Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κυβέρνηση (Φρανκεστάιν) Σαμαρά

Κυβέρνηση (Φρανκεστάιν) Σαμαρά
Όσο απομακρυνόμαστε από τις ευρωεκλογές και ζυγώνει ο νέος ανασχηματισμός, οι φωνές από τα... κεντροαριστερά μέχρι τα (ακρο)δεξιά ολοένα και αυξάνονται. Και δεν είναι περίεργο, αφού ο Αντώνης Σαμαράς, ως άλλος δόκτωρ Φρανκεστάιν, θα επιχειρήσει να φτιάξει ένα ετερόκλητο μόρφωμα που θα κληθεί να κυβερνήσει μέχρι την προεδρική εκλογή, που θα κάνει την «διγλωσσία» του ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει εννιαία γραμμή.
Γράφει: Μηνάς Κωνσταντίνου
Κεντροαριστερόστοφοι

Το τρικ της Ελιάς, όπως όλα δείχνουν, εκπλήρωσε τον στόχο του και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καθίσουν στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου, και γι' αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι μουρμούρες σε όσους στήριξαν το μόρφωμα της Ελιάς, πως γίνεται ο φερετζές του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σε άρθρο του "κοιτάζει" προς τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητεί τη νομιμοποίηση Βενιζέλου για τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτηρίζει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ "Χότζα". Παράλληλα φωνές αμφισβητήσεις ακούγονται από τη Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Φίλλιπο Σαχινίδη και αρκετά άλλα στελέχη, που προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Η ΔΗΜΑΡ, από τη στιγμή της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη, βρίσκεται σε δίνη που μπορεί κανείς να μην ξέρει που θα την οδηγήσει, ωστόσο όλοι μπορούν να δουν πως δεν θα βγει από αυτήν αλώβητη.

Μπορεί τα σενάρια της ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Φώτη Κουβέλη να έχουν ανοίξει την όρεξη σε όλο το φάσμα των κεντροαριστερών που συνθέτουν το κόμμα, αλλά οι φωνές που απαιτούν την στροφή προς την Αριστερά (βλ. Πανούσης, Τσούκαλης, κλπ.) αποτελούν αγκάθι για την επόμενη ημέρα επιστροφής στη συγκυβέρνηση.

Μπαλτακόστροφοι

Το χορό άνοιξε ο Φαήλος Κρανιδιώτης την περασμένη εβδομάδα, όπου αναλύοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών, σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μια στροφή προς τα δεξιά, όπου βρίσκεται η βάση της.

Το μπαλάκι έπιασε ο Τάκης Μπαλτάκος, που βγαίνοντας ξανά από την αφάνεια με μια συνέντευξή του βγαλμένη μέσα από την Εμφυλιακή Ελλάδα, έκανε λόγο για νέα Συμφωνία της Βάρκιζας, παραλλήλισε την Ελλάδα με το Βυζάντιο, έκλεισε το μάτι σε κάθε λογής συνομωσιολογία της λεγόμενης "Νέας Τάξης Πραγμάτων" και άφησε ορθάνοικτο παράθυρο εντονότερης δραστηριοποίησής του στα πολιτικά πράγματα.

Οι φωνές των παραπάνω αποτελούν δείγμα μόνο του περιβάλλοντος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό, και σχεδιάζει μαζί του την επόμενη ημέρα. Όλοι τους ορέγονται μια ακόμα πιο έντονη στροφή προς τα δεξιά και τους ψηφοφόρους που αποτελούν τη βάση του κόμματος, και σήμερα βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή.

Σόι Μπλε

Τη σπαζοκεφαλιά της σύνθεσης μίας κυβέρνησης με κεντροαριστερά πόδια, κρύο τεχνοκρατική καρδιά, λαϊκά χέρια και ακροδεξιό κεφάλι, έρχεται να αναβαθμίσει και η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κάνει λόγο για νέο πακέτο δανείου, πιθανότατα μονοψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων ευρώ, με την παράλληλη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Μία δήλωση που ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες του ΥΠΟΙΚ Στουρνάρα για τα φαντάσματα νέων μέτρων που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε όλους τους πολιτικούς χώρους θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το αλισβερίσι που επιχειρείται με ανεξάρτητους και Ανεξάρτητους Έλληνες βουλευτές, παιδιά της Δεξιάς παράταξης. Απόρροια των προσεγγίσεων αυτών είναι και η μέχρι τώρα ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Καπερνάρου, ενώ έντονο μαρκάρισμα γίνεται και προς τον Βύρωνα Πολύδωρα και την παρέα του.

Και ο Τσίπρας «εν αναμονή»

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να προωθήσει το προφίλ του "έτοιμου" να αναλάβει, ή καλύτερα, όπως τον χαρακτήρισε χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, του "Εν αναμονή πρωθυπουργού". Από την συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΣΕΒ την επόμενη των εκλογών, μέχρι τις δηλώσεις περί επενδυτικού σοκ που επιθυμεί να φέρει στη χώρα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανοιχτεί προς τις πλευρές που πιστεύει πως θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Το σίγουρο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς δύσκολα θα καταφέρει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα αφήνει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές που επιθυμεί να τον στηρίξουν, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από την ένταση που θα τον αντιπολιτευτεί ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το γεγονός ωστόσο πως τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια που κάνουν λόγο για ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, δείχνει πως αυτός ο ανασχηματισμός θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από μερικά «ναι» εντός της βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.