Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες δείχνουν 310 π.Χ.


«Πρώτη φορά Καρυάτιδες σε Μακεδονικό τάφο… Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου κατά 100 χρόνια παλαιότερες». Ο αρχιτέκτων-ιστορικός Τέχνης, Κωστής Καζαμιάκης στο TheTOC.gr.
amfipoli-oi-karuatides-deixnoun-310-px
Μία «ανάγνωση» των ευρημάτων που έχει αποκαλύψει η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, από την πλευρά της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της Τέχνης.
Με 40 χρόνια εργασίας στην Εφορεία της Ακρόπολης, ο έμπειρος αρχιτέκτων και ιστορικός Τέχνης, Κωστής Καζαμιάκης, μιλά στο TheTOC.gr για τον Τύμβο Καστά, τον οποίον επισκέφθηκε τελευταία φορά πριν από μία εβδομάδα.
Παρότι δεν εισήλθε στο μνημείο, λαμβάνοντας υπόψιν «χρονολογικά τεκμήρια δόμησης» και «ανασκαφικά δεδομένα» τοποθετεί τη δόμηση του Τύμβου γύρω στο 310 π.Χ.
Επίσης, θεωρεί ότι τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του Τύμβου δεν είναι ετερόκλητα, αλλά σύμφωνα «με τις ισχύουσες αρχές της ταφικής μνημειακής αρχιτεκτονικής της εποχής», ενώ ερωτηθείς για τις παραστάδες - Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, απαντά ότι, «μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρεθεί Καρυάτιδες σε άλλους Μακεδονικούς τάφους…».

Με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλάζουν όλα

Ο Κωστής Καζαμιάκης υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία που έχει για τη «λύση του μυστηρίου» η χρονική «στιγμή».
«Με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ. τελειώνει η κλασική εποχή και αρχίζει η ελληνιστική εποχή. Σ' αυτό τοκομβικό χρονολογικό σημείο πολλά αλλάζουν στον ελληνικό κόσμο».
»Βρισκόμαστε στην εποχή όπου έχουν δημιουργηθεί νέες πολύ μεγάλες δυνατότητες για τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό πνεύμα. Τα βασίλεια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου παίρνουν την οριστική τους μορφή το 306 π.Χ. στην Ελλάδα, Μικρά Ασία, Μέση Ανατολή και Αίγυπτο. Στην Ελλάδα, στη σπουδαία Αμφίπολη, κτίζεται λαμπρό ταφικό μνημείο μεγάλων διαστάσεων, το οποίο αποκαλύπτεται σταδιακά αυτές τις μέρες…».

Ελευθερία στη σύνθεση

«Το μνημείο αυτό έχει δομηθεί με τις ισχύουσες αρχές της ταφικής μνημειακής αρχιτεκτονικής της εποχής: Ελευθερία στη σύνθεση, περίτεχνες αρχιτεκτονικές ιδέες και διακοσμητική διάθεση» λέει ο Κωστής Καζαμιάκης και συνεχίζει: «Τα επί μέρους στοιχεία της σύνθεσης του μνημείου ( Σφίγγες, Καρυάτιδες, ανάγλυφα, φατνώματα, χρώματα,...) τονίζουν την σημασία του ή των θνητών που ετάφησαν εκεί μέσα. Ο ταφικός περίβολος είναι κυκλικός για δομικούς, στατικούς και αισθητικούς λόγους….».

Δόμηση γύρω στο 310 Π.Χ.

Πόσο δύσκολη είναι η χρονολόγηση του μνημείου: «Με τα μέχρι τώρα ευρήματα - χρονολογικά τεκμήρια δόμησης και ανασκαφικά δεδομένα- θα μπορούσαμε να υποθέσουμε  ότι το μνημείο δομήθηκε γύρω στο 310 π.Χ.»

Φρουρά με Σφίγγες και Καρυάτιδες

«Η Σφίγγα είναι ένα φανταστικό πλάσμα που συμβολίζει την απόλυτη προστασία του χώρου που βρίσκεται. Παρόμοιο χαρακτήρα έχουν και οι Καρυάτιδες που φρουρούν τον ιερό χώρο. ( Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Σερβία, στο Βελιγράδι, δύο Καρυάτιδες φυλάνε τη μνήμη των πεσόντων).
Καρυάτιδες σε άλλους μακεδονικούς τάφους –όχι, πρώτη φορά
Παρότι οι μακεδονικοί τάφοι που έχουν μέχρι τώρα ανασκαφεί δεν είναι περισσότεροι από 70, η ερώτηση εάν έχουν αποκαλυφθεί Καρυάτιδες σε τάφους «μακεδονικού τύπου» είναι αυτονόητη. Ο Κωστής Καζαμιάκης είναι σαφής: «Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί Καρυάτιδες σε άλλους Μακεδονικούς τάφους».
Καρυάτιδες της Αμφίπολης και Καρυάτιδες της Αθήνας
«Οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου είναι παλιότερες κατά 100 χρόνια και είναι κλασικά γλυπτά μεγάλης τέχνης. Λειτουργούν δε και ως κίονες στηρίζοντας τον υπερκείμενο θριγκό. Επίσης ήταν σε περίοπτη θέση και άμεσα ορατές από πολλά σημεία του ιερού βράχου της Ακρόπολης» σημειώνει ο Κωστής Καζαμιάκης, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι πέρα από τη συγκυρία της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά «ό,τι έχει αποκαλυφθεί στην Αμφίπολη αποτελεί μόλις το 5% των όσων θα βρεθούν στους επόμενους … 5 αιώνες. Γιατί τόσο χρειάζεται για να ανασκαφεί αυτός ο εξαιρετικός και αχανής αρχαιολογικός χώρος…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.