Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

H Ελλάδα ψάχνει δίαυλους υγροποιημένου αερίου

FORBES: ΑΕΡΙΟ-ΔΟΛΑΡΙΑ

Ενεργειακά γεωστρατηγικά παιχνίδια... με εφοπλιστικό χρήμα
Σε «εναλλακτικές επιλογές» της Ελλάδας, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, ενόψει των χειμερινών μηνών και σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει μια διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου, λόγω των εξελίξεων γύρω από την Ουκρανία, αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του Forbes. Τα παιχνίδια των συμμαχιών, οι δρόμοι του LNG.
Κάνοντας αναφορά «στη βαθιά εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, σε ποσοστό 60% της συνολικής εσωτερικής ζήτησης», τονίζεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων νέων συμφωνιών προμήθειας, αλλά και πιθανής εγχώριας παραγωγής».
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «για την Αθήνα, αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη έμφαση στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και ενίσχυση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός που οδήγησε σε επιστολή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, προς τον αρμόδιο Επίτροπο για τα Ενεργειακά, Γκίντερ Έτινγκερ, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία η Ελλάδα ζήτησε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα διατεθεί στη χώρα πλεόνασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε περίπτωση καθυστέρησης ή διακοπής των εισαγωγών από τη Ρωσία».
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «η αύξηση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν είναι πιθανό να κάνει μεγάλη διαφορά άμεσα, διότι χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Ωστόσο», όπως υπογραμμίζεται, «μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών της ΕΕ».
Παιχνίδια υγροποιημένων δολαρίων
Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή της «ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από δαπανηρές εισαγωγές, αφενός διερευνώντας την ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου και αφετέρου κάνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια να καταστεί κόμβος για τη μεταφορά των προσφάτως ανακαλυφθέντων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, προς την Ευρώπη».
Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι με καθησυχαστικές δηλώσεις να διαβεβαιώσει πως εάν ο Πούτιν κόψει τη ροή φυσικού αερίου στα πλαίσια των κυρώσεων στα μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχεικαταθέσει πρόταση στην ΕΕ για συντονισμένη πολιτική υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως έσπευσε να πει ο Γ. Μανιάτης.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υποδοχής LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα. Ήδη ο Σαμαράς είχε πει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Πορτογαλία στις 17 Ιούνη:
«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων, να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε ένα αριθμό τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά μήκος όλης της ευρωπαϊκής ακτογραμμής. Και στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό… Και χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους για να μεταφέρεται από τις χώρες προέλευσης στα ευρωπαϊκά παράλια».
Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι δεμένοι με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα τουάξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τα κοιτάσματα φυσικού αέριου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα μόνο με τη μέθοδο της υγροποίησης.
Σε αυτό το παιχνίδι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι εφοπλιστές καθώς ο υποθαλάσσιος αγωγός είναι πολύ δαπανηρός, ενώ η μεταφορά με τάνκερ υγροποιημένου αερίου LNG βολεύει μια χαρά τους πλοιοκτήτες που έχουν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες κατασκευής τέτοιων πλοίων, κυρίως στα ναυπηγεία της Κίνας βάσει της πολιτικής ανταλλαγμάτων... με τα λιμάνια τύπου Cosco στον Πειραιά.
Σε αυτούς τους σχεδιάσμούς έρχεται να προστεθεί και η εξαγωγική δυναμικότητα LNG από τις ΗΠΑ, όπου μεγάλες εταιρείες έχουν πλασαριστεί σε αυτή την κούρσα με την εισαγωγή μιας νέα βρόμικης τεχνολογία με το όνομα fracking.
Με αναμμένες τις μηχανές σε αεροπλάνα και πλοία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για τη «δουλειά»...Με αναμμένες τις μηχανές σε αεροπλάνα και πλοία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για τη «δουλειά»...Πρόκειται για μια καταστροφική για το περιβάλλον τεχνολογική μέθοδο οριζόντιων γεωτρήσεων και υδραυλικής διάνοιξης των προσβάσεων σε κοιτάσματα που παλιά ήταν απρόσιτα. To fracking έχει πάρει το πράσινο φως από την αμερικανική κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών υγροποιημένου αερίου το οποίο θεωρείται «κατεργασμένο» προϊόν και εξαιρείται από την απαγόρευση της αμερικανικής νομοθεσία για “εξαγωγή ενεργειακών πόρων”.
Ολα αυτά διαμορφώνουν μια πολιτική που κρατάει την ελληνική εξωτερική πολιτική δεμένη στο άρμα των ανταγωνισμών στρατοπέδων, σε ένα εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, από την Ουκρανία-Ρωσία, έως το Ισραήλ, το Ιράκ και τη Συρία και τις επεμβάσεις των ισχυρών ΕΕ και ΗΠΑ. Σε συνθήκες που κάνουν ακόμη πιο επίφοβη μια λύση για τις ενεργειακές ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα.
Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.