Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Η ευρωσκεπτικιστική απειλή φουντώνει στη Γερμανία


Μία ακόμη ανησυχητική επίδειξη δύναμης έκαναν οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές επιβεβαιώνοντας ότι η ενίσχυση της επιρροής τους στη κοινή γνώμη της ατμομηχανής της Ευρώπης δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε περιστασιακή, κρούοντας το προειδοποιητικό καμπανάκι στους άρχοντες του Βερολίνου, και όχι μόνο!  
Γράφει:  

Πραγματικά, μετά την αξιοσημείωτη πρεμιέρα του κόμματος στις περσινές ομοσπονδιακές εκλογές, και την εντυπωσιακή επίδοση του στις ευρωεκλογές της άνοιξης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τάραξε και πάλι τα λιμνάζοντα νερά, αυτή τη φορά σε τοπικό επίπεδο, καταφέρνοντας για πρώτη φορά να εκλέξει βουλευτές σε περιφερειακή Βουλή ομόσπονδου κρατιδίου.
Συγκεκριμένα, στη τοπική κάλπη που στήθηκε χθες στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, το μόλις ενός έτους AfD ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας περίπου το 10% των ψήφων, σε σχέση με το 5-7% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Και η επιτυχία του αυτή δίκαια ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του κόμματος, εν όψει και των δύο ακόμη εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται στη σειρά μέσα στο μήνα, στο κρατίδιο του Βραδενμβούργου, που αγκαλιάζει το Βερολίνο, αλλά και το κρατίδιο της Θουριγγίας.
Βεβαίως, η ίδια η κυρία Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι διότι διατήρησαν τη πρωτιά. Και ο τοπικός πρωθυπουργός του CDU, Στάνισλαου Τίλιτς, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του, θα πρέπει προφανώς να μιμηθεί τώρα το σχήμα του μεγάλου συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα, στρεφόμενος σε μια συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες, αντί των Ελεύθερων Δημοκρατών, που για μια ακόμη φορά καταποντίστηκαν, και έμειναν εκτός της βουλής της Δρέσδης. Όμως, η άνοδος των άκρων επισκίασε, και δίκαια, τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος.
Η νέα επιτυχία του AfD σε μια αναμέτρηση που παραδοσιακά τοπικά ζητήματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από την εθνική στρατηγική, πόσο μάλλον δε, στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, δείχνει πόσο βαθιά έχει διεισδύσει η ευρωσκεπτικιστική διάθεση στο πυρήνα της γερμανικής κοινωνίας, στο μέσο νοικοκυριό και σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
«Κανείς πολιτικός του Βερολίνου δεν θα μετέφερε ακόμη και σήμερα τα χρήματα του στην Ελλάδα» επεσήμανε σε μια από τις πρόσφατες προεκλογικές ομιλίες του στο Λίπζιγκ, της Σαξονίας, ο ηγέτης του κόμματος, Μπερντ Λούκε. Όμως, ο Λούκε, και το κόμμα του, έχουν επιλέξει έντεχνα να διευρύνουν τη ρητορική τους πέρα από την οικονομική κρίση και την απεχθή στήριξη των βαλλόμενων οικονομιών του νότου, διευρύνοντας έτσι και την απήχηση τους στο μέσο Γερμανό. Στην ίδια ομιλία, ο Λούκε κατήγγειλε την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, την αύξηση των οικονομικών μεταναστών, αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τα εμπόδια στη διπλή υπηκοότητα, όπως απαιτούσε εδώ και χρόνια η τουρκική μειονότητα. Επίσης,  επανέλαβε τη πρόταση του κόμματος του για απαγόρευση της ανέγερσης νέων τζαμιών, εφόσον δεν έχουν εγκριθεί από τοπικά δημοψηφίσματα. «Θέλουμε περισσότερο Ισλάμ στη Γερμανία; Κατά τη γνώμη μου, ΟΧΙ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των οπαδών του.  
Οι απόψεις αυτές, στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται πολύ μακριά από το πλαίσιο στο οποίο κινείται η καθαρόαιμη άκρα δεξιά. Όμως, το επικίνδυνο με το AfD είναι ότι ο πολύ πιο πολιτικά ορθός λόγος του, όπως και το ίδιο το προφίλ του κόμματος, στο οποίο μετέχουν έγκριτοι επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, όπως ο Λούκε, είναι πιο εύκολο να προσελκύσει το μέσο ψηφοφόρο. Άλλωστε, τα ενοχικά μεταπολεμικά σύνδρομα εξακολουθούν να συγκρατούν πολλούς Γερμανούς από το να ψηφίσουν το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD). Όμως, όταν ακούν τις ίδιες περίπου απόψεις, από έναν διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών, αισθάνονται πιο άνετα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη Σαξονία, το AfD δεν έκλεψε ψήφους μόνο από τα παραδοσιακά κόμματα, αλλά και από το NPD.
Δεν είναι τυχαίο ότι η παραδοσιακή Δεξιά, τόσο το CDU όσο και το CSU, δεν μπορούν να κρύψουν πλέον τη νευρικότητα τους, με τη κομματική βάση να έχει αρχίσει να πιέζει την Ανγκελα Μέρκελ για την υιοθέτηση μιας πιο παραδοσιακής συντηρητικής ατζέντας, ειδικά σε εσωτερικά κοινωνικά ζητήματα. Και το νέο νομοσχέδιο που θα προσπαθήσει να βάλει σε …τάξη, ήτοι να περικόψει, τη πρόσβαση των οικονομικών μεταναστών, ακόμη και από έτερα κράτη μέλη της Ε.Ε, στο περίφημο κράτος πρόνοιας και τα γενναιόδωρα γερμανικά επιδόματα είναι ένα πρώτο όσο και ανησυχητικό δείγμα της στροφής αυτής.

http://www.fmvoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.