Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Θα μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αν εφαρμοστεί πλήρως το Μνημόνιο!

Παταγώδης διάψευση από την Κομισιόν των κυβερνητικών ισχυρισμών για το δήθεν τέλος του Μνημονίου, λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Καμία συζήτηση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν προηγουμένως δεν επιτευχθεί η «πλήρης ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα», δηλαδή, στο Μνημόνιο.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού χρέους, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου και ρωτούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθύμιζε την απόφαση της 26ης Νοεμβρίου 2012 του Eurogroup, στην οποία αποτυπωνόταν η δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο εσωτερικό της Τρόικα, αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Στην απάντησή της η Κομισιόν, διά του Επιτρόπου Κατάϊνεν, διαψεύδει τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, για το δήθεν τέλος του Μνημονίου και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο, αφού με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο συνδέει την έναρξη συζήτησης για τα ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσής του, με την πλήρη εφαρμογή των Μνημονιακών δεσμεύσεων. Λέει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι «…οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα και βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον κριθούν αναγκαία, εξαρτώνται από την πλήρη ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η ικανοποίηση των όρων του Μνημονίου Συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα θέματα αυτά».
Καταλήγοντας στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα κατά πόσο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας, απλά, στην τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (Debt Sustainability Analysis, σελ 67, The 2 Economic Adjustmet Programme of Greece, 4 Review), στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους δείχνει μια ελαφρά επιδείνωση του δείκτη Χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας κατά την τρέχουσα επανεξέταση του προγράμματος, σε σχέση με την προηγούμενη» (Στα αγγλικά: The debt sustainability analysis points to a slight deterioration in the debt-to-GDP ratio by the end of the decade in the current review compared to the previous one.).
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο και εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς διαψεύδει πλήρως την κυβερνητική προπαγάνδα για το δήθεν τέλος του Μνημονίου».
Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Βιωσιμότητα ελληνικού χρέους
Στις πρόσφατες αξιολογήσεις της πορείας του ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, τόσο η Επιτροπή, όσο και το ΔΝΤ, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του ύψους του ελληνικού συσσωρευμένου χρέους.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ύψος του ελληνικού χρέους θα φτάσει το 2022 στο 117% του ΑΕΠ, ενώ η Επιτροπή στο 112% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup), όταν οι αρχικές προβλέψεις του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα έθεταν στόχο για το λόγο χρέους προς ΑΕΠ «σημαντικά χαμηλότερο του 110%». Με δεδομένο ότι το φθινόπωρο η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόικα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και τη δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως αυτή καταγράφτηκε στην Απόφαση του Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου 2012, ερωτάται η Επιτροπή :
1. Θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Εάν ναι, ποιες είναι οι εκτιμήσεις της, αλλά και οι στόχοι που έχει θέσει στην ελληνική κυβέρνηση, για την πορεία του ΑΕΠ και των ιδιωτικοποιήσεων;
2. Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα προτείνει η Επιτροπή; Έχουν διατυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις και σενάρια στο εσωτερικό της Τρόικα;
Απάντηση του κ. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής.
1. Η Επιτροπή παραπέμπει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στην επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δημοσιεύεται στις σελίδες 67-68 της έκθεσης συμμόρφωσης που αντιστοιχεί στην 4η επανεξέταση του 2ου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (ΑΒΧ) που περιλαμβάνονται σε αυτή, καθώς και σε όλα τα έγγραφα του προγράμματος, αποτελεί από κοινού ανάλυση της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αριθμητικών στοιχείων της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από την Επιτροπή και από το ΔΝΤ.
2. Το Eurogroup δήλωσε ρητά τον Νοέμβριο του 2012 ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα και βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον κριθούν αναγκαία, εξαρτώνται από την πλήρη ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η ικανοποίηση των όρων του Μνημονίου Συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα θέματα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.