Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Βαλς σε τέσσερις νάρκες με την τρόικα - Χειροτερεύει συνεχώς η διεθνής συγκυρία. Μνήμες 2007...

ΚΑΥΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Στο ρυθμό του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι χορεύει η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα εσωτερικά αδιέξοδα και σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η καυτή πατάτα του ΕΝΦΙΑ και τελευταία του Αντιρατσιστικού Νομοσχεδίου, ήρθε να προστεθεί στις τέσσερις τουλάχιστον κρίσιμες εκκρεμότητες τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές...
Ασφαλιστικό, Μισθολόγιο, Χρηματοδοτικό Κενό και ο νέος Προϋπολογισμός του επομένου έτους, είναι τα κύρια θέματα της ατζέντας των συνομιλιών με την Τρόικα, που αρχίζουν στο Παρίσι.
1) Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου του 2015, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με παρεμβάσεις που προκαλούν τρόμο στα κυβερνητικά στελέχη.
2) Τον Οκτώβριο θα πρέπει να ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και αλλαγές στις μισθολογικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εκείνων με δευτεροβάθμια, κάτι που κανείς στον κυβερνητικό συνασπισμό σήμερα, δεν θέλει να σκεφτεί.
3) Το θέμα της κάλυψης ενός νέου χρηματοδοτικού κενού, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προκύψει μέσα στο 2015, κυρίως από το ΔΝΤ, που πιέζει έμμεσα για νέα μέτρα, προκαλεί ήδη από τώρα αναταράξεις στο οικονομικό επιτελείο. Φυσικά στην κυβέρνηση, ούτε που θέλουν να συζητήσουν κάτι τέτοιο, κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο το περίφημο θεματολόγιο των «ισοδυνάμων» που όμως σιγά-σιγά εξαντλείται.
4) Τέλος, ο πονοκέφαλος του προϋπολογισμού, κυρίως του 2015 χωρίς να παραβλέπεται η διαχείριση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, τα στοιχεία του οποίου είναι τα μόνα τα οποία δίνουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα.
Όλα αυτά δε, θα πρέπει να γίνουν ενώ ο διεθνές περιβάλλον χειροτερεύει και πολλοί αναλυτές ήδη μιλάνε για μία πιθανή νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση που θα προέλθει από μία δυσμενή συγκυρία τόσο χρηματοοικονομικών όσο και γεωπολιτικών παραγόντων.
Τα διεθνή χρηματιστήρια τρομάζουν στα ύψη στα οποία έχουν αναρριχηθεί, σε πολλές χώρες αρχίζει να διαφαίνεται μία νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων, ο τραπεζικός τομέας της Κίνας τρίζει επικίνδυνα, η υπερευστότητα στο διεθνές σύστημα δεν φαίνεται να καταλήγει στις αντίστοιχες πραγματικές οικονομίες και όλα αυτά σε συνδυασμό με τους πολέμους και τις συγκρούσεις σχεδόν παντού, προκαλούν ένα τρομακτικό μείγμα στα θεμέλια του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού συστήματος.
Σε όλα αυτά, εδώ στα δικά μας, τις αντοχές του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας, αρχίζει να δοκιμάζει η νέα συζήτηση που άνοιξε πρόσφατα, αναφορικά με την εκλογή νέου προέδρου. Εκτός από τα κάποια θετικά μηνύματα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, όλα τα άλλα θέματα της ατζέντας, προκαλούν από μόνα τους για την κρισιμότητά τους, εν μέσω μιας παγκόσμιας διεθνούς κατάστασης που αρχίζει να θυμίζει λίγο το 2007.
Θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο πριν από 7 χρόνια; Θα αντέξει η κυβέρνηση να τερματίσει αυτόν τον αγώνα μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πριν από το κρίσιμο φώτο φίνις; Και ποια θα είναι η αντίδραση των θεατών;
* Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Deree College

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.