Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Γνώμη: Παιχνίδια εντυπώσεων


Για να θεωρηθεί επιτυχημένο το υπουργείο Οικονομικών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής οφείλει να παράγει συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία τελικά θα ελαφρύνουν και τους συνεπείς φορολογουμένους.

Θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακή η χθεσινή ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με τον κατάλογο των παραβάσεων τις οποίες συνέλεξε στη διάρκεια του περασμένου μήνα. Η λίστα έχει όλα όσα χρειάζονται για να αποτελέσει ένα προσφιλές θέαμα ή ανάγνωσμα στα διάφορα media.
Απώλεια εσόδων φόρου προστιθέμενης αξίας,  πλαστά φορολογικά στοιχεία, εικονικά τιμολόγια, κρυφές καταθέσεις, υπερτιμολογήσεις, offshore εταιρείες, ξέπλυμα χρήματος, παραεμπόριο, προβληματικά πόθεν έσχες.
Επιπλέον διαθέτει μια αξιοθαύμαστη ευρύτητα επαγγελμάτων, εκκινώντας από τους συνήθεις υπόπτους -γιατρούς, δικηγόρους, τραγουδιστές- και φτάνοντας έως αστρολόγους, σχολές ιππασίας, αθλητικά σωματεία και συνταξιούχους.
Ακόμη και αναφορά στην πάλαι ποτέ δόξα της σκηνής του φορολογικού ρεπερτορίου, τη Λίστα Λαγκάρντ, υπήρχε στο χθεσινό υπερθέαμα. Αλλά περισσότερο από όλα, εκείνο που κέρδισε χωρίς αμφιβολία τις εντυπώσεις ήταν ο χορός εκατομμυρίων που «συνελήφθησαν» ως αντικείμενο παράτυπης δραστηριότητας και φοροδιαφυγής
Ποσά που αν τα λάβεις ως δεδομένα και αρχίσεις να κάνεις αθροίσεις και πολλαπλασιασμούς μπορεί και να πιστέψεις ότι τα δημοσιονομικά κενά θα είναι σύντομα μια κακή ανάμνηση και όλοι οι εκτός καταλόγου συνεπείς φορολογούμενοι πρόκειται να λάβουμε σύντομα, εκτός από την ειλικρινή συγγνώμη του υπουργείου Οικονομικών και μια γερή επιστροφή αχρεωστήτως ή μάλλον αναιτιολογήτως καταβληθέντων τα προηγούμενα χρόνια χαρατσιών, εισφορών αλληλεγγύης και άλλων αντιστοίχων.
Προφανώς, ορθώς πράττει το ΣΔΟΕ όταν δραστηριοποιείται με προθυμία στο πεδίο της σύλληψης της φοροδιαφυγής. Καλά κάνουν δηλαδή οι ελεγκτές του Σώματος και εκτελούν με ευσυνειδησία τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει κατά την πρόσληψή τους.
Ομως, το πώς παίρνει το δρόμο της δημοσιότητας το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι μια άλλη υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών που εποπτεύει το ΣΔΟΕ. Εκεί θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους δεν μάθαμε ούτε τώρα, ούτε ενδεχομένως ποτέ, το τι θα εισπράξει το Δημόσιο από αυτή τη διαδικασία.
Το στοιχείο που έλειπε από το παζλ ήταν το ποια πρόστιμα θα προκύψουν από αυτή τη δραστηριότητα και πόσα από αυτά θα μπουν πράγματι στα δημόσια ταμεία και δεν θα γίνουν μερικές ακόμη εγγραφές στον κατάλογο με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ο οποίος μεγαλώνει ασταμάτητα.
Ας αφήσουμε τους εντυπωσιασμούς και ας δούμε την πραγματικότητα.
Αν έχουν σημειωθεί «άλματα» στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ευχαρίστως θα τα έβλεπε κανείς να καταμετρώνται και θα απέδιδε τα εύσημα.
Για να θεωρηθεί επιτυχημένο το υπουργείο Οικονομικών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής οφείλει να παράγει συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία τελικά θα ελαφρύνουν και τους συνεπείς φορολογουμένους.
Δεν αρκεί ένα υπερθέαμα, χρειάζεται να δοθεί και ο σχετικός «άρτος» σε όσους έχουν υποστεί τη φορολογική καταιγίδα των τελευταίων ετών.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.