Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη διεθνή αδράνεια στην αντιμετώπιση του Έμπολα στις πληγείσες χώρες της Αφρικής.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, οι παγκόσμιοι ηγέτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα που έχει ξεσπάσει ποτέ, και τα κράτη που διαθέτουν την ικανότητα αντίδρασης σε βιολογικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και στρατιωτικών ιατρικών μέσων, πρέπει να αποστείλουν άμεσα βοήθεια και προσωπικό στη Δυτική Αφρική.
Στην ομιλία της προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, η Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Joanne Liu (Τζοάν Λιου) κατήγγειλε την ελλιπή διάθεση πόρων, η οποία μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί αποκλειστικά σε υπερβολικά βεβαρημένα Υπουργεία Υγείας και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά μεγάλη επιδημία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για μια μαζική κινητοποίηση στην πράξη, η διεθνής ανταπόκριση υπήρξε θανάσιμα ανεπαρκής.
Οι ταχύτητες μετάδοσης των νέων κρουσμάτων έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν για τον Έμπολα.
«Έξι μήνες της χειρότερης επιδημίας Έμπολα στην ιστορία, η ανθρωπότητα χάνει τη μάχη να την αναχαιτίσει» ανέφερε η Δρ. Liu. «Οι ηγέτες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την διακρατική απειλή. Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 8 Αυγούστου ότι η επιδημία αποτελεί “κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα” δεν οδήγησε σε αποφασιστική δράση, και τα κράτη έχουν ενταχθεί, ουσιαστικά, σε μία παγκόσμια συμμαχία αδράνειας».
Πολλές χώρες έχουν στην κατοχή τους μηχανισμούς ανταπόκρισης σε περίπτωση βιολογικής απειλής. Μπορούν να παρατάξουν εκπαιδευμένες πολιτικές ή στρατιωτικές ιατρικές ομάδες μέσα σε λίγες ημέρες, με οργανωμένο τρόπο και με αλυσιδωτές αποφάσεις να εξασφαλίσουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την υποστήριξη των κρατών που έχουν πληγεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιμένουν, ωστόσο, ότι τυχόν στρατιωτικά μέσα και προσωπικό στην περιοχή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για καραντίνα, περιορισμό ή ως μέτρα ελέγχου του πληθυσμού.
Άμεσα, θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία με θαλάμους απομόνωσης, θα πρέπει να αποσταλλεί εκπαιδευμένο προσωπικό, κινητά εργαστήρια θα πρέπει να διατεθούν για τη βελτίωση της διάγνωσης, αερογέφυρες προς και εντός της Δυτικής Αφρικής θα πρέπει να δημιουργηθούν για τη μεταφορά του προσωπικού και του εξοπλισμού, ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει και ένα περιφερειακό δίκτυο νοσοκομείων για τη θεραπεία του ιατρικού προσωπικού που έχει προσβληθεί από τον ιό ή για το οποίο υπάρχει υποψία λοίμωξης.
Τα Κέντρα περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνοραστην Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε είναι υπερπλήρη με ασθενείς πιθανώς μολυσμένους με Έμπολα. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν στα χωριά και τις κοινότητές τους. Στη Σιέρα Λεόνε, τα σώματα νεκρών, εξαιρετικά μολυσματικά, βρίσκονται στους δρόμους.
«Ο χρόνος τρέχει και ο ιός Έμπολα κερδίζει» δήλωσε η Δρ Liu. «Ο χρόνος για τις συναντήσεις και τον σχεδιασμό έχει τελειώσει. Είναι πλέον καιρός να δράσουμε. Κάθε μέρα απραξίας σημαίνει περισσότερους θανάτους και την αργή κατάρρευση των κοινωνιών».
http://topontiki.gr/article/82028
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.