Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο

Η Frontex+ θα αντικαταστήσει την Mare Nostrum - Η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για αυτόν τον σκοπό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αρχίσει μια νέα επιχείρηση στη Μεσόγειο, ώστε να βοηθήσει η ΕΕ στην αντιμετώπιση της μαζικής προσέλευσης μεταναστών. Η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για αυτόν τον σκοπό.
Η επιχείρηση αυτή, που ονομάστηκε FRONTEX+, θα επιτρέψει να σταματήσει σταδιακά η επιχείρηση Mare Nostrum, μια ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων ευρείας κλίμακας στην Μεσόγειο που αποφάσισε η Ρώμη έπειτα από τα δύο πολύνεκρα ναυάγια που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2013.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι θα την διέκοπτε φέτος τον Οκτώβριο.
Την απόφαση της Κομισιόν ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, η Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
Δεν έχει καθοριστεί ακόμα το εύρος της επιχείρησης, ωστόσο η Μάλμστρομ δήλωσε ότι θα είναι λιγότερο φιλόδοξη από τη Mare Nostrum.
Η Ρώμη είχε πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις της να υπάρξει ευρωπαϊκή συνδρομή, καθώς περίπου 300 μετανάστες ακόμη έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο μόνον το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η Επιτροπή «ελπίζει ότι η αποστολή αυτή θα αναλάβει δράση στα τέλη του Νοεμβρίου», καθώς θα προωθηθεί η «συγχώνευση και επέκταση» των δύο αποστολών που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τη FRONTEX στα ανοικτά της Ιταλίας, επισήμανε η Μάλμστρομ.
Όμως, προειδοποίησε η ίδια, «η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συμβολή των κρατών μελών» της ΕΕ, καλώντας να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες, με περισσότερα μέσα και περισσότερους άνδρες. Η Μάλμστρομ πρόσθεσε πως η Επιτροπή και η Ιταλία θα χρειαστούν «περισσότερα χρήματα» για την εκτέλεση της αποστολής αυτής.
«Ο στόχος μας είναι η FRONTEX+ να αντικαταστήσει τη Mare Nostrum», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο Αλφάνο.
Μόλις αρχίσει η επιχείρηση αυτή, η Ρώμη «θα αρχίσει προοδευτικά να αποσύρει» τις δικές της ναυτικές δυνάμεις, πρόσθεσε.
Απαντώντας στη δυσκολία των Eυρωπαίων να μοιραστούν το βάρος της Ιταλίας, αλλά επίσης και της Ελλάδας και της Ισπανίας, έναντι του μαζικού κύματος μεταναστών, τόσο η Μάλμστρομ όσο και ο Αλφάνο ανέφεραν ότι FRONTEX+ δεν θα φθάνει σε μέγεθος την αποστολή Mare Nostrum.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό περισυνέλεξε πάνω από 100.000 μετανάστες από τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με τη Ρώμη.
Κατά την ίδια πηγή, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν στις ακτές της Λιβύης να τους παρουσιαστεί η ευκαιρία να αποπειραθούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στην Ευρώπη.
Το κόστος της Mare Nostrum, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, ανερχόταν σε 9 εκατ. ευρώ τον μήνα.
«Τα κράτη μέλη θα παράσχουν πόρους, αεροσκάφη, πλοία, ώστε να φρουρούμε τα ευρωπαϊκά σύνορα όσο καλύτερα γίνεται», σημείωσε ο Αλφάνο.
Οι όροι και οι λεπτομέρειες της αποστολής αναμένεται να συμφωνηθούν από τα κράτη της ΕΕ μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, είπε ακόμη ο Αλφάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.