οι διαρροές περί ανασχηματισμού ώστε να εκβιαστούν και να μαντρωθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εξυπηρετεί η απόφαση του πρωθυπουργού …

Την στρατηγική της έντασης, την επισημοποίηση της στροφής της πολιτικής αντιπαράθεσης προς την κινδυνολογία, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και την εξυπηρέτηση εσωκομματικών ισορροπιών με τις οποίες δεν είναι άσχετες και οι διαρροές περί ανασχηματισμού ώστε να εκβιαστούν και να μαντρωθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εξυπηρετεί η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να μην παραστεί στην έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή με πρόσχημα τη συμμετοχή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την απασχόληση και να ορίσει τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη να σηκώσει το βάρος της «μετωπικής σύγκρουσης» με το ΣΥΡΙΖΑ.
Την άρνηση του πρωθυπουργού να παραστεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη συζήτηση και να έρθει αντιμέτωπος με τον αντίλογο της αντιπολίτευσης, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας την «αδικαιολόγητη και προσβλητική για το Κοινοβούλιο». Υπενθύμισε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς υποτιμά το Κοινοβούλιο» διερωτώμενος «θυμάστε να έχει έρθει πολλές ο κ. Σαμαράς σε συζητήσεις στην Ολομέλεια;».
 Η κίνηση του κ. Αντ. Σαμαρά πάντως να κάνει την εισαγωγική τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Μάκης Βορίδης το απόγευμα της Τετάρτης, μόνο τυχαία δεν ήταν, αλλά έχει ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: επιλέχθηκε ένα πρόσωπο που απευθύνεται στο σκληρό ακροατήριο της δεξιάς παράταξης και όχι κάποιο άλλο πρόσωπο με πιο ήπιο πολιτικό λόγο.
Εκτός τούτου, αποκλείσθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στο οποίο όμως έσπευσε να δώσει «συγχωροχάρτι» για το θέμα των υποβρυχίων, μία κίνηση η οποία αποβλέπει στη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού εταίρου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.
Την ίδια τακτική υπηρετούν και οι διαρροές ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, μία συζήτηση που τροφοδοτήθηκε μετά τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι ορισμένοι βουλευτές αλλά και υπουργοί έχουν επιλέξει προσωπική ατζέντα.
Το »χαρτί» του ανασχηματισμού αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα μέσο εκβιασμού προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να στοιχηθούν πίσω από την κυβερνητική, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Η επιλογή ωστόσο του κ. Μάκη Βορίδη να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης στη Βουλή με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν οφείλεται στα ρητορικά χαρίσματα που διαθέτει, αλλά κυρίως στο άνοιγμα που επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς προς την ακροδεξιά και το πλέον συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας με δεδομένο ότι οι εξελίξεις και στη «Χρυσή Αυγή» αναμένονται ραγδαίες και καταιγιστικές μετά και την έναρξη της δίκης των πρωτοπαλίκαρων του νεοναζιστικού μορφώματος που παραμένουν έγκλειστοι στον Κορυδαλλό.
Ουδόλως βεβαίως με αυτή την κίνηση είναι άσχετα και τα σενάρια τα οποία έχουν έρθει στο φως ότι ο πρώην γγ του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Τάκης Μπαλτάκος , του οποίου τη στάση ουδέποτε καταδίκασε ανοικτά τουλάχιστον ο κ. Αντ. Σαμαράς, ετοιμάζεται σε συνεργασία με τον Ηλία Κασιδιάρη και πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να «ξεπλύνουν» το νεοναζιστικό μόρφωμα και να το περιβάλουν με το μανδύα της νομιμότητας, απομονώνοντας τον αρχηγό του κόμματος κ. Ν. Μιχαλολιάκο.
Στην εξυπηρέτηση αυτών των στόχων αποβλέπει και η τακτική της σύγκρουσης που επέλεξε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά την τριήμερη μάχη στη Βουλή. Η τακτική αυτή διευκολύνει τη συσπείρωση των βουλευτών, έτσι ώστε η ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση να μην έχει διαρροές. Γι΄ αυτό το λόγο θα προβληθούν οι έως σήμερα κινήσεις του δικομματικού συνασπισμού και η πορεία από εδώ και πέρα με επίκεντρο το επιχείρημα περί εξόδου από το μνημόνιο και φυγής της τρόικας από την Ελλάδα, αλλά και η αποδόμηση της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασικό στόχος του κ. Σαμαρά παραμένει βεβαίως η πολιτική αποδυνάμωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υπάρξει και περιορισμός των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.Υπό τη σκιά των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι η μόνη λύση πλέον είναι η πολεμική σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.