Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Και τώρα Παρίσι μέσω ...Μαξίμου


Συνάντηση εκ νέου Σαμαρά - Βενιζέλου το απόγευμα

Με μικρές εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην έρθει σε σύγκρουση με την τρόικα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στη γαλλική πρωτεύουσα.
sambeni1
Η διάθεση της... μη ρήξης με την τρόικα αλλά, εκ παραλλήλου, η προσπάθεια να τεθεί η πολιτική παράμετρος στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές έγινε εμφανής χθες. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πατούσε... φρένο στα αιτήματα για περαιτέρω μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην τεθεί σε αμφισβήτηση ο δημοσιονομικός στόχος και ανοίξουν νέα μέτωπα με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός συζητούσε με τον Βαυαρό, νέο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (σ.σ. και σήμερα το μεσημέρι με τον νέο γάλλο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί) τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί η Αθήνα, με στόχο την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα ξαναβρεθούν σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου (18:30), αυτή τη φορά πλαισιωμένοι από την ομάδα των υπουργών και στελεχών που θα συμμετάσχουν στη διερευνητική συνάντηση με την τρόικα από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Στην αποψινή σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν οι Γκ. Χαρδούβελης και Χρ. Σταϊκούρας, Νικ. Δένδιας, Γ. Βρούτσης, Χαρ. Αθανασίου και η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου (σ.σ. ο Κυρ. Μητσοτάκης απουσιάζει στο εξωτερικό) προκειμένου να εξεταστούν εκκρεμότητες, να οριοθετηθούν προτεραιότητες και, κυρίως, να διαμορφωθεί η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης έναντι της τρόικας.
Με άλλα λόγια να καθοριστούν τα ναι, τα όχι και τα ίσως της ελληνικής πλευράς, που αναμένεται να προσέλθει στην – διερευνητική – συνάντηση με την τρόικα με βασικές επιδιώξεις:
• την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε η διαπραγμάτευση να μην καταστεί σήριαλ. Η κυβέρνηση, ιδανικά, θα ήθελε η τρόικα να έλθει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου και η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός ολίγων 24ώρων. Αρνητικό σε αυτή την προσέγγιση είναι το ΔΝΤ που επιθυμεί, πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των stress test στις συστημικές τράπεζες.
• την αποτροπή νέων μέτρων όχι μόνον στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά, κυρίως, στους χώρους της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων (ομαδικές απολύσεις, lock out κ.ο.κ.).
• τη διερεύνηση της στάσης της τρόικας σε θέματα που έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, όπως οι εκκρεμείς 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση του στόχου, ωστόσο το Μαξίμου εμφανίζεται επιφυλακτικό καθώς κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε σημαντικά το κλίμα. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συμφωνία της τρόικας ώστε στο στόχο των απολύσεων να προσμετρηθούν και όσοι συμβασιούχοι αποχώρησαν μετά τη δικαστική λύση των ασφαλιστικών μέτρων τα οποία τους κρατούσαν στο Δημόσιο.
• την εξασφάλιση της συναίνεσης της τρόικας σε μία σειρά φοροελαφρύνσεων (ΕΦΚ Πετρελαίου Θέρμανσης, εισφορά αλληλεγγύης) αλλά και την αποδοχή της απόφασης για αύξηση του αριθμού των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
• τη διερεύνηση της στάσης των πιστωτών έναντι του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς η Αθήνα επιδιώκει μία ξεκάθαρα θετική στάση που θα σηματοδοτεί τη βούληση των ευρωπαίων για μείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Στην ατζέντα της συζήτησης θα τεθούν, προφανώς, και ζητήματα που «καίνε» την ελληνική πλευρά και θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το κλίμα εντός του οποίου οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιδιώξουν να ανατρέψουν το μνημονιακό περιβάλλον και να επιτύχουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή, εξέλιξη που θα παρέτεινε το βίο της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα του 2016. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, το γάλα και τα φάρμακα κ.ο.κ.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε χθες διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του στο Μαξίμου (σ.σ. ο κ. Στ. Παπασταύρου είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας) κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο, όταν δηλαδή ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τη σύνθεση και τα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.