Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Θα ζητιανέψουν στο Παρίσι για να τάξουν στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ * ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Το θέμα για την κυβέρνηση πάντως είναι με την ανακοίνωση έστω και ορισμένων πενιχρών φοροελαφρύνσεων «να ενισχυθεί η εικόνα σταθερότητας για να λειτουργήσει αυτό ως μαγνήτης για τους 180»
Από το Παρίσι μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ο δρόμος της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα είναι στρωμένος με επικοινωνιακές ελπίδες: Πρόκειται απλά για τα δύο πρώτα βήματα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για εκτόνωση του πολιτικού κλίματος με ορίζοντα την προεδρική εκλογή σε έξι το πολύ μήνες.
Στην Πόλη του ΦωτόςΣτην Πόλη του ΦωτόςΤι ακριβώς θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Διεθνή Εκθεση σε επτά ημέρες δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, καθώς αυτό συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με τις συζητήσεις στο Παρίσι από μεθαύριο.
Η ελληνική στρατηγική στις προπαρασκευαστικές αυτές συναντήσεις με την τρόικα στηρίζεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την εφαρμογή της πλειονότητας των μνημονιακών δεσμεύσεων και την αποφασιστικότητα για τήρηση και των υπόλοιπων στόχων (των 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο συμπεριλαμβανομένων, παρά τις επικοινωνιακές υπεκφυγές του ΠΑΣΟΚ), καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έξω τουλάχιστον πηγαίνει καλά. Επικεφαλής της αποστολής στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος, μαζί με τον «έμπιστο» του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, έχει τον κύριο ρόλο όσον αφορά στη συνολική πολιτική διαπραγμάτευση επί των γνωστών αιτημάτων για φοροελαφρύνσεις και «κόκκινων γραμμών» όσον αφορά στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και την παράταση κατά ένα χρόνο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Κυβερνητικές πηγές και τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν επιθυμούν φυσικά να επισημαίνεται πως ζητείται η «άδεια» της τρόικας για μειώσεις φόρων, ομολογούν ωστόσο πως τα περιθώρια είναι στενά εκ των πραγμάτων για δημοσιονομικούς λόγους. Ετσι, αν και το ακριβές περιεχόμενο των εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη συνδέεται με την κατάληξη του ταγκό στο Παρίσι, είναι εκ των προτέρων βέβαιο πως το περίφημο «καλάθι ελαφρύνσεων» της ΔΕΘ θα είναι πτωχό: Θα γίνουν οπωσδήποτε για λόγους πολιτικής ανάγκης κάποιες κινήσεις, οι οποίες όμως θα αφορούν σε βάθος χρόνου (όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) και πέραν ίσως μιας μικρής ανάσας (π.χ. αύξηση των δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο) δεν θα ανακουφίζουν ουσιαστικά τα φορολογικά υποζύγια, ούτε βεβαίως θα αλλάξει η φορολογική πολιτική.
Ανακοινώσεις, άλλωστε, στις οποίες ρίχνει βάρος το Μαξίμου, όπως η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10%-20%, αποτελούν στην πραγματικότητα ελάχιστη μόνο ελάφρυνση φοροκαταιγίδων, που επιβλήθηκαν προσωρινά και τείνουν να γίνουν μόνιμες. Το αυτό ισχύει και για τα «μπαλώματα» στον ΕΝΦΙΑ. Εφ' όσον πάντως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δώσει το πράσινο φως αυτή την εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει και νέες διορθώσεις από τη ΔΕΘ όσον αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με τρία σενάρια να εξετάζονται: Εκπτωση 30% για το σύνολο, 20% για το σύνολο ή 20% για τα ξενοίκιαστα επί πενταετία. Η τελευταία είναι και φθηνότερη, άρα πιθανότερη.
Το θέμα για την κυβέρνηση πάντως είναι με την ανακοίνωση έστω και ορισμένων πενιχρών φοροελαφρύνσεων «να ενισχυθεί η εικόνα σταθερότητας για να λειτουργήσει αυτό ως μαγνήτης για τους 180», όπως λένε στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, προσθέτοντας: «Τον Νοέμβριο, όταν η χώρα θα μπει στην τελική ευθεία για την προεδρική εκλογή, ο Σεπτέμβριος θα είναι πλέον μακριά». Με άλλα λόγια, ζητούμενο είναι να μείνει η «επικοινωνιακή αντίληψη» ότι έγιναν και κάποιες ελαφρύνσεις.
Με δεδομένο επίσης ότι η ελληνική αποστολή δεν αναμένεται να γυρίσει με κάποια μεγάλη έκπληξη στις αποσκευές της από τη γαλλική πρωτεύουσα, το βασικό που προσδοκά η κυβέρνηση από τη συζήτηση στο Παρίσι είναι να την παρουσιάσει ως αρχή του τέλους των μνημονίων, επαναφέροντας ταυτόχρονα τη μεταρρυθμιστική ρητορική.
«Η διαπραγμάτευση του Παρισιού είναι η αφετηρία για την επόμενη ημέρα. Ξεκινά η εποχή που η Ελλάδα έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις και καθορίζει την ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα», υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του κ. Σαμαρά, συνοδευόμενος από τους δύο νέους γραμματείς Στρατηγικού Σχεδιασμού Γιώργο Κουμουτσάκο και Οργανωτικού Δημήτρη Μαραβέλια.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα χορέψουν το τελευταίο τους ταγκό

Πανελλαδική μέτρηση της εταιρείας Palmos (για το tvxs.gr), που δημοσιοποιήθηκε προχθές, εμφανίζει διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Αλυσοδεμένη στα μνημόνια και την πολιτική της λιτότητας, η κυβέρνηση προσέρχεται σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι, χωρίς να διαθέτει στις αποσκευές της προτάσεις για ουσιαστικές αλλαγές της ασκούμενης πολιτικής, διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κόκκινο για τη ΔΕΘΣτο κόκκινο για τη ΔΕΘΟύτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, εξηγούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσθέτουν ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να ακούσει τα μηνύματα απόγνωσης της πλειονότητας των πολιτών και το μόνο στο οποίο προσβλέπει είναι σε μια θετική αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους, καθώς ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης εξαντλείται και παρομοιάζουν τη διαπραγμάτευση με «τελευταίο ταγκό στο Παρίσι». Διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, εξ ου και οι κυβερνητικές προσπάθειες αναλώνονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να κερδίσουν χρόνο. Θεωρούν ορόσημο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου και αναμένουν διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων, που θα αποτυπωθεί στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου. Ηδη, πανελλαδική μέτρηση της εταιρείας Palmos (για το tvxs.gr), που δημοσιοποιήθηκε προχθές, εμφανίζει διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.
Στελέχη του κόμματος διαπιστώνουν ότι η οικονομία της χώρας όχι μόνο δεν εμφανίζει ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πρόσθετες συνέπειες από τις διεθνείς εξελίξεις. Μετά το εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, οι πρώτες επιπτώσεις είναι οδυνηρές για τους αγροτοπαραγωγούς, ενώ η ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και τη Μ. Ανατολή δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Σε αυτό το περιβάλλον, χρεώνουν στην κυβέρνηση αμηχανία και έλλειψη διπλωματικών πρωτοβουλιών, που θα μπορούσε να αναλάβει η χώρα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.
Κάνουν τα πάντα απλώς για να παραμείνουν στην εξουσία, βλέπουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προεξοφλούν ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στερείται λαϊκής νομιμοποίησης. Σε κάθε τόνο έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα προτείνουν υποψήφιο, ούτε θα μετέχουν στη διαδικασία, εξαντλώντας κάθε περιθώριο των διατάξεων του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής.
Υπό αυτό το πρίσμα, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τόσο τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ -στο κάλεσμα της οποίας ανταποκρίθηκαν για διερευνητικές επαφές σε μια προοπτική συγκρότησης ενός προοδευτικού μπλοκ για τη διακυβέρνηση της χώρας- όσο και τις διεργασίες στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, στους οποίους η κυβέρνηση προσβλέπει για την προεδρική εκλογή.
Ταυτόχρονα, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία για την επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, τους βασικούς άξονες του οποίου θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Οσο κι αν φαίνεται στα οικονομικά να εκφράζονται και εσωκομματικές διαφωνίες, προσβλέπουν να καταλήξουν σε θέσεις που θα είναι ξεκάθαρες και θα δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.
Προτείνουν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και προετοιμάζονται για μια συνολική πρόταση αλλαγής του φορολογικού συστήματος, που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη. Με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, κλιμακωτή φορολόγηση και περιουσιολόγιο, που θα αποτελεί τη βάση για όλες τις αλλαγές. Το στίγμα θα δοθεί από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ θα προηγηθούν ειδικές θεματικές εκδηλώσεις, προκειμένου να πείσουν ότι η ανασυγκρότηση της χώρας είναι εφικτή χωρίς μνημόνια.

Με το βλέμμα στη ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ ροκανίζει το χρόνο

Οπως επισημαίνουν έμπειροι «πράσινοι» υπουργοί, η μόνη ελπίδα να επιβιώσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ είναι να καταστεί τρίτος πόλος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ
Ραντεβού τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό, δίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη όταν τους τίθεται το ερώτημα «τι προσδοκούν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι» αυτή την εβδομάδα, όπου μαζί με τους υπουργούς της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ θα έχει και δική του αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη.
Στο ΠΑΣΟΚ επενδύουν στην εικόνα των εκτός Ελλάδας συζητήσεων με την τρόικα προκειμένου να διαμορφώνουν κλίμα «σταδιακής απεμπλοκής» από το μνημόνιο, το οποίο καλύπτει πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και ειδικότερα τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και δεν στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Σ' αυτό το πλαίσιο συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επιχειρούν να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο του ελέγχου της τρόικας και να εμφανίσουν την κατάσταση ως μια πρώτη φάση μιας συνολικότερης πορείας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών στην οποία με όπλο την τήρηση των συμφωνηθέντων του μνημονίου, θα μπορούσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να τεθεί στο επίκεντρο η συζήτηση για την αλλαγή πολιτικών «που δοκιμάστηκαν και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα».
Το κλίμα αυτό, των «συμφραζόμενων» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Χαριλάου Τρικούπη το θέλει και το συντηρεί ενόψει και της παρουσίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, σημείωσε σχετικά ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα κινηθεί στην κατεύθυνση της παρουσίασης «του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, στην αποδέσμευση από την τρόικα και τα μνημόνια, με έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επανέφερε τη φρασεολογία περί «κόκκινων γραμμών» αλλά για καινούργια ζητήματα που θέλει να ανοίξει η τρόικα και όχι για τις μνημονιακές εκκρεμότητες.
Κατ' ουσίαν το ΠΑΣΟΚ με την ατζέντα που υιοθετεί, επιδιώκει να ροκανίσει τον πολιτικό χρόνο για το επόμενο δίμηνο με βασικό στόχο να μη διαταραχθεί η «κυβερνητική σταθερότητα», αλλά και με μοχλό το υποψήφιο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας να επιταχύνει τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να μείνει η Χαριλάου Τρικούπη ο μόνος εκπρόσωπος του χώρου της Κεντροαριστεράς. Οπως επισημαίνουν έμπειροι «πράσινοι» υπουργοί, αν προχωρήσει μια τέτοια εξέλιξη, τότε θα μπορεί να έχει ελπίδες το ΠΑΣΟΚ να επιβιώσει πολιτικά ως τρίτος πόλος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έσπευσε λίγο πριν από τον φθινοπωρινό έλεγχο της τρόικας από το Παρίσι να υιοθετήσει το σενάριο μιας πιθανής υποψηφιότητας Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.