Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ο François Hollande ρίχνει την Γαλλία στα βράχια



Επενδύοντας στο πολιτικό του προφίλ ο τέως υπουργός οικονομίας της Γαλλίας, Arnaud Montebourg, ξεπέρασε την "κιτρική γραμμή", αμφισβητώντας την οικονομική πολιτική Hollande. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Ο Πρόεδρος ζήτα σχηματισμό νέας κυβέρνησης και η κρίση αρχίζει
Ο τέως υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Arnaud Montebourg σε συνέντευξη του στη Le Monde το Σαββάτο είπε το αυτονόητο: "Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Angela Merkel. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς".
Με τη συνέντευξή του έριξε το γάντι στον Manuel Valls προκαλώντας τον να τον αποπέμψει. Ο Σοσιαλιστής υπουργός με αυτόν το τρόπο δεν ήθελε να προδώσει το Αριστερό ρεύμα στο οποίο και ανήκει και αποφάσισε να έρθει σε ρήξη με την Προεδρική οικονομική πολιτική λιτότητας που διαμορφώνεται από το Βερολίνο.
Για τον Arnaud Montebourg δεν υπάρχουν διλήμματα, η Γαλλία οφείλει να αλλάξει οικονομική πολιτική και το πρόγραμμά της Κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει να είναι Σοσιαλιστικό.
Η κοινή γνώμη φαίνεται να ακολουθεί τον τέως υπουργό του οποίου οι επικρίσεις εστιάζονται στο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στην νομισματική πολιτική που εφαρμόζει.
Η αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα αποτελούσε "ατύχημα εν αναμονή", καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι φιλοδοξεί να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας το 2017.
Ο Arnaud Montebourg εκτός των άλλων με την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση αναμένεται να ανεβάσει κι' άλλο τη δημοτικότητά του μέσα στο  Parti Socialiste καθώς διαθέτει σημαντικότερο εσωκομματικό έρεισμα από τον πρωθυπουργό του. Να προσθέσουμε ότι στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του 2012 έλαβε διψήφιο ποσοστό, όταν ο Valls (γνωστός και ως "ο Sarkozy του Parti Socialiste" ) περιορίσθηκε στο 5%.
Στη φωνή του Arnaud Montebourg πρόσθεσε την δική του ο υπουργός Παιδείας Benoît Hamon, ο οποίος επίσης επέκρινε την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Γαλλίας σε συνέντευξή του στη Le Parisien.
Το "χτύπημα" αυτό έχει και ιστορική χρεία καθώς ουδέποτε η εξουσία ενός προέδρου της δημοκρατίας (της Γαλλίας) είχε αμφισβητηθεί ανοιχτά από την ίδια την παράταξή του.

Ας μιλήσουμε όμως για την ταμπακέρα. Γιατί από την οικονομική κρίση περάσαμε στην πολιτική κρίση στη Γαλλία;
Τα βαθύτερα αίτια της κυβερνητικής κρίσης στη Γαλλία είναι κυρίως οικονομικά. Τα μέτρα περικοπών που αποφασίστηκαν δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ η ανάπτυξη είναι αναιμική. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση διόρθωσε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, προβλέποντας ένα συν της τάξης του 0,5%. Και το έλλειμμα όμως αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 4%, αντί του προβλεπόμενου 3,8%.
Η Γαλλία βρίσκεται υπό την πίεση των 28 χωρών της Ε.Ε. να βάλει τα οικονομικά της σε τάξη, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών αμφισβητούσε από την πλευρά του κατά πόσο τα μέτρα λιτότητας θα έδιναν πράγματι ώθηση στην οικονομία της χώρας. Και όλα αυτά τη στιγμή που Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει για ακόμα μια φορά τον στόχο του 3%.
Ελάχιστοι Σοσιαλιστές συμφωνούν με το σχέδιο Hollande ο οποίος μέσω των περικοπών θέλει να χρηματοδοτηθούν φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, με την ελπίδα της οικονομικής ανάκαμψης.
Ο François Hollande που βλέπει την δημοτικότητά του να βυθίζεται, δεν θέλει να φανεί αδύναμος και επιχειρεί με την κίνηση αυτή να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν θα υπάρξει ανοχή απέναντι στους "αντάρτες", ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.